Kako aromaterapiju koristiti u svakodnevnom životu?

Kako aromaterapiju koristiti u svakodnevnom životu?

Kako aromaterapiju koristiti u svakodnevnom životu?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Miris dječjeg pudera, svježe naribanog muškatnog oraščića ili mora su samo neki od mirisa koji najčešće potiču dobro raspoloženje. Istraživanja su pokazala da mirisi, naročito oni koje povezujemo s pojedinim događajima, imaju snažan utjecaj na mozak. Neuroznanstvenici su ustanovili da je ljudsko osjetilo mirisa, bez obzira na to što je slabije razvijeno od većine drugih sisavaca, čak 10 000 puta točnije od osjetila okusa. Osjetilo mirisa je čovjeku u prošlosti služilo za prepoznavanje opasnosti. Sada se osjetilo mirisa manje koristi za preživljavanje. Istraživanja su pokazala da osjetilo mirisa možemo koristiti u svrhu smanjenja razine stresa, poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja, povećanja tolerancije na bol, liječenja nesanice pa čak i mršavljenje.

Ovaj proces je kompleksan. Čovjek ima nekoliko stotina različitih mirisnih receptora, a milijuni tih stanica se nalaze u nosnoj šupljini. Jednom kada stanica prepozna miris, ona šalje signal olfaktornom bulbusu (nakupina stanica u mozgu veličine graška). Ti signali se potom sortiraju i prenose limbičkom sustavu. Ovaj dio mozga sudjeluje u upravljanju uspomenama i emocijama, kao i nekim drugim ljudskim aktivnostima, kao što su hranjenje, borba, seksualno uzbuđenje, osjećaj užitka pa čak i razvijanje ovisničkog ponašanja.

Znanstvenici su ustanovili da određeni mirisi na određen način mogu promijeniti raspoloženje. Lavanda umiruje, a limun može potaknuti fokus i koncentraciju. Istraživanja pokazala da se aromaterapija može koristiti i u razne svrhe.

Mršavljenje

U jednom istraživanju su znanstvenici analizirali utjecaj mirisa na osjećaj sitosti i razinu apetita. Koristili su miris i okus brze hrane i dodavali ga u zdrave obroke. Rezultati su pokazali da su se sudionici, koji su jeli zdrav obrok s okusom i mirisom brze hrane, puno brže počeli osjećati sitima i apetit im se smanjio. Znanstvenici su također ustanovili da će se osjećaj sitosti javiti puno ranije ako ćete svaki zalogaj prvo dobro pomirisati.

Kontrola apetita

Udisanje najdražeg mirisa može pomoći u kontroli žudnje za hranom. Znanstvenici su ustanovili i da miris banane, zelene jabuke i mente može pomoći u smanjenju žudnje za hranom. Pored sebe držite bočicu omiljenog parfema i svaki put ga, kada osjetite žudnju za hranom, pomirišite.

Smanjenje razine stresa

Austrijski znanstvenici su proveli jedno istraživanje u kojemu su testirali učinak mirisa naranče i lavande. Otkrili su da osobe izložene mirisima lavande ili naranče osjećaju manju razinu stresa, imaju povišenu razinu energije i bolje su raspoložene, u odnosu na osobe koje nisu.

Poticanje koncentracije

Jedno istraživanje britanskih znanstvenika je pokazalo da studenti imaju znatno bolju koncentraciju i brže pamte kada su izloženi mirisu ružmarina. Također, miris ružmarina pomaže ukloniti kronični umor i povećava budnost.

Smanjenje osjećaja boli

Osobama koje vode borbu s kroničnim bolestima mogu pomoći mirisi mente ili lavande. Znanstvenici su ustanovili da miris mente i lavande može pomoći ublažiti simptome kroničnih bolesti i glavobolje.

Smanjenje simptoma PMS-a

Znanstvenici iz Koreje su otkrili da masiranje abdomena eteričnim uljem od lavande može pomoći u ublažavanju grčeva i bolova. Važno je da s masiranjem započnete na vrijeme, najbolje tjedan dana prije same menstruacije. Eterično ulje lavande umasirajte jednom dnevno.

Bolji san

Lavanda se s razlogom već stoljećima koristi za poboljšanje kvalitete sna. Istraživanja su pokazala da osobe koje prije spavanja pomirišu lavandu brže zaspu, spavaju kvalitetnije i rjeđe se bude tijekom noći.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije