Život sa psorijazom - priprema za sezonu sunca

Život sa psorijazom - priprema za sezonu sunca

Život sa psorijazom - priprema za sezonu sunca
 • Objavljeno: Srijeda, 24.03.2021.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sunce ima blagotvoran učinak na kožu pacijenata oboljelih od psorijaze, ali takozvane lezije na koži odnosno oštećenja koja nastaju uslijed bolesti često onemogućavaju pacijentima da bezbrižno uživaju u toplim mjesecima.

Svakodnevni život oboljelih zahtjeva puno samodiscipline i pridržavanja raznih uputa kako bi kvaliteta života bila na zadovoljavajućem nivou.

Proljeće je tu, a ljeto će doći vrlo brzo. S prvim zrakama sunca u časopisima i magazinima sve se vrti oko odlaska na godišnji odmor, pripreme za sezonu bikinija, uživanje u moru, pijesku, morskoj soli. No, ne vesele se baš svi najtoplijem godišnjem dobu.

Za osobe oboljele od psorijaze, proljeće i ljeto predstavljaju mač s dvije oštrice. Sunce ima pozitivan učinak na kožu osoba oboljelih od psorijaze, ali sunčanje znači da će kožu izložiti pogledima drugih ljudi. Lezije je ljeti teško skriti od radoznalih pogleda prolaznika koji često misle da se radi o nekom zaraznom oboljenju kože. No, postoji način da nesmetano uživate u toplim mjesecima sa psorijazom ili bez nje!

More i sunce pomažu kod psorijaze

Sunce izvrsno djeluje na kožu osoba oboljelih od psorijaze. Ultraljubičasta zračenja pomažu koži da zacijeli i sprječavaju upale. Osim toga, UV zrake usporavaju prekomjerno ljuskanje kože koje je specifično za ovo stanje. Čak jedno kratko sunčanje dnevno pomoći će da se ljuskice karakteristične za psorijazu povuku s kože oboljelih. Međutim, treba naglasiti da prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do nastanka opeklina kože bilo da je riječ o koži sa psorijazom ili bez nje. Odnosno - ne smijete pretjerivati sa sunčanjem ni u kojem slučaju. Prekomjerno izlaganje suncu može izazvati i mnogo teža oboljenja kože, odnosno rak kože, a može izazvati i kontra efekt u liječenju psorijaze te dovesti do nastajanja tzv. Koebnerovog fenomena - kožnih lezija.

Isto tako, prije izlaganja sunca obavezno otiđite na pregled jer manji broj oboljelih od psorijaze, otprilike 5,5 % ima foto osjetljivi tip bolesti i njima se izlaganje suncu ni u kojem slučaju ne preporučuje.

Psorijaza - upozorenja

Osobama koje pate od psorijaze preporučuje se:

 • izbjegavanje sunca između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne kad je zračenje najjače
 • postepeno povećanje duljine izlaganja suncu (najprije 10-ak minuta pa onda više)
 • korištenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom

I ne zaboravite da UV zrake prolaze kroz: staklo, oblake, vodu i tanku odjeću, a pijesak i voda reflektiraju sunčeve zrake.

Oboljeli od psorijaze bi se svakako trebali posavjetovati s liječnikom prije nego odluče kako će provesti ljetne dane. Rizike, kao i dobrobiti izlaganja suncu, procijenit će sam liječnik uzimajući u obzir nekoliko faktora poput: starosti, boje tena ili kose.

Kod odabira kreme za sunčanje osobe s psorijazom bi trebale posegnuti za proizvodima koji su namijenjeni njezi prekomjerno osjetljive kože, odnosno atopiji sklonoj koži. Takve kreme, osim zaštite kože od zračenja, imaju i važnu ulogu vlaženja kože, što je u slučaju psorijaze iznimno bitno. Nanošenje hidratantnih krema važno je u svako doba dana, a ne samo prilikom sunčanja jer suhi ljetni zrak i klima uređaji mogu dovesti do isušivanja kože. Hidratantna krema će ublažiti svrbež i umiriti ljuskaste ploče.

Psorijaza i udobna odjeća

Oboljeli od psorijaze bi trebali izbjegavati direktan kontakt kože s odjećom od umjetnih materijala poput likre koji reagiraju na sunce i u kojem se tijelo brže znoji. Lagana i lepršava odjeća doprinijet će osjećaju udobnosti tijela, a preporučuje se pamučno donje rublje.

Sandale i cipele trebale bi biti kožne jer koža ima sposobnost bolje apsorpcije nego drugi materijali, a i kod higijene stopala je važno da ne dolazi do prekomjernog znojenja. Ne zaboravite neizostavne dodatke poput šešira i sunčanih naočala.

Brijanje i depilacija kože sa psorijazom

Psorijaza nije zapreka za brijanje ili depilaciju kože, potrebno je samo pridržavati se određenih uputa, odnosno metoda odstranjivanja dlačica s tijela. Za odstranjivanje dlaka na rukama i nogama preporučeno je brijanje britvicom ili električnim aparatom za brijanje. Trajno uklanjanje dlačica preporučuje se za dijelove tijela koji su jako osjetljivi.

Povlačenje simptoma psorijaze

Kombinacija mora i sunca s korištenjem preparata od naftenske nafte ubrzat će povlačenje simptoma te produžiti remisiju.

Prije kupanja potrebno je nanijeti hidratantnu kremu na kožu, a poslije kupanja je nužno istuširati se kako bi se s kože skinula morska sol ili klor koji se koristi u bazenima i javnim kupalištima. Ako je koža dulji period izložena utjecaju morske soli ili klora, posljedica može biti isušivanje kože i pojačani svrab.

Nakon tuširanja kožu osušite mekanim ručnikom tapkajući po koži, nikako ne trljajući i nanesite ponovo hidratantnu kremu ili kremu za sunčanje s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Dakle uz malo dodatnog truda, osobe sa psorijazom bezbrižno mogu uživati u toplim mjesecima i ljepotama koje godišnji odmor nosi.

Zašto naftensko ulje i Naftalan proizvodi za njegu kože?

Naftalan ulje i Naftalan krema jedinstveni su preparati u Europi, a namijenjeni su u prvoj liniji liječenju i ublažavanju simptoma: psorijaze, atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa te drugih kožnih bolesti i bolesti koštano-mišićnog sustava. Naftalan ulje i krema bogati su mineralima naftalanskog ulja koje smiruje nadraženu kožu i vlasište. Potiče regeneraciju kože, popravlja njezinu strukturu te olakšava i sprječava probleme kože. Čuva obrambeni mehanizam kože, a time i njezine funkcije. Omekšava i čini glađom suhu, hrapavu kožu te podupire njezinu sposobnost obnavljanja. Ulje je naročito pogodno za osjetljivu i crvenu kožu.

Klikni na link ili sliku i kupi Naftalan paket koji sadrži kremu i ulje po akcijskoj cijeni!

Zapamtite:

 • morska voda u kombinaciji sa sunčanjem ima jako povoljan utjecaj na smanjenje simptoma psorijaze
 • kombinacija mora i sunca s korištenjem Naftalan preparata ubrzat će povlačenje simptoma te produžiti remisiju
 • Naftalan preparati nisu fototoksični te se mogu koristiti cijeli dan, bez obzira na stupanj sunčanosti dana
 • Naftalan preparati mogu se koristiti kao sredstvo nakon sunčanja jer smanjuju upalu kože te brzo i efikasno umanjuju crvenilo i peckanje kože (ako izgori)
 • Naftalan preparati nemaju nikakav zaštitni faktor te ih se ne preporučuje koristiti umjesto sredstava za zaštitu kože od sunca!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije