Kako je držanje kod djece i mladih povezano s psihološkim razvojem?

Kako je držanje kod djece i mladih povezano s psihološkim razvojem?

Kako je držanje kod djece i mladih povezano s psihološkim razvojem?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Autor: Marija Granić, mag. psych., www.spc-preventis.hr

Imati dobro držanje znači imati svjesnost da se uvijek držimo na način koji najmanje opterećuje leđa, bez obzira na ono što radite. Između ostalog, to znači da kralježnica ima anatomski normalne krivine, da su mišićni i koštani razvoj usklađeni, da se brzo ne umarate i da vas leđa ne bole pri obavljanju bilo kakvih aktivnosti te da izgledate dobro.

Mnoge značajke suvremenog načina života doprinose lošem držanju, od sjedenja za računalom do neadekvatne obuće, što neizostavno stvara tjelesni stres i napetost mišića. Pravilno usklađivanje tijela odnosi se na to kako se glava, ramena, kralježnica, kukovi, koljena i gležnjevi međusobno postavljaju i djeluju. Činjenica da se uspravljanjem tijela automatski jača budnost, motiviranost i spremnost na aktivnost trebala bi potaknuti svakodnevnu svjesnost vlastitog držanja i želju za poboljšanjem položaja posture.

Kako je psihološki razvoj povezan s držanjem?

Prva i osnovna stvar koja se krije u povezanosti psihološkog razvoja i pravilne posture jest svjesnost vlastitog držanja i rad na poboljšanju istog. Da biste to mogli, morate se kretati te osnažiti i uravnotežiti rad svih skupina mišića. No, zašto je to važno za naše mentalno zdravlje?

Znanstvenici su potvrdili da držanje utječe na dobrobit i mentalno zdravlje općenito, a i nije novost da je fizičko i psihičko blagostanje povezano u svim smjerovima. Rano i srednje djetinjstvo posebno su obilježeni ubrzanim koštanim razvojem, a uz sve to, ulazak u pubertet dominira brojnim psihološkim promjenama koje utječu na emocionalni, intelektualni i kognitivni razvoj.

U potrazi za identitetom i definiranjem vlastitih stavova, adolescenti zaboravljaju koliko je za sve to važno održavanje fizičkog zdravlja koje je definirano uravnoteženim planom i programom vježbanja i prehrambenih navika, a ne samo odsustvom bolesti. Nažalost, u toj potrazi često pronalaze krive uzore koji im ne mogu dati kvalitetne informacije za poboljšanje vlastitog zdravlja.

Što držanje govori o mentalnom zdravlju?

Držanje ima velik utjecaj na mentalno zdravlje jer otkriva puno o nama, našim stavovima i razini samopouzdanja. Način na koji držite vaše tijelo naziva se često i govorom tijela, odnosno neverbalnom komunikacijom, a može reći više o vama od vaših riječi. Dobro držanje ukazuje na prisutnost samopouzdanja, samopoštovanja i svjesnosti vlastitog „ja“. Uspravno držanje u međuljudskim odnosima također pokazuje da vas zanima što druga osoba govori te da cijenite razgovor u kojem sudjelujete.

Istraživanje stručnjaka za mentalno zdravlje je došlo do zaključaka da loše držanje može negativno utjecati na dobrobit, vitalnost i raspoloženje. Pravilna postura i uspravan stav pomažu vam da se osjećate zadovoljnijima i hrabrijima. Poznati klinički psiholog, Jordan Peterson u svojoj knjizi 12 pravila za život, koja je svjetski bestseler već godinama, često ističe svoje prvo životno pravilo koje glasi: „Glavu gore i držite se uspravno!“. Osim što će razmišljanje o dobrom držanju i pažljivost pri kretanju kralježnice pomoći u održavanju snažnih leđa i normalnih krivina kralježnice, utjecat će na poboljšanje raspoloženja što je povezano s emocionalnim razvojem, ali i na oblikovanje stavova, vrijednosti, percepcija i kognicije.

Pravilna postura i kognitivni razvoj

S obzirom na to da je središnji živčani sustav direktno povezan s držanjem, nije teško zaključiti da isti taj živčani sustav putem mozga tijelu šalje informacije koje utječu na njegovu posturu. Novija istraživanja u području psihologije su pokazala da držanje tijela može utjecati na pamćenje i učenje što je presudno u ranim fazama stjecanja novih znanja i učenja novih vještina.

Način na koji djeca istražuju svoju okolinu pokazuje koliko im je položaj tijela u prostoru važan za imenovanje predmeta i povezivanje ideja, a s obzirom na to koliko su kognitivne funkcije pamćenja i učenja važne tijekom cijelog čovjekovog života za normalno funkcioniranje, jednostavno je zaključiti koliko je tema držanja neopravdano zanemarivana. Ako vaše dijete ima poteškoća s pamćenjem i učenjem, provjerite ima li to kakve veze s njegovim držanjem i pravilnosti posture.

Ovo nas upućuje na činjenicu da je kognicija putem središnjeg živčanog sustava izravno povezana s tijelom, odnosno držanjem i pravilnom posturom, a upravo to ukazuje koliko je dobro držanje važno kod svakog pojedinca, a posebno kod djece kojima se bilo kakve nepravilnosti mogu ublažiti ili čak potpuno ukloniti pravilnom i pravovremenom intervencijom.

Kako prevenirati loše držanje kod djece i mladih?

Ako uzmemo u obzir da se kod djece i mladih zbog ubrzanog rasta i razvoja sve do njihove punoljetnosti mogu prevenirati brojne fizičke i psihičke poteškoće, briga o koštanim promjenama i anatomski normalnoj kralježnici može spriječiti brojne disfunkcionalnosti te na taj način osigurati zdravo i kvalitetno odrastanje.

Osim podizanja svijesti o važnosti ove teme, redovitih pregleda i vježbanja, roditelji bi trebali biti svjesni da se zdrave navike najbrže i najlakše postavljaju u djetinjstvu. To znači da bi svakodnevne fizičke aktivnosti (npr. individualno prilagođene vježbe jačanja, bavljenje sportom itd.) te kvalitetna i uravnotežena prehrana trebali biti obvezan segment u provođenju vašeg vremena s djecom, a zahvaljujući novim i kvalitetnim interdisciplinarnim timovima koji se bave ovom problematikom i koji vam mogu pomoći, ne morate se bojati manjka znanja ili stručnosti po pitanju pravilne posture i držanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije