Biljke koje potiču zdravlje pluća

Biljke koje potiču zdravlje pluća

Biljke koje potiču zdravlje pluća
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi već znamo da je zdravlje pluća ključno za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma jer su pluća ta koja tijelo opskrbljuju kisikom, a uklanjaju dušikov dioksid. Pluća su također zaslužna i za filtraciju malih krvnih ugrušaka iz vaših vena.

Iako smo svjesni važnosti funkcije pluća, povećana zagađenost zraka i poremećaji u disanju mogu uzrokovati probleme u radu pluća. Pušenje, manjak vitamina A, neki lijekovi pa čak i traumatična iskustva mogu uzrokovati stanja kao što su astma, emfizem, bronhitis, tuberkuloza, pneumonija i rak.

Ipak, postoje biljke koje potiču zdravlje i funkcioniranje pluća. Djeluju tako da smanjuju nakupljanje mukusa, štite staničnu membranu, potiču funkcioniranje mozga i cirkulaciju, što pomaže u dotoku hranjivih tvari u svaku tjelesnu stanicu.

Divizma

I cvijet i lišće divizme imaju moćna ljekovita svojstva i mogu se uspješno koristiti u borbi protiv prehlade, bronhitisa, gripe, emfizema i laringitisa. Divizma može pomoći u uklanjanju sluzi iz grla. Ima blago sedativno djelovanje i može ublažiti bolove i poteškoće u radu respiratornog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da divizma ima antikancerogeno djelovanje i može pomoći u prevenciji raka pluća.

Sladić

Sladić ima blagotvorno djelovanje na zdravlje pluća. Podmazuje, vlaži i umiruje nadraženu sluznicu. Smanjuje pojavu grčeva koji izazivaju kašalj. Nedavno istraživanje je pokazalo da sladić ima protuupalno i antimikrobno djelovanje. Može pomoći u ublažavanju problema kod rada pluća. Aktivni sastojci sladića ublažavaju upalu, sprječavaju isušivanje plućnog tkiva i potiču apsorpciju hranjivih tvari.

Ginko biloba

Ova biljka ima blagotvoran učinak na pluća. U jednom eksperimentu se pokazalo da ekstrakt ginka bilobe može pomoći kod prevenciji upalnih reakcija u plućnom tkivu. Ginko biloba ima odlična ljekovita svojstva, a istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji raka pluća.

Echinacea

Ova biljka ima antimikrobno djelovanje i učinkovita je u borbi protiv patogenskih mikroorganizama, dok istovremeno jača imunološki sustav. Echinacea aktivira proizvodnju bijelih krvnih stanica i poboljšava njihovo djelovanje. Istraživanja su pokazala da echinacea može regulirati oslobađanje sluzi i olakšati začepljenost dišnog sustava tijekom gripe i prehlade.

Ružmarin

Baš poput echinacee, ružmarin ima odlično antimikrobno djelovanje, a eterična ulja ružmarina imaju moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Ružmarin se već stoljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, upaljenog grla, gripe, kašlja, bronhitisa i infekcija respiratornog sustava.

Eukaliptus

Eukaliptus se može koristiti za liječenje različitih bolesti respiratornog sustava, uključujući gripu, meningitis, prehladu, upaljeno grlo, sinusitis i bronhitis. Eukaliptus ima moćna antiseptička, protuupalna i antivirusna svojstva. Eukaliptus se također pokazao učinkovitim u prevenciji raka pluća. Ima moćna antioksidacijska svojstva koja jačaju imunološki sustav i sudjeluju u prevenciji bolesti.

Irska mahovina

Ovo je čudesna biljka za koju se vjeruje da može izliječiti niz respiratornih stanja i bolesti. Zapravo, irska mahovina je čest sastojak u lijekovima za liječenje bronhitisa, kašlja i ostalih problema u radu respiratornog sustava. Ova biljka je odličan izvor magnezija, joda, kalcija i natrija. Također ima moćna antivirusna svojstva.

Irska mahovina može potaknuti iskašljavanje i ublažiti probleme u radu dišnog sustava. U kineskoj tradicionalnoj medicini se irska mahovina već tisućljećima koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripe, pneumonije, suhog kašlja i upaljenog grla.

Blagovanj

Blagovanj je biljka poznata po svom blagotvornom djelovanju na pluća. Pomaže kod iskašljavanja sluzi i smanjuje začepljenosti uzrokovane upalom sinusa ili nekim virusnim infekcijama. Nadalje, ova biljka ima antioksidacijska i protuupalna svojstva koja mogu smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu i osloboditi tijelo od neželjenih toksina.

Kada se blagovanj uzima kao sirup, može ublažiti kronični kašalj i druge plućne infekcije. U prošlosti se ova biljka koristila za ublažavanje simptoma astme, bolova u želudcu i upale pluća.

Sklizak brijest

Sklizak brijest je biljka s nekoliko ljekovitih svojstava. Odlična je za liječenje bolesti respiratornog sustava. Ima savršen spoj protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Djeluje kao diuretik, ublažava bolove, ima laksativno djelovanje i potiče iskašljavanje. Vjeruje se da može pomoći kod liječenja bronhitisa, ublažavanju krvarenja u plućima i kašlja. Također se može koristiti za umirivanje sluznice i respiratornog sustava općenito. Ova biljka također sadrži antialergijska i antiseptička svojstva, koja mogu pomoći osobama koje pate od astme. Može omekšati sluznicu nosa i ublažiti niz raznih respiratornih stanja.

Podbjel

Često se još naziva i konjsko kopito. Ima odlična ljekovita svojstva i potiče zdravlje respiratornog sustava. Može ublažiti simptome prehlade, naročito kašlja, i simptome bronhitisa. Ima protuupalno djelovanje što omogućava ublažavanje iritacija pluća. Čaj od podbjela može ublažiti emfizem, kašalj, napade astme i simptome alergija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije