Hrkanje – kako zaustaviti neugodne noćne zvukove?

Hrkanje – kako zaustaviti neugodne noćne zvukove?

Hrkanje – kako zaustaviti neugodne noćne zvukove?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.04.2014.
  • Broj pregleda: 348
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hrkanje -  ne postoji osoba na svijetu koja nije barem jedanput u životu hrkala i koja nije barem jednu noć provela u društvu hrkača.

Svi vrlo dobro poznajemo tu specifičnu zvučnu manifestaciju koja se javlja u sitnim noćnim satima kad nam je san najviše potreban. Hrkanje remeti san hrkača, ali puno više osoba koje spavaju u njegovoj blizini. Između 30 i 40 % svjetske populacije povremeno hrče. Prema istraživanjima, muškarci puno češće u snu pile drva nego žene, no muškarci nemaju ekskluzivno pravo na ove neugodne noćne zvukove  -  ulaskom u 40.-te i žene sve češće hrču.

Hrkanje nastaje strujanjem zraka koje dovodi do vibracija mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu. Dok smo budni, mišići su napeti i protok zraka se odvija bez problema, no jednom kad utonemo u slatki san, napetost mišića se smanjuje, meko nepce se spušta prema jeziku koji također gubi svoj tonus. Opuštene mišićne strukture pritišću i sužavaju prostor kroz koji struji zrak što za posljedicu ima dobro nam poznati zvuk hrkanja.

Uzroci hrkanja mogu biti razni poput prekomjerne tjelesne mase - zato primjerice žene u trudnoći jako često hrču, zatim konzumacija alkohola, pušenje, prehlade, upale dišnih putova i naravno alergije.  

Kao posljedicu hrkanje osim bezopasnih zvukova može izazvati i ozbiljne poremećaje poput apneje - prestanak disanja u snu. 

Liječenje hrkanja može se provesti kirurškim putem, smanjivanjem tjelesne mase, izbjegavanjem alkohola i nikotina, promjenom položaja pri spavanju i slično.

No, ono što svatko od nas može napraviti kako bi zdravije disao i ublažio simptome hrkanja je pobrinuti se za higijenu vlastitih dišnih putova.

Odgovor se krije u uporabi tuša za nos - NASANITA jer ispiranje nosa jednako je važno kao i pranje zuba.

Većina hrkača nema ozbiljan problem poremećaja spavanja, nego je hrkanje posljedica začepljenja dišnih putova ili alergija.

Emser® sol za ispiranje nosa koristi se za ispiranje nosa pomoću Emser® tuša za nos. Ispiranja nosa preporučuju se uvijek kada nos treba intenzivno očistiti i navlažiti.

Ako su dišni putovi dovoljno vlažni, neće dolaziti do povećanog trenja pri prolasku zraka kroz suženi prostor u ustima, grlu i nosu pa će tako i hrkanje biti slabije. Treba piti i dovoljno tekućine kako grlo ne bi bilo dehidrirano, a poželjno je i ovlažiti zrak u prostoriji u kojoj se spava.

Ako tijekom noći osjetite da vam je grlo suho, preporučljivo je uzeti pastilu za grlo. Emser® pastile se koriste za ovlaživanje i čišćenje sluznice usta i ždrijela.

Osobama sa alergijama preporučuje se redovito ispiranje nosa u doba povećane koncentracije peludi u zraku, posebno navečer prije spavanja. Ispiranja nosa prikladna su također i za ovlaživanje sluznice nosa i zato se uvijek preporučuju kada se sluznica nosa isušuje zbog vanjskih utjecaja, kao uslijed rada klima uređaja, grijanja i sl.

frau-nasendusche.jpg

Emser® tuš za nos Nasanita® je medicinski proizvod koji se koristi kao pomoćno sredstvo pri ispiranju glavnih nosnih šupljina pomoću otopine za ispiranje.

Irigacijom nosnih šupljina na pravilan način čistimo površinu nosne sluznice od nakupljenih čestica prašine, bakterija, alergena i odumrlih stanica te omogućujemo nosu bolju prohodnost zračne struje, lakše ovlaživanje i grijanje udahnutog zraka.

Optimiziran i koordiniran sistem, prilagodljiv individualnim potrebama, podesiv tlak ispiranja nosa, jednostavan je za upotrebu, olakšava primjenu kod pacijenata, a više članova obitelji može koristiti jedan tuš.

Kako koristiti Emser® tuš za nos Nasanita®?

emser.jpg

U pravilu, ispiranja nosa pomoću Emser® tuša za nos Nasanita® potrebno je provoditi 1 do 3 puta dnevno sa 250 ml otopine za ispiranje. U posebno teškim slučajevima pogoduje i češće ispiranje nosa. U okvirima dugotrajne terapije ispiranjem (više mjeseci ili godina), ovisno o individualnoj konstituciji, pokazala su se korisnim i ispiranja svaka 2-3 dana. U načelu, ispiranja nosa pomoću izotonične otopine Emser® soli mogu se provoditi bez ograničenja učestalosti i trajanja.

Više informacija o proizvodima potražite na www.emser.de ili kod generalnog zastupnika Emser proizvoda u Hrvatskoj pod: www.propharma.hr.

Najnovije

Najčitanije