5 znakova prema kojima liječnici gledaju imate li srčanu bolest

5 znakova prema kojima liječnici gledaju imate li srčanu bolest

5 znakova prema kojima liječnici gledaju imate li srčanu bolest
  • Objavljeno: Utorak, 19.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili da se to dogodi. Evo prema kojih pet znakova liječnici gledaju imate li srčanu bolest.

1. Jedete nezdravo

Ono ste što jedete jedna je od poznatijih izreka vezana za hranu i zdrav način život. Zdrava, hranjiva i uravnotežena prehrana je važna za zdravlje srca, stoga liječnici preporučuju da slijedite prehranu koja se tradicionalno konzumira u mediteranskim zemljama i stavite naglasak na voće, povrće, cjelovite žitarice, zdrave masti i proteine.

"Studija New England Journal of Medicine iz 2018. pokazala je da ovaj način prehrane nadilazi poboljšanje vašeg kolesterola i krvnog tlaka jer također smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara", kaže dr. Laffin. Ostali načini prehrane, kao što su cjelovit način prehrane i plant- based, također mogu smanjiti navedene rizike, navodi dr. Laffin.

Nove smjernice za prehranu zdravu za srce: 2 od 3 smrti vezane za bolesti srca moglo se spriječiti boljom prehranom

2. Sjedite cijeli dan

Sjedilačkim načinom života, čak i uz redovito vježbanje, također ste izloženi većem riziku od srčanih bolesti pa dr. Laffin iz Cleveland Clinic preporučuje da svaki tjedan imate najmanje 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta. "A nakon što aerobnu tjelesnu aktivnost učinite navikom, počnite dodavati neke treninge otpora koristeći lagane utege ili trake", kaže on. "Čak i dva do pet puta tjedno može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti."

Pregled istraživanja koja su objavljena u Annals of Internal Medicine 2015. godine otkriva da je čak i nakon prilagodbe na tjelesnu aktivnost, dugo sjedenje povezano s lošijim zdravstvenim ishodima koje uključujuću srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i rak", kaže dr. Erin Donnelly Michos. "Sjedilačko ponašanje također može povećati rizik od smrti, bilo od srčanih bolesti ili drugih medicinskih problema. Čak i ako imate 30 minuta dnevno tjelesne aktivnosti, važno je što radite druga 23 sata u danu", kaže ona.

Puno sjedite? Savjeti kineziologa kako olakšati bolove i spriječiti dugoročne posljedice

3. Uvijek ste pod stresom

Kronični stres dugoročno šteti zdravlju srca, kažu liječnici. Suočeni sa situacijom akutnog stresa naša tijela oslobađaju hormone, uključujući kortizol i adrenalin, koji nam pomažu da reagiramo na situaciju. Ovi hormoni povećavaju broj otkucaja srca i krvni tlak, a kada prođe stanje koje je uzrokovalo tu reakciju tijelo se opušta i vraća u normalu.

"Kod osobe sa zdravim kardiovaskularnim sustavom ovaj val ne bi trebao biti problem", kaže Rami Doukky, dr. med. kardiolog u Rushu.

Međutim, ako postoji temeljna srčana bolest, nagli porast krvnog tlaka i otkucaja srca mogao bi pridonijeti događajima koji dovode do srčanog udara.

4. Pušite cigarete

Prema John Hopkins Medicine jedan od pet smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem povezan je sa srčanim bolestima. "Pušenje je dobro prepoznat faktor rizika za kardiovaskularne bolesti", kažu Christy N. Taylor, dr. med., i Hanna Gaggin, dr. med.

Činjenice o pušenju i srčanim bolestima prema Johns Hopkins Medicine:

  • Jedna od svakih 5 smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem uzrokovana je srčanim bolestima.
  • Žene starije od 35 godina koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule izložene su većem riziku od srčanih bolesti ili moždanog udara.
  • Pušači cigareta imaju 2 do 4 puta veću vjerojatnost da će dobiti srčane bolesti od nepušača.
  • Pušenje cigareta udvostručuje rizik osobe za moždani udar.

Izračunajte koliko ste godina izgubili pušenjem

5. Bol u prsima

Jedan od najčešćih znakova srčanih bolesti su bol u prsima i stezanje, upozoravaju liječnici.

Bol u prsima koja proizlazi iz srčanih stanja općenito se sporo pokreće i sporo se rješava, traje u minutama, a ne sekundama. Često je povezana s drugim zabrinjavajućim simptomima kao što su otežano disanje, nesvjestica ili osjećaj da ćemo se gotovo onesvijestiti, mučnina, povraćanje i obilno znojenje, kažu liječnici sa Sveučilišta Chicago Medicine.

Općenito, sve bolove u prsima treba procijeniti liječnik jer se rani stadiji srčanog udara često mogu pogrešno tumačiti.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije