Super jednostavni savjeti za jačanje imuniteta vrtićke i školske djece!

Super jednostavni savjeti za jačanje imuniteta vrtićke i školske djece!

Super jednostavni savjeti za jačanje imuniteta vrtićke i školske djece!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Uobičajeno je da su, inače zdrava djeca, u kolektivu s drugom djecom podložnija raznim bolestima.

Sezonske bolesti stoga ne zaobilaze ni naše najmlađe, pogotovo u vrijeme povratka u školske klupe ili vrtićke skupine.

Djeca školske dobi u prosjeku se prehlade 5 ili 6 puta godišnje, dok adolescenti obolijevaju u prosjeku 4 puta godišnje. Uz to, mlađa djeca češće mogu „pokupiti“ bolesti koje obuhvaćaju proljev ili povraćanje. Broj virusa se povećava zimi, kada provodimo više vremena u zatvorenom.

Da biste zaštitili djecu i ojačali im imunitet, slijedite ove jednostavne savjete:

Učite dijete da održava higijenu

Pranje ruku je najučinkovitiji način sprječavanja širenja prehlade, gripe i ostalih virusa. Pranje ruku nakon obavljanja nužde, puhanja nosa, bacanja smeća, maženja životinja/kućnih ljubimaca i prije jela, važno je za eliminaciju virusa s površine ruku. Da biste oprali ruke na adekvatan način, potrebno je trljati ih sapunom 20 sekundi, a potom dobro isprati vodom!

Također je potrebno naučiti djecu ispravno koristiti dezinficijens. Naučite ih da, osim na rukama, dezinficijens mogu koristiti i na površinama školskog pribora, posebice ako ga posuđuju drugima. Za manju djecu je najpraktičnije imati maramice s dezinficijensom, pomoću kojih mogu lako obrisati željene površine.

Naučite ga da spriječi razmnožavanje klica

Sezonske bolesti se lako prenose s osobe na osobu. Osim virusa, tu se često nađu i bakterije, razni paraziti i gljivice koje se također najčešće prenose direktnim kontaktom. Čestice nakon kihanja ili kašljanja lete zrakom i slijeću na razne površine poput radnog stola.

Dijete se lako može zaraziti ako dotakne stol ili zahvaćeni predmet, a zatim dodirne oči, nos ili usta. Naučite dijete da ruke drži podalje od lica. Također je važno naučiti dijete da je boravak na svježem zraku izvrstan za njegovo zdravlje, a djecu školske dobi naučite i da češće provjetravaju prostoriju u kojoj borave.

Ojačajte djetetov imunitet

Nezdrava prehrana i nedovoljno sna itekako mogu utjecati na imunološki sustav i smanjiti njegovu otpornost na bolesti. Zdravi organizam ima sposobnost obraniti tijelo od napada virusa, međutim, nedovoljan unos pojedinih nutrijenata također negativno utječe na imunitet. Prehrana djece mora obilovati voćem i povrćem. Važno je istaknuti i povećan unos tekućine, najbolje vode i nezaslađenog čaja.

Ono što svakako ne biste trebali zaobići jest upoznati dijete s prednostima tjelesne aktivnosti. Tjelovježba pomaže kod tjeskobe i stresa, podiže razinu energije, jača koncentraciju, ali i imunološki sustav.

Dodaci prehrani za djecu

Na mnogo načina možemo prevenirati bolesti, a dodaci prehrani mogu itekako pridonijeti jačanju imuniteta. Tu u pomoć priskače MARSOVCI PROimun DEFEND sirup. Zahvaljujući vitaminu C, ekstraktu crne bazge i šipka, beta glukanu iz kvasca S. cerevisiae i rutinu, MARSOVCI PROimun DEFEND sirup pruža dugoročnu potporu imunitetu, a pogotovo tijekom posebnih razdoblja, poput povratka u školske klupe i vrtiće te sezone prehlade i viroza.

Jačanju imuniteta i energije pomoći će i MARSOVCI Gummi echinacea, dodatak prehrani u obliku ukusnih gumenih bombona koji sadrži vitamine i minerale te ekstrakt echinacee.

Ako je dijete bolesno, mora ostati doma

Unatoč svim pokušajima da zaštitite dijete od bolesti, još uvijek postoji manja vjerojatnost da podlegne ponekoj virusnoj infekciji. Ako se dijete ipak razboli, bitno je da ostane kod kuće dok ne prođu svi simptomi. Tipično je kada dijete ima temperaturu da je ona povišena navečer, a ujutro niža. Dakle, ako imaju temperaturu prije odlaska na spavanje, idealno bi bilo da idući dan izostanu iz vrtića ili škole. Tako sprječavamo mogućnost širenja zaraze na drugu djecu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije