Kako pobijediti postblagdanski stres

Kako pobijediti postblagdanski stres

Kako pobijediti postblagdanski stres
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Siječanj je već pri kraju, blagdani su iza vas i već ste se vratili u rutinu. Možda vam se čini kao da su praznici bili davno, a euforija i veselje krajem godine nastavilo se na depresiju i beznađe početkom nove godine. Priznajemo, ovo je vrijeme kada smo svi pomalo depresivni.

Siječanjska depresija

Razdoblje tijekom kojeg većina novogodišnjih odluka već ode u zaborav, a računi za kreditne kartice nadolaze poznato je i kao siječanjska depresija. Pri završetku blagdana većina nas postane svjesna da je vrijeme za povratak u stvarnost pokucalo na vrata što često rezultira nezadovoljstvom, iscrpljenošću i emotivnom ispražnjenošću. Naše tijelo pati, nesretni smo i bezvoljni. Time ulazimo u stanje stresa koje nimalo ne pogoduje poboljšanju cijele situacije. U nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta za lakše i efikasnije suočavanje s postblagdanskim stresom.

Započnite odmah i nemojte odgađati stvari

Koliko ste si puta rekli: ,, Od sutra krećem vježbati'' ili ,, Od ponedjeljka se zdravo hranim''? Ako takvim stavom do sada niste ništa poduzeli, velika je vjerojatnost da uopće nećete. Srž problema pak nalazimo u lošim navikama koje bi prvenstveno valjalo iskorijeniti te na njihovo mjesto usaditi nove. To možete postići tako da promijenite svoju rutinu: šalicu jutarnje kave zamijenite zelenim ili crnim čajem, a brzinske obroke pod pauzom zdravom užinom koju ste pripremili dan ranije. Što prije započnete s transformacijom vašeg mentaliteta, prije ćete osjetiti promjenu i zadovoljstvo koje ono sa sobom donosi. Stoga, nemojte čekati do sutra ili do idućeg ponedjeljka. Pravo vrijeme je sad.

Posvetite vrijeme samome sebi

Mnogo ljudi blagdane provede radeći stvari za druge ljude kako bi se osjećali ispunjeno nesvjesno da se time potpuno ispražnjuju. Ponekad, ako se previše dajemo, nećemo se imati dovoljno za sebe. Svakako da je božićno razdoblje vrijeme koje bismo trebali provesti s najmilijima, ali isto tako ne smijemo umanjiti važnost našeg osobnog mira. Pokušajte pronaći ono što vas čini sretnima i opuštenima – odlučite se za šetnju na svježem zraku, opuštajuću kupku ili se počastite jednodnevnim izletom u prirodi. Ne zaboravite se vratiti u svoj svijet u kojem ste bili i prije blagdanskog ludila.

Povratak u rutinu ne znači nužno povratak starim navikama – mnoga istraživanja pokazala su kako dnevne rutine pomažu u smanjenju stresa te poboljšavaju san i koncentraciju. Naravno, govorimo o onim rutinama koje vašem tijelu čine dobrobiti – sve druge želimo ostaviti iza sebe i okrenuti novu stranicu.

Miran san za uspješan dan

Prosinac obilježavaju brojne zabave i domjenci koji su u većini slučajeva jako zabavni, ali štetni za vaš program spavanja.

Svaki organizam je jedinstven i ne postoji točna kalkulacija koliko je sna kome potrebno. Netko se osjeća bolje i odmornije kada spava manje, netko kada spava više. Važna je atmosfera u kojoj spavamo – prostorija mora biti optimalne temperature, preporučljivo s prirodnim dotokom kisika bez elektroničkih uređaja u blizini glave. Preporučuje se i buđenje u četvrt sata kada se zaspalo, kako bi tijelo prošlo sve faze sna i u potpunosti se generiralo. Izgasite mobitele, otvorite prozore i samo se opustite.

Solgar Balance Rhodiola Complex

Sinergijska formula koja pomaže prilagodbi na stres i pojačane fizičke napore. Pantotenska kiselina doprinosi normalnim mentalnim performansama, smanjenju umora i iscrpljenosti te doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Vitamin C, vitamin B6 i niacin doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Pročistite svoj organizam

Nakon tjedana obilnog jedenja, uživanja u raznovrsnim slatkim i slanim poslasticama, brojke na vagi, ako si ništa niste uskraćivali, vjerojatno su malčice poskočile. Kilaža je gotovo neznatan faktor, ali ono što je važno jest vrsta namirnice koja se unosi u tijelo. Tijekom prosinca uglavnom je bila riječ o namirnicama visokog glikemijskog indeksa koje povećavaju razinu kolesterola u krvi. Nova kalendarska godina zato je idealan trenutak za sezonsko pročišćavanje kojim ćete izbaciti sve nepotrebne toksine iz organizma, a vašu kilažu dovesti do prijašnje.

Detoksikacija sokovima svakako je najpoznatija metoda današnjice, a u novije vrijeme sve je popularniji i intermittent fasting, odnosno, post, koji može biti u vremenskom razmaku kojeg odredimo sami, a koncipiran je na principu 16/8 – razdoblju u kojem se tijekom osam sati unosi hrana, a tijekom šesnaest suzdržava od njezinog unosa. Obje metode pokazale su se učinkovitima, no, ako ste siguran igrač, svakako vam savjetujemo da pripazite na to što jedete. Zlatno pravilo glasi: šećer je grijeh!

Najnovije

Najčitanije