Ayurveda - znanost o životu i dugovječnosti

Ayurveda - znanost o životu i dugovječnosti

Ayurveda - znanost o životu i dugovječnosti
  • Objavljeno: Srijeda, 09.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ayurveda je tip medicine u kojemu se koriste brojne terapije poput načina prehrane, yoge i biljnih pripravaka, kako bi se postigla ravnoteža uma i tijela.

Pojam ayurveda dolazi od riječi ayus i veda. Ayus znači život, a veda znači znanje ili znanost. Tako ayurveda u prijevodu znači znanost o životu ili znanje života. U Indiji se prakticira više od 5000 godina, a u posljednjih nekoliko desetljeća postaje popularna u brojnim zemljama. Osnovni princip Ayurvede je prevencija i liječenje bolesti kako bi se uspostavila ravnoteža tijela i uma putem pravilne prehrane, ljekovitih biljaka i životnog stila. 

Postoje 2 osnovna tipa Ayurvede, tradicionalni i maharishi. Oba tipa se temelje  na korištenju ljekovitih biljnih pripravaka. Maharishi ima ulogu postizanja dobrog zdravlja i promicanja transcendentalne medicine kako bi se postiglo stanje čiste svijesti i savjesti. Ayurveda ističe važnost pozitivnih emocija i usklađenosti uma s tijelom.

Svaka je osoba posebna stoga se primjenjuju različiti tretmani koji se baziraju na fizičkim, mentalnim i emocionalnim karakteristikama. Vjeruje se da postoje 3 osnovna tipa energije koje se nazivaju dosha i prisutne su kod svakog čovjeka.

Vata 

To je energija koja kontrolira tjelesne funkcije, cirkulaciju, disanje, treptanje i otkucaje srca. Kada je Vata u ravnoteži, dolazi do vitalnosti, a kada nije u ravnoteži, dolazi do straha i anksioznosti.

Pitta

Radi se o energiji koja kontrolira metabolizam, probavu, apsorpciju hranjivih tvari i temperaturu. Uravnotežena Pitta će vam donijeti inteligenciju i zadovoljstvo. Kada nije u ravnoteži, može uzrokovati nastanak čira i osjećaja ljutnje.

Kapha

Kapha je energija koja kontrolira rast stanica u tijelu. Opskrbljuje sve dijelove tijela vodom, hidratizira kožu i jača imunološki sustav. Kada je u ravnoteži, Kapha će donijeti ljubav i oprost, a u suprotnome vodi do nesigurnosti i zavisti.

Svi imaju Vatu, Pittu i Kaphu, ali su samo jedna ili dvije izražene i dominiraju u svakom pojedincu. Mnoge stvari mogu narušiti tjelesnu ravnotežu, poput stresa, nezdrave prehrane, napetosti u društvenim odnosima, a cilj Ayurvede je uravnotežiti sve tri doshe.

Ayurvedski se tretmani temelje na postizanju ravnoteže između sve tri doshe. Stručnjak ayurvedske medicine će vam pri prvom posjetu provjeriti rad srca, zdravlje abdomena, jezika, očiju, noktiju, kože, slušati boju glase i zabilježiti povijest bolesti i sadašnje stanje. Vjerojatno će vas pitati o cjelokupnom zdravlju i životnim navikama. Postoji više od 20 vrsta tretmana, a najčešći su:

  • Pranayama - vježbe disanja koje djeluju opuštajuće
  • Abhyanga - masiranje kože s biljnim uljima kako bi se potaknula cirkulacija i uklonili toksini iz tijela
  • Rasayana - mantrama (ponavljanje riječi ili fraza) i ljekovitim biljkama se postiže ravnoteža uma i tijela
  • Yoga - kombinacija pranayame, pokreta i meditacije koji poboljšavaju cirkulaciju, probavu, smanjuju razinu krvnog tlaka, kolesterola, anksioznosti i ublažava kroničnu bol
  • Pancha karma - čišćenje tijela kako bi se smanjila razina kolesterola, a koristi metode koje mogu uzrokovati znojenje, intenzivan rad crijeva, pa čak i povraćanje kako bi se tijelo oslobodilo od toksina
  • biljna medicina - korištenje raznih ljekovitih biljaka koje će sve tri doshe dovesti u ravnotežu.

Zašto je Ayurveda dobra?

Cilj Ayurvede je prevencija bolesti. Istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama što uzrokuje srčani i moždani udar.

Ljekovite biljke, koje se koriste u Ayurvedi, ublažavaju simptome artritisa, snižavaju razinu lošeg (LDL) kolesterola, reguliraju razinu šećera u krvi i smanjuju rizik od nastanka dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, anksioznosti, astme, raka, demencije, herpesa, visokog krvnog tlaka i Parkinsonove bolesti. Ublažava PMS, učinkovita je u liječenju akni, zatvora, kroničnog umora i pretilosti.

Većina ayurvedskih terapija ni na koji način ne ugrožavaju vaše zdravlje. Ipak, ljekovite biljke mogu negativno djelovati na neke lijekove. Kako bi rizik bio što manji, posavjetujte se s liječnikom i ayurvedsku medicinu prakticirajte samo kod provjerenih stručnjaka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije