Bol u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Subota, 17.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koje vrste boli postoje?

Vaša maternica se širi i oslabljuje trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i živce u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite znači opterećenje mišićima i zglobovima, zbog čega bol u leđima može biti još gora.

Također, hormonalne promjene tijekom trudnoće oslabljuju zglobove i ligamente koji spajaju zdjelicu s kralježnicom. Zbog toga možete osjećati manjak stabilnosti i bol tijekom hodanja, stajanja i sjedenja.

Vjerujte da niste sami, čak tri četvrtine trudnica osjeća bol u nekom razdoblju tijekom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mjesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon poroda, ali obično nestaje u roku od nekoliko mjeseci.

Postoje dvije osnovne vrste boli u leđima koje se javljaju tijekom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dijela leđa i bol stražnjeg dijela zdjelice. Neke žene osjećaju obje vrsti boli.

Lumbalna bol podsjeća na bol donjeg dijela leđa koju ste vjerojatno povremeno osjetili i prije trudnoće. Možete imati osjećaj da se bol širi i na područje nogu. Sjedenje ili stajanje duže vrijeme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.

Veći broj trudnica osjeća bol na području zdjelice. Možete ju osjetiti duboko unutar stražnjice i bedara. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sjedenje na stolici i nagnutost prema naprijed) mogu bol učiniti još gorom.

Može li to biti išijas?

Kada se bol proširi na stražnjicu i bedra, vrlo lako se može zamijeniti s išijasom, koji je relativno rijedak za vrijeme trudnoće, javlja se tek kod oko 1% trudnica.

Ako patite od išijasa, bol u nozi će biti intenzivnija od boli u leđima, vjerojatno ćete osjetiti bol ispod koljena, na području stopala i nožnih prstiju. Bol će biti popraćena trncima i osjećajem utrnulosti.

Teži oblik išijasa može uzrokovati utrnulost u preponama i na području genitalija. Možete osjetiti poteškoće tijekom obavljanja nužde. Ako mislite da imate išijas, svakako posjetite liječnika.

Tko najčešće pati od boli u leđima?

Vjerojatnost da ćete osjećati bol u leđima je znatno veća ako ste ju osjećali prije trudnoće ili za vrijeme prethodnih trudnoća. Također, sjedilački način života, slaba fleksibilnost i slabi mišići leđa i trbuha povećavaju rizik od nastanka boli u leđima tijekom trudnoće. Blizanačka trudnoća i pretilost mogu povećati rizik od nastanka boli u leđima.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije