Poslušajte jezik vašeg tijela

Poslušajte jezik vašeg tijela

Poslušajte jezik vašeg tijela
  • Objavljeno: Srijeda, 03.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muče vas ispucali nokti, nadutost ili akne? Vaše tijelo ima vlastiti jezik znakova kojim vam govori što ga muči!

Osjećate se napeto?

Nervozni tikovi oko očiju ili usta uzrokovani su nedostatkom vitamina B, kažu nutricionisti. Stres i nedostatak sna troše zalihe vitamina B u organizmu, a stimulativna pića, poput kave ili pića koja sadrže kofein, dodatno smanjuju količinu ovog vitamina. Dobar suplement može pomoći, naročito u onim periodima kada ne jedete ono što biste trebali. Izvori vitamina B su meso, mlijeko, sir, jaja, grah i neke žitarice.

Jeste li uvijek umorni?

Većina nas živi napornim tempom života, ali umor koji ne prolazi ni nakon što smo se dobro odmorili ili naspavali, može biti upozoravajući znak. Jedan od najčešćih uzročnika kod žena jeste nizak nivo željeza, što je obično posljedica obilnih menstruacija i loše ishrane. Prosječna količina željeza potrebna ženama iznosi 14,8 mg dnevno. Dodajte željezo vašoj prehrani tako što ćete jesti više crvenog mesa, ribe, sjemenki, oraha i lisnatog povrća ili pokušajte sa zamjenskim željezom u tabletama. Ukoliko se umor nastavi, posavjetujte se sa liječnikom. Ovo je naročito važno ako je umor praćen i drugim simptomima, kakvi su bolovi u mišićima ili loša koncentracija.

Da li se osjećate naduto?

Najčešći uzrok nadutosti jeste iritacija, koja je veoma česta i pogađa oko 20 procenata ukupnog stanovništva. Dva puta je češća kod žena, naročito u periodu između 20 i 40 godina. Radi se o terminu kojim se objašnjavaju na drugi način neobjašnjivi simptomi koji uključuju nadutost, zatvor ili bolne grčeve. Uzrok nije poznat, ali studije govore kako je češće prisutna kod osoba koje jedu dosta mesa. Još jedan od mogućih uzročnika jesu upala i stres. Neravnoteža trbušne flore je još jedan od faktora, a najčešće se javlja kod osoba koje su prije toga uzimale antibiotike. Probiotici mogu biti od velike pomoći za rješavanje nadutosti.

Stalno imate groznice na ustima?

Vrlo česta pojava koju najčešće uzrokuje stres. Promjene u hormonalnoj ravnoteži mogu biti još jedan od uzročnika - groznice su češće kod žena i pojavljuju se obično pred menstruaciju. Mogu se javiti i kao kemijska reakcija, osjetljivost na određenu pastu za zube ili vodicu za ispiranje usta. Dvije nedavno sprovedene studije u skandinavskim zemljama pokazale su kako zubne paste koje sadrže natrijum sulfat uzrokuju upale u ustima kod oko 20 procenata ljudi, tako da možda nije loše da provjerite sastav.

Pucaju li vam nokti?

Najčešći uzročnici pucanja noktiju jesu vanjski - izloženost kemikalijama ili vodi. Svaki nokat ima tri sloja ploča, a kada postane suh, ove ploče postaju krhke i pucaju. Najčešći unutarnji uzročnik jeste loša prehrana. Nedostatak masnoća u ishrani znači i nedostatak nutrienata koji hrane nokat i drže ploče spojenima. Da li to znači da se bacimo na čokoladu i čips? Ne. Treba jesti umjereno i balansirano i unositi dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Osim toga, nokte treba redovno hraniti vlažnim kremama.

Da li vam se tanji kosa?

Normalno je izgubiti oko 80 do 120 vlasi dnevno, ali pretjerano opadanje kose najčešće je uzrokovano hormonalnim promjenama. Oko 30 posto žena pati od gubitka kose uzrokovanog nedovoljnim unosom željeza. Nagle dijete kojima se brzo gube kilogrami posebno su opasne, ali kako se efekti vide na kosi tek nakon tri mjeseca, ukoliko budete držali dijetu poslije Nove godine, to ćete osjetiti tek na proljeće. Manje čest uzročnik jeste ženska ćelavost, koja je uzrokovana policističnim sindromom jajnika. Kako biste smanjili opadanje kose, uzimajte dosta željeza i ne bombardirajte kosu vrućinom i kemikalijama. Kontaktirajte liječnika ako primijetite da gubite ogromne količine kose ili vam opadaju čitavi pramenovi, jer ovo može značiti probleme sa štitnom žlijezdom ili bubrezima.

Imate bubuljice?

Akne mogu potrajati čak i ako imate četrdeset ili pedeset godina, a posebno su česte kod žena koje imaju između 29 i 49 godina. Akne su uzrokovane velikom proizvodnjom masnoće koja blokira pore tako da se sakuplja ispod kože. Bakterije se nakupljaju uzrokujući upale i akne. Zapamtite kako nema brzih načina da ih se riješite - samo upornih i postepenih. Mnoge žene će imati pojačane akne prije menstruacije. U ovim slučajevima potrebno je uspostaviti hormonalnu ravnotežu i nikako ne posegnuti za čokoladom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije