Ulja koja ublažavaju simptome artritisa

Ulja koja ublažavaju simptome artritisa

Ulja koja ublažavaju simptome artritisa
  • Objavljeno: Subota, 11.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Neke vrste ulja mogu pomoći ublažiti simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Artritis je posljedica upalnih procesa. Uzimanje ulja koja sadrže zdrave masne kiseline pomaže u smanjenju upalnih procesa i ublažava bolove.

Ova ulja su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje imaju protuupalno djelovanje. Također su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Većina ovih ulja sadrži oko 120 kalorija u jednoj žlici, stoga stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 2 žlice dnevno.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je odličan izvor protuupalni fenola i antioksidanata koji imaju odlično djelovanje na zdravlje srca.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži manje zasićenih masti od većine vrsta ulja. Zasićene masti mogu pogoršati simptome artritisa. Ekstra djevičansko ulje nemojte termički obrađivati. Najbolje ga je koristiti za pripremu salati.

Potrebna je vrlo niska temperatura na kojoj će početi izgarati i na kojoj će se početi gubiti njegova nutritivna svojstva. To znači da ekstra djevičansko ulje ne koristite za prženje jer ono više neće imati moćna antioksidacijska svojstva potrebna za ublažavanje simptoma artritisa.

Ulje od avokada

Ulje od avokada je odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina i smanjuje razinu C reaktivnog proteina koji je pokazatelj prisutnosti kronične upale u tijelu. Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, u tijelu imaju visoku razinu C reaktivnog proteina. Ulje od avokada, kao i maslinovo ulje, sadrži vitamin E koji ima moćna antioksidacijska svojstva.

Avokado ima lagan i osvježavajući okus. Ulje ima visok stupanj izgaranja pa ga možete koristiti za termičku obradu različitih namirnica. Odlično je kao namaz za kruh ili za umakanje povrća, a također se može koristiti i kao začin za salate.

Kanola ulje

Kanola je po svom sastavu zdrava gotovo kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sadrži nizak postotak zasićenih masti koje mogu uzrokovati pogoršanje simptoma artritisa jer povećavaju razinu kronične upale. Sve osobe koje pate od artritisa trebaju smanjiti unos zasićenih masti, naročito ako uz to imaju i povišen rizik od nastanka srčanih bolesti.

Kanola ulje također ima visok stupanj izgaranja i neutralnog je okusa. Upravo zbog toga je odlično za bilo kakvu termičku obradu namirnica, uključujući i prženje.

Ulje od oraha

Hladno prešano ulje oraha je odlično za smanjenje upale u tijelu i poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Ulje od oraha sadrži više omega 3 masnih kiselina od ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ulje od oraha je odličan izvor alfa linolenske masne kiseline.

Ovo ulje ne biste trebali zagrijavati. Ulje od oraha ima bogati orašasti okus i nizak stupanj izgaranja. Koristite ga kao začin za tjesteninu ili kuhano povrće. Također ga možete koristiti kao začin za salate, juhe i variva.

Ulje od rižinih mekinja

Ovo ulje je također izvrsno za osobe koje pate od artritisa. Ulje od rižinih mekinja ima dva spoja koja ga čine posebnim - arivanol i tokotrienol. Arivanol blokira apsorpciju kolesterola, a tokotrienol se u tijelu pretvara u vitamin E koji ima moćna antioksidacijska svojstva.

Iako udio zasićenih masti u ovom ulju nije toliko nizak kao u kanola ulju ili ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ulje od rižinih mekinja ima visok stupanj izgaranja pa je bolji izbor za pripremu namirnica na visokim temperaturama.

Riblje ulje

U ribljem ulju pronalazimo dvije vrste masnih kiselina - eikozapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina. One su odlične za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa. Riblje ulje je odličan dodatak prehrani za ublažavanje bolova i upale u zglobovima.

Ako želite unositi riblje ulje putem suplemenata, dnevno uzimajte 1 do 2 kapsule. No, redovita konzumacija ribe je najbolji način da zadovoljite potrebu tijela za ovim spojevima. Ribu nemojte previše termički obrađivati jer ona tada gubi svoja nutritivna svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije