Ovako ćete najbrže ublažiti opekline od sunca!

Ovako ćete najbrže ublažiti opekline od sunca!

Ovako ćete najbrže ublažiti opekline od sunca!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.08.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zdravlje kože

Ljeti se često "zaigramo" na suncu, pa umjesto lijepo preplanulog tena, zadobijemo bolne opekline.

Opekline ne postaju odmah vidljive, nego se razvijaju unutar nekoliko sati. Bolna, upaljena i crvena koža, često praćena svrbežom, peckanjem i plikovima, s vremenom se može početi guliti što nije nimalo privlačno.

Osim što su estetski neprivlačne, opekline od sunca mogu biti i poprilično opasne i uzrokovati rak kože.

Evo što trebate napraviti ako želite ublažiti opekline od sunca:

Ohladite opekline

Ako ste blizu hladnijeg bazena, mora ili jezera, brzo ohladite kožu na nekoliko sekundi.

Pokrijte opeklinu i odmah potražite hlad. Nastavite hladiti opeklinu hladnim oblozima. Možete koristiti i npr. smrznuti grašak u vrećici ili led, no nemojte ga koristiti direktno na koži.

Kožu također možete ohladiti hladnim tušem, no ne predugo. Izbjegavajte bilo kakve sapune jer ćete njima dodatno iziritirati kožu.

Saznajte kako izbjeći opekline od sunca na plaži!

Hidratizirajte kožu

Dok je koža još vlažna, nanesite lagani hidratantni losion (nikako ulja i teške kreme jer će one pogoršati situaciju. Ponavljajte postupak nekoliko puta u danu. Na kožu možete nanijeti i hladan jogurt koji će umiriti upalu, hidratizirati kožu i ohladiti opeklinu.

Ublažite upalu

Kod prvih znakova opeklina, uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen ili aspirin, možete smanjiti upalu i nelagodu na koži.

U tome vam također može pomoći i gel aloe vere kojeg možete izvaditi direktno iz mesnatih listova i nanijeti na kožu ili ga potražiti u obližnjoj ljekarni. Nosite lepršavu i meku odjeću koja diše i izbjegavajte sunce dok se koža u potpunosti ne oporavi.

Hidrirajte organizam

Opekline izvlače tekućinu iz tijela, odnosno privlače ju na površinu kože, stoga postoji mogućnost da se pojavi dehidracija.

Izgubljenu tekućinu je najbolje nadoknaditi vodom, ali možete piti i hladnije čajeve te sportske napitke kojima ćete nadomjestiti izgubljene elektrolite.!

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Hrana bogata antioksidansima kao što su bobičasto voće ili zeleno povrće, štite kožu od štetnog UV zračenja i ubrzavaju izlječenje kožnih oboljenja.

Kada posjetiti liječnika u slučaju opeklina?

Liječnika trebate posjetiti u slučaju da je zahvaćena veća površina kože ili ako se javi groznica, zbunjenost, vrtoglavica, malaksalost ili pretjerana euforija. Izbjegavajte diranje kože jer tako možete izazvati infekciju.

Također je poželjno izbjegavati određene aktivnosti koje uključuju znojenje, jer sol iz znoja može dodatno iritirati kožu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije