Zašto je plesanje zdravo?

Zašto je plesanje zdravo?

Zašto je plesanje zdravo?
  • Objavljeno: Utorak, 22.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ples donosi brojne zdravstvene prednosti, odličan je za sve, neovisno o dobi. Osim što predstavlja poseban oblik aerobne tjelovježbe, zabavan je!

Ples je aerobna aktivnost koja tijelu donosi brojne prednosti. Može povećati razinu energije, poboljšati držanje, koordinaciju, smanjiti razinu krvnog tlaka i kolesterola, smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i ojačati vaše kosti.

Plesanjem ćete poboljšati fizičko i psihičko zdravlje. Znanstvenici su dokazali da ples smanjuje razinu stresa i ojačava imunitet. Jedna od najboljih strana plesa je ta što je pristupačan i jednostavan. Za ples vam treba motivirajuća glazba i malo prostora, a sve to možete imati u udobnosti vlastitog doma.

Ne iznenađuje činjenica da je ples jedna od najomiljenijih aktivnosti diljem svijeta, a razloge zbog kojih trebate početi s redovitim plesom otkrijte u nastavku.

Energija i izdržljivost

Plesanje je potpuno prirodan i intuitivan način za dovođenje tijela u formu, povećanje razine energije i izdržljivosti. Plesanjem ćete povećati kondiciju, što će vam olakšati svakodnevne obveze.

Mišići i koordinacija

Plesanje je savršen način za povećanje mišićne mase, ali i za oblikovanje tijela. Za plesanje je potrebno izmjenjivanje pokreta i održavanje ravnoteže, zbog čega će vaša koordinacija biti znatno bolja.

Zdravlje srca

Plesanje pripada skupini aerobnih vježbi kao što su trčanje, rolanje, vožnja bicikla i hodanje. Aerobne vježbe će ojačati srce i cjelokupni kardiovaskularni sustav, a neka istraživanja su pokazala da je ples znatno učinkovitiji od hodanja ili vožnje bicikla.

Krvni tlak i kolesterol

Povišena razina kolesterola i krvnog tlaka povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, srčani udar i nakupljanje plaka na stjenkama krvnih žila, a plesanje će regulirati razinu krvnog tlaka i kolesterola.

Mršavljenje

U samo 30 minuta intenzivnog plesa možete sagorjeti 200 do 400 kalorija. Drugim riječima, plesanjem se troši količina kalorija koja je gotovo jednaka potrošnji kalorija s plivanjem, hodanjem ili vožnjom bicikla.

Kosti

Osteoporoza je najčešća kod žena, naročito nakon menopauze. Ples je odličan način da ojačate svoje kosti i smanjite rizik od nastanka osteoporoze.

Fleksibilnost

Plesanje je aktivnost koja zahtijeva uravnoteženost pokreta i izvođenje raznih, ponekad zahtjevnih, koraka. Sve to će poboljšati fleksibilnost na mnogo zabavniji način od teretane.

Samopouzdanje

Plesanje, naročito pred ogledalom, daje mogućnost da zavolite svoje tijelo i prihvatite ga onakvog kakvo jest. Svladavanje novih koraka zadovoljit će vašu potrebu za postignućima i ojačati samopouzdanje.

Socijalizacija

Ako se upišete na tečaj plesa, upoznat ćete veliki broj ljudi sa sličnim interesima. Sve to može povećati krug poznanika i prijatelja, a znanstveno je dokazano da oni poboljšavaju zdravlje i značajno smanjuju rizik od nastanka depresije.

Raspoloženje

Vježbanje koje zahtijeva usklađenost s glazbom potaknut će pojačano oslobađanje endorfina, hormona sreće. Poznato je da fizička aktivnost potiče dobro raspoloženje, smanjuje razinu hormona stresa i rizik od nastanka depresije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije