Zašto je važna higijena nosa!?

Zašto je važna higijena nosa!?

Zašto je važna higijena nosa!?
 • Objavljeno: Petak, 23.05.2014.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Jeste li ikada tuširali nos?!?!  Ali iznutra, ne izvana.  Ako niste, možda je vrijeme da razmislite o tome jer higijena nosa  doprinosi boljem zdravlju cijelog organizma!

U narodnoj medicini ispiranje nosa je dobro poznata metoda za sprječavanje i ublažavanje tegoba povezanih s disanjem.  U nekim je kulturama ispiranje nosa jednako važno za svakodnevnu higijenu tijela kao pranje zuba.  Moderna medicina nanovo je otkrila visoku učinkovitost ove metode za zdravlje čovjeka. 

Ispiranje nosnih šupljina mlakom vodom i otopinom soli ima blagotvoran učinak na sluznicu nosa što s druge strane pridonosi njenoj boljoj učinkovitosti .

Pet milijuna litara zraka godišnje prođe kroz naše dišne putove. Nos je glavni ulaz u respiratorni sustav pa je kao takav izvrgnut velikom opterećenju jer sa svakim udisajem u naše tijelo prodire mnoštvo čestica prašine, prljavštine, ali i uzročnika raznih bolesti. Osim vlaženja i grijanja zraka,nos ima i vrlo važnu funkciju  čišćenja udahnutog zraka. Najvažniju ulogu u tome ima nosna sluznica, koja je obložena višeslojnim trepetiljkastim epitelom s cilijama, na površini kojeg se nalazi nosna sluz. 

Klice, prljavštinu i prašinu zaustavlja ljepljivi sloj sluznice nosa. Sluznica stvara sluz koja neprestano klizi po sluznici kao po tvorničkoj traci zahvaljujući trepetljikama. Udahnute štetne čestice hvataju se u sluzi i slijevaju se u ždrijelo.

Osobama sa alergijama preporučuje se redovito ispiranje nosa u doba povećane koncentracije peludi u zraku, posebno navečer prije spavanja. Ispiranja nosa prikladna su također i za ovlaživanje sluznice nosa i zato se uvijek preporučuju kada se sluznica nosa isušuje zbog vanjskih utjecaja, kao uslijed rada klima uređaja, grijanja i sl.

Emser® tuš za nos Nasanita® je medicinski proizvod kojI se koristi kao pomoćno sredstvo pri ispiranju glavnih nosnih šupljina pomoću otopine za ispiranje. Ispiranje Emser® solju za ispiranje nosa osobito se pokazalo dobrim za prevenciju prehlade, kod jakih onečišćenja prašinom i prljavštinom, kod velikih koncentracija peludi i za intenzivno a blago ovlaživanje kronično suhe sluznice nosa.

 

Emser® sol za ispiranje nosa

Sastav:  Natrij klorid - 72,5%, natrij bikarbonat - 20,5 %, kalij sulfat - 2%, prirodna EMS izvorska sol - 5%

 • visok sadržaj bikarbonata koji neutralizira kisele upalne metabolite i razrjeđuje i omekšava nosni sekret
 • kompleksnog sastava, više vrsta elektrolita koji povećavaju pokretljivost cilija i poboljšavaju funkcije respiratornog epitela
 • izotonična zbog svog kompleksnog sastava i sadržaja bikarbonata
 • prilagođena pH i sastavu elektrolita u normalnom nosnom sekretu
 • vrlo dobra podnošljivost i kod dugotrajne uporabe
 • precizno doziranje, pakirana u vrećice, točna doza koja odgovara volumenu tuša za nos pa nema mogućnosti pogreške u doziranju nema nepotrebnih oštećenja nosne sluznice zbog hipo- ili hipertonične otopine
 • bez kemijskih konzervansa i tvari za prilagođavanje toka i bez iritansa.
 • nema iritacije i oštećenja nosne sluznice

Više informacija o EMSER (Siemens &Co, BadEms, Njemačka ) proizvodima potražite na adresi www.propharma.hr odnosno kod ekskluzivnog zastupnika za EMSER proizvode u Republici Hrvatskoj.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije