Cistus incanus: ova biljka ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva

Cistus incanus: ova biljka ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva

Cistus incanus: ova biljka ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva
  • Objavljeno: Utorak, 13.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Cistus incanus (divlji pelin) drvenasta je grmolika biljka iz porodice bušina. Ove prekrasne cvjetnice porijeklom su iz mediteranskih regija južne Europe i sjeverne Afrike. Još nazivane i bušinkovke, cvjetaju u lijepim bojama u rasponu od bijele do ružičaste.

Stabljike cistusa rastu od 30 do 100 centimetara, a listovi su jednostavni, ovalni, tamnozeleni i dlakavi na obje strane. Cistusi rastu od travnja do lipnja, a najviše im pogoduju suha i sunčana mjesta do 1200 metara nadmorske visine.

Cistus – europska biljka godine

Ova se biljka već stoljećima koristi zbog svojih ljekovitih svojstava, a čak je 1999. godine proglašena europskom biljkom godine!

Svoja snažna ljekovita svojstva Cistus incanus zahvaljuje bogatom sadržaju polifenola, a u tradicionalnoj se medicini lišće ove biljke koristi za liječenje kožnih i upalnih bolesti. Osim toga, Cistus incanus ima brojne druge prednosti kao što su antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Antivirusna svojstva

Kao što je poznato, ne postoji konkretan lijek za liječenje virusnih infekcija. Virusi nemaju stanične dijelove, već su potpuno ovisni o bjelančevinama stanice domaćina.

Za razmnožavanje je virusima potrebna virusna ovojnica, koja im omogućava da uđu u stanicu domaćina i u njoj se razmnožavaju. Proteini virusne ovojnice nalaze se u kapsuli virusa, koja tvori virusnu DNA ili RNA. Virusne DNA i RNA su genetski materijal kojeg virusi koriste kako bi se replicirali nakon što uđu u stanicu domaćina.

Nakon što započne reprodukcija virusa, stanice domaćina više ne funkcioniraju normalno i tada dolazi do razvoja simptoma virusnih bolesti, kao što su povišena temperatura, bolovi u grlu, začepljen nos te bolovi u mišićima i kostima.

Biljka Cistus incanus cilja upravo na protein virusne ovojnice i tako sprječava vezivanje virusa, kao što su virus gripe, ebole i HIV-a, za stanice domaćina. To su dokazala brojna istraživanja.

Osim što cilja na virus, Cistus incanus pomaže i za ublažavanje simptoma virusne inhibicije tako što inhibira stvaranje protuupalnih citokina, odnosno molekula imunološkog sustava do čijeg oslobađanja dolazi kao odgovor na virusne antigene.

Cistus može biti vrlo koristan kod liječenja virusnih infekcija gornjih dišnih puteva, kao što su virusna upala grla i upala sinusa.

Antibakterijska svojstva

Patogene gljivice i bakterije mogu, jednako kao i virusi, uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Upravo Cistus incanus ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva.

Jedna od takvih bakterija je Streptococcus, odnosno streptokok. Iako je ova gram-pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi i dio je uobičajene bakterijske flore čovjeka, jedan je od glavnih uzročnika angine, odnosno bakterijske upale grla.

Postoje istraživanja koja su pokazala da čaj od cistusa smanjuje početnu adheziju bakterija u ustima čime može doprinijeti zdravlju zuba i desni. Svakodnevno ispiranje usne šupljine čajem od cistusa smanjuje početnu bakterijsku kolonizaciju.

Antioksidativna svojstva

Osim što ima antivirusna i antibakterijska svojstva, Cistus incanus je i snažan antioksidans. Antioksidansi su tvari koje uklanjaju slobodne radikale.

Slobodni radikali imaju štetan utjecaj na cjelokupno zdravlje jer oksidiraju bjelančevine i lipide čime doprinose razvoju mnogih bolesti, među kojima su:

  • srčane bolesti

  • artritis

  • brojne alergije

  • povišeni kolesterol

Uz to, antioksidansi pozitivno djeluju na imunološki sustav i oslobađanje histamina, stoga su i njihova antialergijska svojstva vrlo važna.

Kako bi imunološki sustav što bolje i učinkovitije branio organizam od virusa, bakterija, gljivica, patogenih gljivica i oksidativnog stresa, potrebna mu je dodatna pomoć.

Podršku imunološkom sustavu može pružiti dodatak prehrani koji sadrži potrebne vitamine, minerale i antioksidanse, kao što je Immun 44®.

Immun 44 je dodatak prehrani za djecu i odrasle čiji sastojci doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava (vitamini A, B6, B9, B12, C i D te minerali selen i cink). Immun 44 je visokovrijedni dodatak prehrani, u obliku kapsula ili sirupa koji se proizvode iz prirodnih izvora. Vitaminsko–mineralni sastav izvornih sirovina je očuvan, a funkcija takvih vitamina i minerala u organizmu je cjelovita. Upravo zato što ljudsko tijelo prepoznaje i preferira prirodne sastojke nad sintetskim, Immun 44 ima dodatnu vrijednost te je idealan izbor u očuvanju vašeg zdravlja i prevenciji neugodnih simptoma koji dolaze s hladnim, jesenskim periodom. Osim vitamina i minerala, Immun44 sadrži i ekstrakt biljke Cistus incanus.

Immun 44® stoga je pravi izbor u aktivnoj fazi bolesti, ali i preventivno za jačanje imunološkog sustava i zaštitu zdravlja cijele obitelji!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije