Što urin govori o zdravlju?

Što urin govori o zdravlju?

Što urin govori o zdravlju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedno jutro vaš urin može biti taman i mutan, a drugo svijetao i bistar. Što igra ulogu? Nešto što ste pojeli ili popili? Boja urina može otkriti dosta toga o zdravlju.

Uriniranje je jedna od najčešćih tjelesnih funkcija, a mi vam donosimo što boja urina otkriva o vašem zdravstvenom stanju.

Bistar i žut

Boja urina koja podsjeća na boju limunade smatra se poželjnom i normalnom. Ipak, ako je boja urina pretjerano bistra ili svijetlo žuta moguće je da ste pretjerano hidratizirani. Dok god ta hidratiziranost nije toliko velika da može uzrokovati poteškoće kod rada bubrega, nemate razloga za brigu.

Bistar i gotovo bezbojan

Urin koji jedva ima ikakvu boju znači da ste pili veliku količinu tekućine. Što ste više tekućine popili, to će vaš urin biti bistriji i svjetliji. Pretjerana hidratacija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme pa i smrt. Prosječnoj osobi treba oko 8 čaša tekućine dnevno, a u to ulaze i variva, vodenasto voće i povrće. Pijte onoliko vode koliko vam treba da tijelo ostane hidratizirano, nemojte pretjerivati.

Zamućen

Ako je s vašim sveukupnim zdravljem sve u redu, nemate razloga za brigu. Ako je vaš urin već duže vrijeme zamućen, obratite se liječniku jer je moguće da se radi o infekciji, gljivicama i upali. Iscjedak također može uzrokovati zamućenost urina. Ako često mokrite i osjećate peckanje, vjerojatno patite od infekcije urinarnog trakta. Infekcija urinarnog trakta ne predstavlja opasnost za zdravlje ako se izliječi na vrijeme. U protivnom, može uzrokovati oštećenja bubrega.

Plavo zelena

Plavo zelena boja urina je najčešće znak pretjeranog uzimanja lijekova ili vitamina. Ako ste bili izloženi zračenju tijekom pregleda i testiranja, urin može postati plavo zelene boje. Pretjerano uzimanje B vitamina može uzrokovati zelenkastu boju urina. Ako ništa od navedenog nije objašnjenje plavo zelene boje urina, svakako se obratite liječniku jer je moguće da se radi o infekciji bakterijom iz porodice Pseudomonas. Ona se lako liječi antibioticima, ali je potrebno reagirati na vrijeme.

Fluorescentno žut ili narančast

Možda ste jeli puno mrkve, repe ili vitamina C. Sve to može dati fluorescentnu boju urinu. Ako hrana i vitamini nisu uzrok, vjerojatno su lijekovi kao što su antibiotici, lijekovi protiv krvnih ugrušaka i kemoterapijski lijekovi. Tamno narančasta boja urina može značiti da je prisutna prevelika razina žuči pa je izrazito važno da se obratite liječniku.

Taman i smeđ

Neke namirnice, kao što je smeđi grah ili rabarbara, mogu urinu dati tamnu i smeđu boju. Neki lijekovi kao što su antibiotici, antimalarijski lijekovi i laksativi također mogu urinu dati tamnu i smeđu boju. Ipak, smeđa mokraća može biti pokazatelj problema s jetrom, bubrezima, mokraćnim mjehurom i mokraćnim kanalom. Ako ste zabrinuti, svakako posjetite liječnika.

Ružičast, crven ili krvav

Borovnice i cikla mogu urinu dati takvu boju. Neki lijekovi, kao što su laksativi, također urinu daju crvenkastu boju. Možda ste izazvali krvarenje preintenzivnom tjelovježbom (trčanje, podizanje teškog tereta). Bubrežni kamenci, tumori i ozbiljne infekcije bubrega mogu uzrokovati krvavi urin. Ako ste jeli ciklu ili borovnice i idućeg dana je urin crven, nemate razloga za brigu. Ako je urin crven ili krvav, a niste sigurni za uzrok, svakako posjetite liječnika.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije