Genitalni herpes - život normalan, lijeka nema

Genitalni herpes - život normalan, lijeka nema

Genitalni herpes - život normalan, lijeka nema
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je genitalni herpes?

Genitalni herpes je relativno raširena spolno prenosiva bolest, koju uzrokuje virus. Za bolest nema lijeka, ali dobro je što mnogi zaraženi dugo imaju faze bez simptoma, kada su sasvim zdravi i ne mogu drugima prenijeti bolest.

Infekciju herpesom uzrokuje virus (herpex simplex), koji uglavnom nije agresivan, a najčešće uzrokuje ranice koje svrbe i bole. Aktivna faza bolesti ponavlja se - koliko česti, individualno je. U 90% slučajeva genitalni herpes uzrokovan je virusom tipa II.

Genitalni herpes, kao i herpes na drugim dijelovima tijela, pojavljuje se najčešće na prijelazima sa sluznice na vanjske dijelove kože. Prenosi se seksualnim kontaktom. Važno je napomenuti da je relativno čest među mlađom populacijom - oko 25% oboljelih su adolescenti.

Također je važno znati da je virus, kad se jednom unese u organizam, u njemu uvijek prisutan, ali je moguće da dugo ne izaziva simptome. Između jedne i druge pojave simptoma ponekad mogu proteći godine. Period bez pojave simptoma nazivaj se latentna (pritajena) faza, a period s prisutnim simptomima naziva se aktivna faza. Pojava simptoma uglavnom je nepredvidljiva, iako neke studije pokazuju da kod nekih pacijenata pojavu simptoma uzrokuje stres, druge bolesti, gripa, temperatura.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije