Znak za uzbunu: Što boja stolice otkriva o vašem zdravlju?

Znak za uzbunu: Što boja stolice otkriva o vašem zdravlju?

Znak za uzbunu: Što boja stolice otkriva o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako boja stolice nije baš najglamuroznija tema, može puno otkriti o vašem zdravlju pa iako može biti neugodno, o tome treba razgovarati.

Počnimo s osnovama: normalna, zdrava stolica bit će u smeđoj do zelenkasto-smeđoj boji, dok neke druge - prvenstveno crna, crvena i siva - mogu ukazivati ​​da nešto nije u redu. Općenito gledano, boja stolice nije jasno mjerilo toga koliko ste zdravi, no ipak je važno uočiti promjene i pratiti ako nešto nije u redu. Svaki put kad imate neobjašnjivu promjenu boje stolice, trebali biste posjetiti liječnika jer bi se moglo raditi o znakovitom simptomu.

Crna stolica

Ako imate crnu stolicu reagirajte brzo: prisjetite se hrane koju ste jeli i lijekova koje ste nedavno uzeli. Ako ste popili nešto s crnom bojom za hranu ili uzimate dodatak prehrani s visokim udjelom željeza, nema mjesta panici. I jedno i drugo može privremeno pocrniti vašu stolicu. Ako pak niste konzumirali ništa od navedenog, obratite pažnju na ostala svojstva stolice. Crna stolica tekuće konzistencije i posebno oštrog mirisa znak je krvarenja u probavnom sustavu. Smatrajte to izvanrednim stanjem i što prije odite liječniku.

Zelena stolica

Nije baš ono što želite vidjeti, ali zelena stolica potpuno je normalna. Najvjerojatnije je to rezultat konzumacije lisnatog povrća, poput zelene salate i špinata, koje vaše tijelo ne probavlja baš najbolje. To također može biti znak da se stolica vrlo brzo kretala kroz crijeva, kao na primjer kada imate proljev. Evo kako proces funkcionira: jetra proizvodi žuč koja otječe u crijeva i daje stolici normalnu smeđu boju. Ako se probava odvija prebrzo, stolica nema dovoljno vremena da upije žuč te zbog toga stolica postaje zelena.

Žuta stolica

Žućkasta stolica s masnim kapljicama ulja znak je da organizam loše apsorbira masti. Tomože biti povezano s nekoliko medicinskih problema, kao što su bolesti gušterače i crijeva ili nedostatka probavnih enzima. Iako stručnjaci tvrde da ovo nije hitan slučaj, posjet liječniku nije na odmet. Ako stolica ima naročito neugodan miris i pluta, moguće je i da se radi o celijakiji.

Siva stolica

Blijeda, sivkasta boja ukazuje na nedostatak žuči u stolici. Takva boja može značiti da postoji blokada drenažnog sustava jetre, što je vrlo zabrinjavajuće i indikacija je za posjet liječniku. Provjerite imate li neke druge simptome koji sugeriraju da jetra ne radi kako treba, poput žutila kože ili očiju.

Crvena stolica

Opće je poznato da je crvena boja u stolici znak krvarenja i uzbune. Konzumacija cikle ili neke druge hrane obojene crvenom bojom mogla bi biti razlog pojavljivanja takve stolice, no ako niste jeli ništa što bi izravno utjecalo na boju, crvena stolica bi mogla ukazivati ​​na nešto ozbiljno. Najčešći razlog krvi u stolici su hemoroidi, ali krv u stolici možete imati i zbog raka debelog crijeva, Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Crvenilo svakako shvatite kao znak da nešto nije u redu i što prije posjetite liječnika.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije