Eteričnim uljima do boljeg raspoloženja

Eteričnim uljima do boljeg raspoloženja

Eteričnim uljima do boljeg raspoloženja
  • Objavljeno: Utorak, 06.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećate se umorno ili ste loše volje? Ugodni miris esencijalnih ulja bi vam mogli pomoći.

Poznato je da mirisi utječu na to kako se osjećamo. Ono što smatramo mirisnim može podići naše raspoloženje. S druge strane, ono što ne smatramo mirisnim može pogoršati naše raspoloženje te čak nas i uznemiriti. Ljudi na neki način mirise osjećaju, iz razloga što se mirisi obrađuju u limbičkoj regiji mozga za koji se smatra da je i najodgovorniji za ljudske emocije. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je dio limbičkog sustava odgovoran za miris direktno povezan s dijelom limbičkog sustava odgovornog za emocije.

Eterična ulja sadrže prirodne fitokemiklije koje utječu na limbički sustav. Kada udahnete miris nafte, vaš mozak stvara fiziološke promjene na tijelu, u umu i duhu. Kada udahnete miris lavande, na primjer, oslobađa se serotonin koji djeluje opuštajuće na čitav organizam.

Čista esencijalna ulja su aromatizirana direktno iz dijelova biljke, uključujuće njene cvjetove, listove, stabljike i korijenje, kao i plodove. Izuzev njihovih ljekovitih svojstava, eterična ulja jednostavno imaju prekrasan miris, čine nas sretnima i oslobađaju od stresa. Najjednostavniji i najučestaliji način da iskoristite sve blagodati eteričnih ulja jest aromaterapija. Stavljanje par kapi eteričnog ulja direktno na kožu i udisanje arome, dodavanje par kapi eteričnog ulja u kupku ili pak širenje mirisa eteričnog ulja prostorijom iz aromaterapijskog svijećnjaka.

Postoje bazična ulja koja pospješuju učinkovitost esencijalnih ulja. Neka od preporučenih bazičnih ulja su:

Ulje slatkog badema bez vlastitog mirisa, ovo ulje je izuzetno blago i odgovara većini ljudi. Pazite da upotrebljavate ulje slatkog, a ne gorkog badema. Ovo ulje možete pomiješati i s drugim uljima. Ulje slatkog badema je izvrsno kao baza za masažna ulja. Ukoliko ste alergični na orašaste plodove izbjegnite ovo ulje.

Ulje divlje ruže koristiti se samo ili također kao bazalno ulje. Ovo ulje je poput baršunaste tekućine, njeguje i štiti kožu. Možete ga koristiti za njegu lica i cijelog tijela.

Ulje avokada je odlično ako želite kožu i kosu učinili mekom. Lagano se upija i u sebi sadrži vitamine A i B. Upotrijebite 10 - 30% ulje od avokada kao raskošan dodatak bilo kojem losionu ili ulju za tijelo.

Ulje jojobe je zapravo tekući vosak. Dobar je za kosu, kožu i nokte. Odličan je za piling s morskom soli, kao i ulje za masažu. Ulje jojobe može produžiti rok trajanja drugim proizvodima, a izvrsno je i za miješanje sa skupljim uljima.

Možete isprobati slijedeće kombinacije:

Osvježavajuće ulje za masažu

  • 3 kapi ulja od bergamota
  • 2 kapi ulja od grejpa
  • 3 kapi ulja ružinog drveta

Pomiješajte ulja sa 30ml bazičnog ulja i dobro promiješate. Spremite u tamnu staklenu posudu na sobnoj temperaturi, u mračnom i prozračnom prostoru. Ova kombinacija ulja će vam pomoći kada se loše osjećate. Bergamot može potamniti kožu ukoliko je ona izložena suncu, stoga dobro operite kožu prije nego li se izložite suncu.

Ulje za masažu stopala

  • 3 kapi ulja od pačulija
  • 3 kapi ulja od sandalovine
  • 4 kapi ulja od lavande

Pomiješajte ulja s 30ml bazičnog ulja. Spremite na sobnoj temperaturi, u tamnom i prozračnom prostoru. Ova kombinacija ulja je savršena za masažu stopala. Djeluje opuštajuće i umirujuće.

Bez obzira koristite li ulja u terapeutske svrhe ili za podizanje raspoloženja, izaberite ono koje vam najviše odgovara. Kada odaberete, dopustite si trenutak opuštanja i užitka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije