Česta pitanja o dijabetesu

Česta pitanja o dijabetesu

Česta pitanja o dijabetesu
 • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
 • Broj pregleda: 4.360
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Što znači imati dijabetes?

Ako vam nedostaje inzulina ili inzulin ne može funkcionirati ispravno, glukoza ne može biti pohranjena i ostati će u krvi. Razina glukoze u krvi tada će postati povišena. Abnormalno visoke razine glukoze koje se ne liječe, mogu na kraju uzrokovati oštećenja očiju, srca, živaca i bubrega.


Što se događa kada imate dijabetes?

Većina hrane koju jedete se pretvara u glukozu ili šećer, koju tijelo koristiti za energiju. Gušterača proizvodi inzulin kako bi glukoza mogla ući u stanice tijela. Glukoza je potrebna za stvaranje energije. S dijabetesom, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice ne mogu koristiti inzulin na pravi način. To uzrokuje da se glukoza nakupi u krvi i bude nedostupna tijelu za energiju.

Koje su vrste dijabetesa?

Postoji nekoliko tipova dijabetesa. Najčešći su tip 1 i tip 2. Kod tipa 1, gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Tip 1 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se obično pojavi kod djece i mlađih odraslih.

Kod dijabetesa tipa 2, gušterača djelomično proizvodi inzulin ili ga uopće ne proizvodi. Znači da gušterača izlučuje inzulin, ali u manjim količinama nego što je potrebno ili inzulin ne funkcionira pravilno. Neke osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju inzulin za regulaciju glukoze u krvi, dok drugi reagiraju dobro na promjenu prehrane, ili kombinaciju prehrane, vježbanja i oralnih lijekova. Tip 2 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se pojavljuje nakon 40. godine.

Što uzrokuje dijabetes?

Točan uzrok dijabetesa je nepoznat. Nasljedni faktor može igrati ulogu u razvoju oba tipa, ali je najčešće povezan s tipom 2. Pretilost, neki lijekovi, emocionalni i fizički stres povezani s medicinskim stanjima kao što su trudnoća, bolesti i operacije, mogu igrati ulogu u njegovom razvoju. Također, iz razloga koji nisu još poznati, određene etničke skupine, kao što su Indijanci, Hispanoamerikanci i Afrikanci imaju tendenciju veće učestalosti dijabetesa tipa 2.

Koji su najčešći znaci i simptomi dijabetesa?

Znakovi upozorenja su:

 • Učestalo mokrenje
 • Zamagljen vid
 • Stalna žeđ
 • Utrnulost u rukama i nogama
 • Intenzivna glad
 • Česte infekcije
 • Ekstremni umor
 • Razdražljivost
 • Sporo ozdravljenje posjekotina i modrica


Može li se dijabetes izliječiti?

Ne, dijabetes će uvijek biti dio vašeg života. Milijuni osoba žive zdrav i aktivan život s dijabetesom! Liječenje, zdrava prehrana i tjelovježba mogu pomoći u držanju bolesti pod kontrolom. Naučite sve što možete o dijabetesu!

Kako se dijabetes liječi?

Dijabetes je ozbiljno stanje. Iako nije izlječiv, on se može liječiti. Najbolji su rezultati kod osoba koje preuzimaju aktivnu ulogu u vlastitom liječenju. Važno je znati kako upravljati razinama glukoze u krvi. Liječenje uključuje posebnu prehranu, vježbe, redovito testiranje glukoze u krvi, a ponekad i injekcije inzulina i lijekove.

Koje posebne prehrambene navike koje treba slijediti?

Vrijeme obroka je jednako važno kao i ono što jedete. Ako više jedete u jednom obroku, više inzulina ćete trebati da iskoristi energiju iz razgradnje namirnica. Ako jedete manje obroke tijekom dana, nećete trebati toliko inzulina za snižavanje šećera u krvi.

Ovdje su neke preporuke:

 • jedite najmanje 3 obroka tijekom dana i dva međuobroka
 • jedite svaki obrok otprilike u isto vrijeme svaki dan
 • ne preskačite obroke i nosite hranu sa sobom ako mislite da nećete jesti na vrijeme

Kako vježbati s dijabetesom?

Vježba je moćan alat za kontrolu dijabetesa jer pomaže održati šećer u krvi na normalnoj razini. Pitajte svog liječnika o vrstama aktivnosti koje odgovaraju vašim tjelesnim potrebama. Preporučuje se vježbanje najmanje 20 minuta, 3 do 4 puta na tjedan. Čak i 5 minuta svaki dan može napraviti veliku razliku!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije