Kako odabrati kremu za sunčanje?

Kako odabrati kremu za sunčanje?

Kako odabrati kremu za sunčanje?
  • Objavljeno: Subota, 23.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Kreme za sunčanje mogu se svrstati u dvije kategorije: one koje apsorbiraju UV zračenje i one koje ga fizički blokiraju. Mnoge kreme za sunčanje imaju kombinaciju sastojaka, a mogu sadržavati obje kategorije.

Kreme koje blokiraju UV zračenje su dobri blokatori UVA i UVB zračenja. Dva najčešća blokatora su titan dioksid i cink oksid.

Sastojci u kremama za sunčanje koje pružaju zaštitu od sunca, također mogu imati negativne nuspojave. Kreme za sunčanje koje imaju sastojke poput parabena i benzofenona mogu funkcionirati kao ljudski estrogen i zapravo poremetiti normalno funkcioniranje hormona u tijelu.

Nijedna krema za sunčanje ne može 100% zaštititi od opeklina ili raka. Također, ne postoje kreme koje se mogu smatrati sigurnima u smislu da neće uzrokovati nikakve nuspojave ili alergijske reakcije.

Budući da UVA i UVB zračenje može biti štetno, idealna krema za sunčanje pruža zaštitu od obje vrste zračenja. SPF sustav mjeri samo stupanj zaštite od UVB zraka. Ne postoji sustav koji mjeri stupanj zaštite od UVA izlaganja.

Većina stručnjaka preporuča čitanje popisa sastojaka na kremi za sunčanje da se otkrije da li krema pruža zaštitu širokog spektra (UVA i UVB). Mnogi proizvodi označeni kao proizvodi koji pružaju zaštitu širokog spektra blokiraju UV zračenje ili blokiraju adekvatno UVA zrake. Dobra krema za sunčanje širokog spektra bi trebala sadržavati avobenzone, ecamsule, titan dioksid i cink oksid.


Za provjeru zaštite od UVA zračenja, aktivni sastojci trebaju biti jedno od sljedećeg:
avobenzone, ecamsule, cink oksid ili titan dioksid. To su jedini aktivni sastojci odobren od strane Food and Drug Administration za UVA zaštitu.

Zatim, provjerite UVB zaštitu tražeći aktivne sastojke. Proizvod treba sadržavati jedan ili više sljedećih sastojaka za UVB zaštitu: octocrylene, ensulizole, octinoxate, octisalate, homosalate ili oxybenzone.

Samo zato što na proizvodu piše da štiti od UVA i UVB zraka ne znači da ima aktivne sastojke koji mogu osigurati zaštitu. Trebali biste uvijek pročitati oznaku kako bi znali o čemu se radi.

Vodootporne kreme za sunčanje trebaju zadržati zaštitnu sposobnost najmanje 80 minuta u vodi. Krema za sunčanje mora se ponovo nanositi minimalno svaka dva sata tijekom boravka na otvorenom.

Uvijek ponovo ponovno nanesite proizvod za sunčanje, ako dođete u dodir s vodom, čak i ako kupite vodootporan proizvod. Mnoge tvrtke tvrde da su njihovi proizvodi vodootporni, ali mnogi nisu podvrgnuti odgovarajućem testiranju.

Idealna krema za sunčanje u potpunosti blokira UV zrake koje uzrokuju opekotine od sunca i oštećenja slobodnih radikala. Djelovat će nekoliko sati i neće poprimiti štetne sastojke kada je izložena UV svjetlu. Ugodnog je mirisa i dobro se razmazuje.

Ne čudi da trenutno ne postoji krema za sunčanje koja zadovoljava sve ove kriterije. Utvrđeno je da mineralne kreme imaju najbolji sigurnosni profil. One su stabilne na suncu i ne čini se da prodiru u kožu. Nude UVA zaštitu, što često nedostaje većini današnjih proizvoda za zaštitu od sunca. Preporučuju se kreme za sunčanje s avobenzonom (3 posto za najbolju UVA zaštitu).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije