Bolesti probavnog sustava

Bolesti probavnog sustava

Bolesti probavnog sustava
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Akutni proljev

Pojam proljev se koristi kada je stolica češća od tri puta dnevno, ali i kada stolica postane rijetka i vodena. Kod akutnog proljeva se simptomi javljaju iznenada, a obično traju 5 do 10 dana. Najčešći uzrok akutnog proljeva je crijevna infekcija (gastroenteritis).

Celijakija

Celijakija je uzrokovana osjetljivošću na gluten u mjeri u kojoj gluten, ako se proguta, uzrokuje štetu na sluznici tankog crijeva. Simptomi uvelike variraju i uključuju proljev, povraćanje, gubitak težine, bolove u trbuhu i čireve u ustima.

Zatvor

Zatvor može biti simptomom nekih drugih stanja, a manifestira se kao otežano otvaranje crijeva ili prolazak stolice. Zatvor se dijagnosticira kada osoba manje od 3 puta tjedno obavlja veliku nuždu, a u međuvremenu osjeća potrebu i naprezanje.

Crohnova bolest

Crohnova bolest je stanje koje uzrokuje upalu u crijevima. Crohnova bolest uzrokuje simptome poput bolova, proljeva, umora, gubitka apetita i čireva. Iako može utjecati na bilo koji dio crijeva, najčešće se manifestira u donjem dijelu crijeva.

Žučni kamenci

Žučni kamenci su zapravo kristali koji nastaju u žuči (najčešće u žučnom mjehuru ili žučovodu). Žuč se sastoji od nekoliko različitih kemijskih spojeva, a kada tijelo ne može te kemijske spojeve pretvoriti u tekućinu, počinju se formirati kamenci.

Hemoroidi

Kada se pojave hemoroidi, krvne žile u rektumu i anusu postaju upaljene. Postoje dvije vrste hemoroida: unutarnji hemoroidi (koje se javljaju unutar rektuma) i vanjski hemoroidi (koji se pojavljuju izvan anusa). Simptomi uključuju svrbež, krvarenje iz anusa i nelagodu prilikom naprezanja crijeva.

Žgaravica i refluks kiseline

Kad jedemo ili pijemo, hrana putuje od jednjaka prema želucu. To bi se trebalo odvijati kao jednosmjeran proces. No, ponekad se sadržaj hrane i tekućine vraća natrag u jednjak. Veliki broj ljudi, koji pati od refluksa kiseline i žgaravice, toga zapravo nije ni svjesna.

Upalna bolest crijeva

Upalna bolest crijeva je medicinski pojam koji se koristi za niz neobjašnjivih simptoma koji se odnose na poremećaje u debelom crijevu. Simptomi mogu biti bolovi u trbuhu, grčevi, proljev, zatvor, naticanje trbuha, oštra bol unutar rektuma i osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je dugoročno stanje koje uzrokuje upalu debelog crijeva. Ako je upala intenzivna, dolazi do nastanka čireva. Ulcerozni kolitis gotovo uvijek zahvaća rektum. Ponekad je upala ograničena samo na ovo područje. No, ponekad ulcerozni kolitis u potpunosti zahvaća debelo crijevo. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, proljev i krv u stolici.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije