Hungry Mile preporučuje: Mirisna, mekana i sočna focaccia

Hungry Mile preporučuje: Mirisna, mekana i sočna focaccia

Hungry Mile preporučuje: Mirisna, mekana i sočna focaccia
  • Objavljeno: Subota, 25.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Hungry Mile

Stigao je još jedan vikend, a to znači još jedan recept iz kuhinje popularnog blogera Mile Butorca. Sigurno već znate tko je Hungry Mile jer se proslavio još 2014. godine u popularnoj amaterskoj kulinarskoj emisiji 3,2,1 Kuhaj. Možda ste već i isprobali neki od recepta objavljenih na njegovom blogu „Jedi do Mile volje“ ili Instagram profilu, a ako još uvijek niste - vrijeme je da to učinite.

Za ovaj vikend Mile nam je preporučio recept za poznatu talijansku pogaču - focacciu. Ova pogača mijesi se još od antike, a danas je popularan dodatak dobrim druženjima uz ukusne zalogajčiće. Ako je još niste probali, vrijeme je to učinite, a ako jeste i svidjela vam se, onda ćete uživati i u ovoj verziji.

Recept za focacciu s rajčicom

Sastojci:

(za tijesto)

  • 400 g glatkog brašna
  • vrećica suhog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli

(za nadjev)

  • 1 pakiranje Bumblebee rajčica
  • par grančica svježeg ružmarina maslinovo ulje
  • svježe mljeveni papar
  • krupna morska sol

Priprema:

1. U zdjeli izmiješajte brašno i sol pa dodajte suhi kvasac, mlijeko i maslinovo ulje.

2. Lagano dolijevajte mlaku vodu i cijelo vrijeme miješajte drvenom kuhačom. Kada više ne možete miješati kuhačom krenite mijesiti rukom.

3. Prebacite tijesto na radnu plohu koju ste posuli s malo brašna i nastavite mijesiti tijesto još 5 minuta, po potrebi posipajte s još brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Umiješano tijesto vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. (Tijesto možete umiješati i večer prije, te zdjelu dobro omotanu plastičnom folijom ostaviti da prenoći u frižideru. U tom slučaju prije nego nastavite s korakom 4., tijesto izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena.)

4. Kada se tijesto udvostruči ponovno ga premijesite i podijelite u dvije loptice. Svaku razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite na veliki lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.

5. Lim s pogačama ostavite na toplom još pola sata da se tijesto još malo diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.

6. Uzdignuto tijesto malo nabodite prstima i utisnite cherry rajčice prerezane po pola. Sve prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu pećnicu.

7. Pecite dvadesetak minuta, dok se lijepo ne zarumeni.

8. Pečenu focacciu pospite sa svježe mljevenim paprom, krupnom soli i polijte s maslinovim uljem. Po vrhu natrgajte ružmarina.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije