'Izgaranje' na poslu izaziva ozbiljne probleme: Evo kako prepoznati crvene zastavice

'Izgaranje' na poslu izaziva ozbiljne probleme: Evo kako prepoznati crvene zastavice

'Izgaranje' na poslu izaziva ozbiljne probleme: Evo kako prepoznati crvene zastavice
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Prema izvješću američke tvrtke Slack Future Forum Pulse, jedno istraživanje iz listopada pokazalo je da čak 40% anketiranih zaposlenika kaže da su "izgorjeli" na poslu. Studija provedena na deset tisuća ispitanika utvrdila je skok od osam posto u odnosu na svibanj, prenosi CNBC.

Izgaranje, poznato i kao "burnout" vrlo je čest problem mentalnog zdravlja na radnom mjestu, uzrokovan kroničnim i nekontroliranim stresom. Zaposlenici koji doživljavaju burnout su 22 puta više pod stresom i tjeskobom na poslu od onih koji ga ne proživljavaju. Također se osjećaju nepovezani sa svojom organizacijom i kolegama, navodi istraživanje.

Klinički direktor Intellecta, startupa za podršku mentalnom zdravlju Oliver Suendermann opisao je burnout kao da radite s potpuno praznim spremnikom. Karakteriziraju ga mentalna i fizička iscrpljenost, povlačenje i manja produktivnost. Posljedica svega mogu biti ozbiljna stanja poput depresije, anksioznosti i problemi sa spavanjem, ali i bolesti srca. Iz tog razloga, stručnjaci razlikuju "crvene i zelene zastavice", znakove koji će ili upozoriti na uzbunu, ili pokazati dobre strane posla, poslovnog okruženja i radne atmosfere.

Crvene zastavice

Prvi znak upozorenja na koji treba obratiti pozornost prije prihvaćanja posla su menadžeri neobučeni da prepoznaju i ublaže izgaranje.

"Neki šefovi vjeruju da sagorijevanje na poslu nije stvarna pojava i da se zaposlenici samo trebaju sabrati ili raditi više", rekao je Suendermann. Sljedeća crvena zastavica je ta da trebate biti dostupni u svakom trenutku. Autorica knjige ''Ni ne želim: kako su milenijalci postala generacija izgaranja'' Anne Helen Petersen, rekla je da moramo biti posebno oprezni s poslodavcima koji očekuju da njihovi radnici budu dostupni izvan radnog vremena.

Svakome je potrebno zdravo vremensko odvajanje privatnog i poslovnog jer to omogućuje održavanje ravnoteže, no naša želja da budemo savršeni zaposlenici često nas koči u toj namjeri. Još jedan "red flag" vjerojatno ste nekada osjetili na svojoj koži, a to je pohvala za pretjerani rad. I dok će mnogi misliti da je to dobar znak i da ih tako poslodavci cijene, Peterson je ovaj znak nazvala "fetišizacijom pretjeranog rada". Objasnila je kako to dovodi do toga da se očekivanja od zaposlenika postavljaju izrazito visoko, te se očekuje da zaposlenik nastavi tim tempom.

Zelene zastavice

No, da nije sve tako crno pokazuju oni poslodavci koji ponosno nose ''zelene zastavice''. Jedna od njih je kada tvrtka ulaže u svoje zaposlenike. Tvrtke koje organiziraju radionice vještina na radnom mjestu pomažu zaposlenicima da steknu vještine za učinkovitiju međusobnu komunikaciju i zdravo upravljanje sukobima, rekao je Suendermann. Takve radionice pomažu zaposlenicima da stvore jače i zdravije radne odnose, što smanjuje stres vezan uz radno mjesto. Još jedna zelena zastavica je kada nadređeni konkretno pokazuju i govore ono što žele od zaposlenika i spremni su pomoći.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije