Život s psorijazom - priprema za sezonu sunčanja

Život s psorijazom - priprema za sezonu sunčanja

Život s psorijazom - priprema za sezonu sunčanja
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.05.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Sunce ima izrazito blagotvoran učinak na kožu pacijenata oboljelih od psorijaze, ali takozvane lezije na koži odnosno oštećenja koja nastaju uslijed bolesti često onemogućavaju pacijentima da bezbrižno uživaju u ljetnim mjesecima.

Svakodnevni život oboljelih zahtjeva jako puno samodiscipline i pridržavanja raznih uputa kako bi kvaliteta života bila na zadovoljavajućem nivou.

Ljeto je pred vratima, u časopisima i magazinima sve se vrti oko odlaska na godišnji odmor, pripreme za sezonu bikinija, uživanje u moru, pijesku, morskoj soli. No, ne vesele se baš svi najtoplijem godišnjem dobu. Za osobe oboljele od psorijaze, ljeto predstavlja mač sa dvije oštrice. Sunce ima izrazito pozitivan učinak na kožu osoba oboljelih od psorijaze, ali sunčanje također znači da će kožu izložiti pogledima drugih ljudi. Lezije je ljeti teško skriti od radoznalih pogleda prolaznika koji često puta misle da se radi o nekom zaraznom oboljenju kože. No postoji način da nesmetano uživate u ljetnim mjesecima s psorijazom ili bez nje!

More i sunce igraju značajnu ulogu u povlačenju simptoma psorijaze

Sunce izvrsno djeluje na kožu osoba oboljelih od psorijaze. Ultraljubičasta zračenja potpomažu zacjeljivanje kože i sprječavaju upale. Osim toga UV zrake usporavaju prekomjernu proizvodnju ljuskica odnosno ljuskanje kože koje je specifično za ovu bolest. Čak jedno kratko sunčanje dnevno pomoći će da karakteristične ploče od psorijaze nestanu s kože oboljelih. No, svakako valja naglasiti da prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do nastanka opeklina kože bilo da je riječ o koži s psorijazom ili bez nje -dakle, ne treba pretjerivati sa sunčanjem ni u kojem slučaju.  Prekomjerno izlaganje suncu može izazvati i mnogo teža oboljenja kože, odnosno rak kože. Prekomjerno sunčanje može izazvati i kontra efekt u liječenju psorijaze te dovesti do nastajanja tzv. Koebnerovog fenomena - kožnih lezija.

Opreza nikad dosta:

 • ne preporuča se izlaganje suncu između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne kad je zračenje najjače
 • postepeno povećavajte duljinu izlaganja suncu
 • koristiti kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom
 • ne zaboravite da UV zrake prolaze kroz: staklo, oblake, vodu  i tanku odjeću, a pijesak i voda reflektiraju sunčeve zrake.

Oboljeli od psorijaze bi se svakako trebali posavjetovati s liječnikom prije nego odluče kako će provesti ljetne dane. Rizike, kao i dobrobiti izlaganja suncu procijenit će liječnik uzimajući u obzir nekoliko faktora poput: starosti, boje tena ili kose.

Kod odabira kreme za sunčanje, osobe oboljele od psorijaze trebale bi svakako posegnuti za proizvodima koji su namijenjeni njezi prekomjerno osjetljive kože odnosno atopiji sklonoj koži. Ove kreme osim zaštite kože od zračenja imaju i vrlo važnu ulogu vlaženja kože što je u slučaju psorijaze iznimno važno. Nanošenje hidratantnih krema važno je u bilo koje doba, a ne samo prilikom sunčanja jer suhi ljetni zrak ili klima uređaju mogu dovesti do isušivanja

kože. Hidratantna krema će ublažiti svrbež i umiriti ljuskaste ploče.  Manji broj oboljelih od psorijaze, njih oko 5,5 % ima foto osjetljivi tip bolesti i njima se izlaganje suncu ni u kojem slučaju ne preporuča.

Udobna odjeća

Oboljeli od psorijaze bi trebali izbjegavati direktan kontakt kože s odjećom od umjetnih materijala poput likre ili nekog drugog materijala u kojem se tijelo brže znoji. Lagana i lepršava odjeća zasigurno će doprinijeti osjećaju udobnosti tijela. Pamučno donje rublje svakako je preporučljivo, a muškarcima bi bokserice trebale biti prvi izbor.  

Sandale i cipele trebale bi biti kožne jer koža ima sposobnost bolje apsorpcije nego drugi materijali, a i kod higijene stopala je važno da ne dolazi do prekomjernog znojenja.

Ne zaboravite neizostavne ljetne dodatke poput šešira i sunčanih naočala.

Kombinacija mora i sunca s korištenjem preparata od naftenske nafte ubrzat će povlačenje simptoma, te produžiti remisiju

Prije kupanja potrebno je nanijeti hidratantnu kremu na kožu, a poslije kupanja je nužno istuširati se kako bi se s kože skinula morska sol ili klor koji se koristi u bazenima i javnim kupalištima.  Ukoliko je koža dulji period izložena utjecaju morske soli ili klora posljedica može biti isušivanje kože te pojačan svrab.

Nakon tuširanja kožu osušite mekanim ručnikom tapkajući po koži, ne trljajući i nanesite ponovo hirdratantnu kremu ili kremu za sunčanje s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Morska voda u kombinaciji sa sunčanjem ima jako povoljan utjecaj na smanjenje simptoma psorijaze.

Brijanje i depilacija kože s psorijazom

Psorijaza nije zapreka za brijanje ili depilaciju kože, potrebno je samo pridržavati se određenih uputa odnosno metoda odstranjivanja dlačica s određenih dijelova tijela. Za odstranjivanje dlaka na rukama i nogama preporučeno je brijanje britvicom ili električnim aparatom za brijanje. Permanentno uklanjanje dlačica preporučljivo je za dijelove tijela koji su jako osjetljivi.

Dakle uz malo dodatnog truda, osobe s psorijazom bezbrižno mogu uživati u ljetnim mjesecima i ljepotama koje nam ovo godišnje doba nosi.

Zašto naftensko ulje i Naftalan proizvodi za njegu kože?

Naftalan ulje i Naftalan krema jedinstveni su preparati u Europi, a namijenjeni su u prvoj liniji liječenju i ublažavanju simptoma:  psorijaze, atopijskog dermatitisa,  kontaktnog dermatitisa te drugih kožnih bolesti i bolesti koštano-mišićnog sustava. Naftalan ulje i krema  bogati  su mineralima naftalanskog ulja koje smiruje nadraženu kožu i vlasište. Potiče regeneraciju kože, popravlja njezinu strukturu te olakšava i sprječava probleme kože. Čuva obrambeni mehanizam kože, a time i njezine funkcije. Omekšava i čini glađom suhu hrapavu kožu te podupire njezinu sposobnost obnavljanja. Ulje je naročito pogodno za osjetljivu i crvenu kožu. Preparat je pripremljen od naftalanskog ulja te ulja nevenovog cvijeta.

 • More i sunce igraju značajnu ulogu u povlačenju simptoma psorijaze.
 • Kombinacija mora i sunca s korištenjem Naftalan preparata ubrzat će povlačenje simptoma, te produžiti remisiju.
 • Naftalan preparati nisu fototoksični, te se mogu koristiti cijeli dan, bez obzira na stupanj sunčanosti dana.
 • Naftalan preparati mogu se koristiti kao sredstvo nakon sunčanja, jer smanjuju upalu kože, te će brzo i efikasno umanjiti crvenilo i peckanje ako koža izgori.
 • Naftalan preparati nemaju nikakav zaštitni faktor, te se ne preporučuje koristiti ih umjesto sredstava za zaštitu kože od sunca!


 

Naftalan proizvodi

Naftalan bolnica

Omladinska 23a

Omladinska 23a

10310 Ivanić-Grad

10310 Ivanić-Grad

01 28 34 561

01 283 4 555

01 28 34 561

01 28 81 478

info@ivalan-terme.hr

informacije.rezervacije@naftalan.hr

www.ivalan-terme.hr

www.naftalan.hr

Najnovije

Najčitanije