Ove zablude o raku kože će vas sigurno iznenaditi

Ove zablude o raku kože će vas sigurno iznenaditi

Ove zablude o raku kože će vas sigurno iznenaditi
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Rak kože jedan je od najčešćih oblika raka od kojeg godišnje oboli oko tri milijuna ljudi. Velika većina melanoma povezana je s UV zračenjem od sunca, a jednostavan i djelotvoran način zaštite je korištenje kreme za sunčanje koja štiti tijelo od UV zraka.

UV zrake oštećuju DNK u stanicama kože, uzrokujući genetske mutacije. Te mutacije zatim upućuju abnormalne stanice kože da se brzo razmnože i razviju maligne tumore.

Nije važno imate li velike ili male šanse za razvoj raka kože, pametan potez je minimizirati sve rizike koje možete kontrolirati i obvezati se na samopreglede i redovite posjete dermatologu.

Ovo su neke najčešće informacije o raku kože u koje ljudi vjeruju, a koje su zapravo netočne.

  • Treba se štititi samo ljeti dok ste na plaži – UV zračenje od sunca nije prisutno samo tijekom ljetnih mjeseci. Zaštitnu kremu treba nanositi već na proljeće kad izađete u prirodu, a ljeti i dok se vozite u autu i
  • Zaštitna krema treba samo onima svjetlije puti – zaštitna krema potrebna je svima, bez obzira na put. Osobe koje imaju svjetliju boju kože proizvode manje melanina, ali ugrožene su sve osobe koje provode vrijeme na otvorenom, imaju madeže po tijelu i često borave na visinama.
  • Trebate se štititi u mladosti jer su kasnije manje šanse za obolijevanje – upravo suprotno, što ste stariji, trebate se više štititi jer koža sve pamti pa izlaganje u starijoj dobi, nakon višegodišnjeg izlaganja suncu i gomilanja štetnih zraka, može dovesti do razvoja ove opake bolesti.
  • Zbog redovitog sunčanja žene će prije oboljeti – istraživanja su pokazala da su muškarci imaju i do tri puta veću vjerojatnost da obole od raka kože. Jedan od razloga je i činjenica da muškarci manje znaju o raku kože od žena pa ne poduzimanju zaštitne mjere, kao što je korištenje krema za sunčanje.
  • Samo izloženost suncu stvara rizik od raka kože – izloženost velikim količinama arsena, kojeg ima u nekim vodenim područjima, kao i izloženost pesticidima, povećava rizik od razvoja karcinoma kože.
  • Pušenje uzrokuje samo rak pluća – znanstvenici su otkrili vezu između pušenja cigareta i raka na stanicama kože. Razlog tome su usne, koje su redovito izložene suncu i cigaretama pa dolazi do razvoja abnormalnih stanica na koži.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije