Evo što učiniti ako vas muči ponavljajuća upala mokraćnog sustava

Evo što učiniti ako vas muči ponavljajuća upala mokraćnog sustava

Evo što učiniti ako vas muči ponavljajuća upala mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rijetke žene imaju dovoljno sreće da u životu nisu osjetile karakteristične simptome urinarne infekcije, kao što su učestalo i bolno mokrenje. Iako upale mokraćnog sustava ne traju dugo i simptomi se mogu uspješno liječiti, nerijetko se događa da se upala konstantno ponavlja.

Čak 25 do 30% žena, nakon uspješnog liječenja, u roku od 6 mjeseci ponovno razviju urinarnu infekciju. Ako je to slučaj i kod vas, onda znate koliko naporna može biti borba s konstantnim urinarnim infekcijama.

Zašto nastaje ponavljajuća upala mokraćnog sustava?

Infekcije mokraćnog sustava obično uzrokuje Escherichia coli, bakterija koja prirodno živi u našim crijevima. Kada se E. coli prenese iz rektuma prema mokraćnoj cijevi, dolazi do pojave simptoma infekcije mokraćnog sustava.

Žene su obično sklone nastanku infekcija urinarnog sustava, jer imaju kraću mokraćnu cijev nego muškarci zbog čega bakterije lakše ulaze u mokraćni sustav. Osim same anatomije i genetskih predispozicija, postoje i vanjski uzroci koji pogoduju nastanku urinarnih infekcija. Da biste se lakše nosili s ponavljajućim urinarnim infekcijama, trebate znati koji su to čimbenici rizika zbog kojih nastaju urinarne infekcije.

1. Spolni odnos

Tijekom spolnog odnosa se bakterije s područja rektuma mogu prenijeti prema mokraćnoj cijevi, stoga stručnjaci savjetuju mokrenje nakon odnosa kako biste uklonili bakterije koje su ušle u mokraćnu cijev te održavanje higijene intimnog područja. Pritom je važno znati da urinarne infekcije nisu spolno prenosiva bolest i partner ne može zaraziti svoju partnericu.

2. Brisanje na pogrešan način

Brisanje intimnog područja nakon obavljanja nužde od nazad prema naprijed je potpuno pogrešno. Mnoge žene na taj način nesvjesno prenose bakterije iz analnog područja prema mokraćnoj cijevi.

3. Zadržavanje urina

Iako ponekad ne možete otići na toalet čim osjetite nuždu, trudite se da takve situacije izbjegavate. Ako ćete često zadržavati urin, povećat ćete rizik od nastanka infekcije. Nikad ne biste trebali predugo čekati za odlazak na toalet, ali isto tako se nemojte žuriti prilikom mokrenja i potrudite se da ispraznite cijeli mjehur.

4. Usko donje rublje

Nošenje uskog donjeg rublja, pogotovo ako je proizvedeno od sintetičkih materijala, može zarobiti vlagu kod intimnog područja, što omogućava razvoj bakterija. Da biste umanjili rizik od nastanka infekcije uvijek nosite prozračno pamučno donje rublje.

5. Dehidracija

Redovito mokrenje je važno da biste uklonili bakterije koje se nalaze u mokraćnom sustavu. Potrudite se da tijekom dana unosite dovoljno tekućine u organizam kako biste osigurali redovito mokrenje.

Što napraviti kod ponavljajućih upala mokraćnog sustava?

Kako biste spriječili ili umanjili pojavu ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, izbjegavajte gore navedene rizike i uzimajte dodatke prehrani namijenjene zdravlju mokraćnog sustava, kao što je Yasenka URO Balance.

URO Balance sadrži inovativnu kombinaciju ekstrakta brusnice, D-manoze, biljke ptičjeg dvornika i vitamina C. Može se koristiti za trenutno olakšanje simptoma upale mokraćnog sustava ili preventivno, kod ponavljajućih upala s obzirom na to da je riječ o prirodnom proizvodu.

Iako nisu opasne, ponavljajuće upale mokraćnog sustava mogu biti iznimno naporne, stoga reagirajte na vrijeme, prije nego se simptomi ponovno pojave.

Više informacija saznajte na www.yasenka.hr/proizvod/uro-balance

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije