Zašto su djeca podložnija bolestima tijekom praznika i kako to spriječiti

Zašto su djeca podložnija bolestima tijekom praznika i kako to spriječiti

Zašto su djeca podložnija bolestima tijekom praznika i kako to spriječiti
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vrijeme blagdana je ispunjeno zabavom, veseljem, poklonima, ali i nažalost dječjim bolestima. Uz česta druženja nije neuobičajeno da su djeca izložena virusima i bakterijama. Kada tome dodamo poremećen ritam spavanja, manjak kretanja i nezdravu blagdansku hranu, dobivamo kombinaciju koja će narušiti dječji imunitet i učiniti ih podložnijima bolestima. Vjerujemo da kao roditelj ne želite riskirati da se vaša djeca razbole i provedu zimske praznike u krevetu, a uz to i da zarazi ostatak obitelji.

Iako već znate uobičajene i poznate savjete za zaštitu djece od potencijalne infekcije, kao što je redovito pranje ruku, postoje i druge preventivne mjere koje možete poduzeti kako biste izbjegli da se vaša djeca razbole u vrijeme blagdana.

Potaknite djecu na boravak u prirodi i ograničite korištenje ekrana

Zimske temperature pozivaju na ostanak u toplom, a djeca tijekom praznika najviše uživaju svoje vrijeme provoditi zatvorena ispred ekrana. Iako praznici služe tome da djeca uživaju u aktivnostima koje su im inače manje dostupne zbog školskih i drugih obaveza, pretjeran boravak u zatvorenom, pogotovo ako je prostorija pregrijana i loše prozračena, može učiniti djecu podložnima razvoju bolesti. Zato je igra na otvorenom ključna u vrijeme blagdana. Boravak u prirodi na svježem zraku ima višestruke koristi za zdravlje, a jedna od njih je i jačanje imuniteta. Osim toga, igra u prirodi će omogućiti djeci sagorijevanje viška energije.

Oprezno s blagdanskom hranom

Jedna od prvih asocijacija na blagdane je hrana u velikim količinama. Između ostalog, teško je zamisliti blagdane bez bogatog blagdanskog stola, a pogotovo slastica u kojima najviše uživaju najmlađi članovi obitelji. No, prilikom uživanja u blagdanskoj hrani je potreban oprez. Teška i nezdrava hrana može umanjiti sposobnost organizma za obranu protiv virusa i bakterija te čini tijelo osjetljivijim na bolesti. Naravno, ne možete djeci u potpunosti zabraniti uživanje u blagdanskoj hrani i slatkišima. Ali možete ograničiti unos šećera i potruditi se da uz nezdravu hranu vaši mališani konzumiraju namirnice bogate vitaminima, mineralima i vlaknima koji će olakšati posao imunološkom sustavu.

Ne zaboravite na važnost odmora

Zbog blagdanskog uzbuđenja i manjka obaveza djeca preko praznika nerijetko ostaju budna duže nego što je to uobičajeno. Istraživanja su pokazala da nedovoljna količina sna, kako kod djece tako i kod odraslih, povećava rizik od nastanka bolesti nakon izlaganja virusima. Osim toga, nedostatak sna također može utjecati i na brzinu oporavka nakon bolesti. Unatoč tome što vaša djeca mogu spavati dulje, pobrinite se da svaku večer idu u isto vrijeme u krevet i da se dovoljno odmaraju. Pridržavanje rasporeda spavanja tijekom praznika važno je i kako djeca ne bi imala problema s ranim buđenjem nakon što praznici završe.

Za dodatnu pomoć imunitetu vaše djece u borbi protiv bolesti tijekom praznika, ali i u ostatku godine, mogu pomoći dodaci prehrani namijenjeni upravo djeci. Yasenka Imuno beta-glukan je tekući dodatak prehrani koji sadrži beta-glukane, vitamin C, vitamine B kompleksa, cink i folnu kiselinu koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Snažan imunitet će vama i vašoj djeci omogućiti bezbrižno uživanje u blagdanima te osigurati lakši povratak u školu i vrtić nakon što praznici završe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije