Top destinacije u Hrvatskoj

Top destinacije u Hrvatskoj

Top destinacije u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

„Lijepa naša domovino“ stih je iz hrvatske himne koji svake godine potvrđuje sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Uz naše vjerne Azijate i Europljane, sve je više turista iz skandinavskih zemalja i Amerike. Iako smo, kao ponosni stanovnici zemlje koja nudi ravnice, more i planine, navikli na ljepote Hrvatske, strancima je ponuda itekako zanimljiva i atraktivna. S obzirom da sami nismo svjesni što sve Hrvatska nudi, provjerili smo na stranici booking.com koje su to top destinacije koje oduševljavaju turiste.

Zagreb

Glavni grad Hrvatske, uz održavanje tradicionalnih segmenata, konstantno uvodi i modernistički način uređivanja okoliša. Osim brige o okolišu, grad Zagreb se ističe i sve većim brojem zabavnog, kulturološkog i muzejskog sadržaja koji prate razni zanimljivi eventi iz sezone u sezonu. Ljeti je jedan od poznatijih evenata onaj na Strossmayerovom šetalištu gdje uz piće i hranu možete poslušati dobar koncert i zabaviti se s prijateljima na otvorenom.

Svakog ljeta je postavljeno nekoliko kina na otvorenom. Zimi su u fokusu božićni eventi koji se protežu cijelim centrom. Radi bogate ponude i sadržaja, Zagreb je postao top destinacija za turiste.

U Zagrebu svakako posjetite Katedralu Marijina Uznesenja u blizini glavnog trga Bana Josipa Jelačića, Gornji Grad (crkva Sv. Marka, Kula Lotrščak i Kamenita vrata), Hrvatsko narodno kazalište, Muzej suvremene umjetnosti i brojne sadržaje koje možete pronaći na stranicama turističke zajednice grada Zagreba.

Dok ste u glavnom gradu, nemojte nikako zaobići i gastro ponudu od koje se najviše ističu purica s mlincima, štrukli, špek fileki, krpice sa zeljem, svježi sir i vrhnje i krafne.

Split

Split ima dugu povijest koja seže u doba antike, posjeduje mnoštvo crkava i muzeja. Ono što nikako nećete moći zaobići posjetite li Split su Dioklecijanova palača i šetnja rivom. Tu je naravno i Marjan, brdo koje nadvisuje Split, s najvišim vrhom od 178 metara. Marjan je najupečatljiviji dio Splita i jedno je od rijetkih mjesta koje na bajkovit način spajaju prirodu i urbanizam.

Kada ste već tamo, nikako ne smijete zaboraviti isprobati neke dalmatinske delicije poput dalmatinske pašticade, kobasice ‘luganige’, goveđeg mesa u kupusu, višku pogaču i hvarske paprenjake, dalmatinski pršut i slane srdele ili sir iz ulja.

Od pića se preporuča dalmatinska travarica ili lozovača, a ostala jela neka prate crna vina Dingač, Postup, Faros ili Babić. Ako ste ljubitelj bijelih, odaberite Pošip, Maraština, Grk i Bogdanuša vina. Svakako završite obrok dalmatinskim kroštulama i nazdravite ljepotama grada uz prošek.

Dubrovnik

Dubrovnik je priča za sebe, a njegova popularnost raste iz godine u godinu. Ovaj grad je omiljena destinacija domaćih i svjetskih zvijezda koje uživaju unutar zidina stare gradske jezgre. Kamene ulice Dubrovnika su ljeti posebno ugodne tako da možete bezbrižno razgledavati grad u bilo koje doba dana.

Dođete li u Dubrovnik, svakako posjetite Kulu Minčetu, tvrđavu Lovrijenac i palaču Sponza. Za okrjepu svakako u restoranu naručite janjetinu i teletinu pod pekom, brodet od jegulja ili žaba, stonske kamenice, dagnje, kolače ‘kontonjata’, ‘mantala’ i ‘arancina’. Od vinske ponude, najbolji su Dingač i Postup (Pelješac), Pošip i Grk (Korčula), i Dubrovačka malvazija (Konavle). Nikako nemojte zaboraviti isprobati i mandarine i limun.

Opatija

Opatijo bajna, pjevao je davno Ivo Robić, uzdižući ljepote i duh ovog kvarnerskog grada. Opatija je poznata kao mjesto na kojem odmara elita koja zna i voli uživati u prirodnim ljepotama, gastro ponudi, vrhunskim vinima, i dugim šetnjama. Uz samu obalu kraljice Kvarnera, nalazi se 12 kilometara duga šetnica pod nazivom Opatijska rivijera.

U Opatiji možete uživati u delicijama cijelog Kvarnera i Istre. Svakako isprobajte kvarnerske škampe, divlje samonikle šparoge, lovranske kestene i trešnje, ili istarske tartufe. Želite li zaista ući u dubinu gastronomske ponude ovoga grada, naručite Opatijsku kameliju. To je torta koju možete pokloniti i kao suvenir, a izrađena je od mediteranskih namirnica. Ova torta ne sadrži bijeli šećer, bijelo brašno niti masnoće životinjskog porijekla. Sadrži smokve, bademe, rogač, grožđice, naranču, marcipan i čokoladu.

Zadar

Prije više od 40 godina Alfred Hitchcock je zadarski zalazak Sunca proglasio najljepšim na svijetu. Tome možete svjedočiti uz obalu i Morske orgulje koje stvaraju čarobne zvukove i poznata su zadarska atrakcija. Osim toga, u zadru se nalazi crkva Sv. Donata koja je ujedno i simbol ovog grada. Crkva se nalazi u središnjem dijelu povijesne jezgre grada koja je izuzetno romantična. Ako ste već posjetili Zadar, nikako ne smijete zaboraviti isprobati paški sir i janjetinu, pašku i ninsku sol s obližnjih otoka, posedarski pršut, liker Maraschino i benkovački rose.

Iz osobnog iskustva mogu reći da su navedeni gradovi zasluženo prvi na ljestvici top destinacija u Hrvatskoj. Većina nas smatra da za razgledavanje Hrvatske uvijek ima vremena jer smo tu. Tu živimo. Hrvatske ljepote nam nikuda neće pobjeći. Ne poznajemo li dovoljno vlastitu zemlju ne možemo reći da poznajemo sebe u potpunosti. Koji je vaš najdraži grad?

Vitashop

Najnovije

Najčitanije