Ako imate grčeve na ovim mjestima, obavezno se javite liječniku!

Ako imate grčeve na ovim mjestima, obavezno se javite liječniku!

Ako imate grčeve na ovim mjestima, obavezno se javite liječniku!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Stručnjaci upozoravaju da bi grčevi na ovim dijelovima tijela mogli predstavljati rizik za neka ozbiljna stanja.

Grčevi u bilo kojem dijelu tijela nisu ugodna pojava, ali dobra je stvar što ih se možete lako riješiti jer predstavljaju blagu smetnju, a kad prestanu možete normalno nastaviti sa svojim danom. Međutim, liječnici upozoravaju da ponekad grčevi mogu značiti i nešto ozbiljnije.

Temperature u raznim dijelovima svijeta ovog su ljeta otišle daleko iznad dosadašnjih rekordnih vrijednosti, a to može biti jako opasno za sve, pogotovo za one koji se dovoljno ne hidriraju. Ako uz umor i dehidraciju osjetite grčeve na određenim mjestima, onda je možda riječ o početnim fazama toplinske bolesti koja se često javlja u ovakvim uvjetima.

Stručnjaci upozoravaju da ako imate grčeve na bilo kojem od ova četiri mjesta tijekom toplog ljetnog dana, trebali biste biti oprezniji nego inače. Evo o kojim se dijelovima tijela radi.

Riječ je o bolnim, nehotičnim kontrakcijama mišića, odnosno grčevima u listovima, bedrima, rukama ili trbuhu.

Ovi su grčevi tijekom toplinskog udara opasni i simptomi su toplinske bolesti. Toplinsku bolest karakterizira: jako znojenje, nepravilan puls (ubrzan ili slab), grčevi u mišićima, mučnina ili povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, hladna ili ljepljiva koža, osjećaj slabosti i osjećaj zbunjenosti. U slučaju da osjetite ove simptome, trebate se odmah uputiti na hladno mjesto, raskopčati odjeću kako biste potaknuli cirkulaciju zraka, koristiti vlažne krpe na koži ili uroniti cijelo tijelo (i glavu) u hladnu vodu. Obavezno pijte vodu ili nealkoholno piće, ali polagano jer prebrzo pijenje može dovesti do grčeva ili povraćanja.

Isto tako, liječnici savjetuju da, ako tijekom vrućeg dana osjetite grčeve u jednom od ova četiri područja, odete na sjenovito i hladno mjesto kako biste spriječili napredovanje toplinske bolesti i sklonite se od sunca u dobro prozračenom ili klimatiziranom prostoru.

Kako biste izbjegli toplinsku bolest, savjetuje se da ostanete kod kuće tijekom toplinskog udara, a ako se već odlučite za aktivnosti, prilagodite se vremenskim uvjetima: nosite labavu, laganu odjeću, pijte vodu ili negazirani sportski napitak, jedite slani međuobrok, nosite šešir i sunčane naočale te obavezno izbjegavate alkohol, kofein i zašećerena pića.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije