Kako spriječiti nastanak meningitisa?

Kako spriječiti nastanak meningitisa?

Kako spriječiti nastanak meningitisa?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Meningitis je upala ovojnica mozga i leđne moždine. Meningitis je ozbiljna bolest koja je izuzetno zarazna i može se jako brzo proširiti s jedne osobe na drugu.

Bolest je najčešće uzrokovana bakterijom ili virusom. Bakterijski meningitis može uzrokovati gubitak sluha, oštećenja mozga, pa čak i smrt.

Otkrijte kako možete zaštiti sebe i svoju okolinu od virusa i bakterija koje mogu uzrokovati meningitis.

Cijepite se

Najučinkovitiji način sprječavanja nastanka meningitisa je cijepljenje. Cjepivo će zaštititi od većine bakterija koje mogu uzrokovati meningitis. Stručnjaci preporučuju da se cijepite u dobi između 11. i 12. godine, a potom između 16. i 18. godine. Cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka, rubeole i malih boginja može spriječiti nastanak bolesti koje mogu dovesti do nastanka meningitisa.

Nemojte dijeliti osobne stvari

Meningitis se može prenijeti kada ste u kontaktu sa slinom, pljuvačkom ili sluzi iz nosa osobe koja je zaražena. Nastanak meningitisa se može spriječiti tako da ne dijelite osobne stvari i ne koristite tuđe šalice, boce, četkice za zube, ruževe ili cigarete. Nemojte dijeliti osobne stvari s osobama u čije zdravlje niste potpuno sigurni.

Držite se dalje od zaraženih osoba

Bakterije, koje se nalaze u nosu i grlo, se mogu proširiti dalje putem kašljanja i kihanja. Od meningitisa se možete zaraziti čak i ako ste blizu osobe koja je zaražena. Ne morate čak ni biti u direktnom kontaktu. Ako netko boluje od respiratornih infekcija, nemojte dolaziti u neposrednu blizinu te osobe.

Redovito perite ruke

Ista pravila vrijede kao i kod gripe i prehlade. Virusi i bakterije mogu doći na ruke i možete ih prinijeti ustima. Širenje meningitisa možete spriječiti redovitim pranjem ruku, naročito nakon korištenja zahoda, provođenja vremena u gužvi, kašljanja i kihanja. Ruke perite toplom vodom i sapunom. Dobro ih isperite i posušite čistim ručnikom. Dezinfekcijska sredstva su također dobar izbor u situacijama kada nemate mogućnost oprati ruke vodom i sapunom.

Ojačajte imunološki sustav

Kada se zarazite, imunološki sustav vas počne braniti. Zdrav imunološki sustav može spriječiti infekcije i pomoći kod bržeg ozdravljenja. Svoj imunološki sustav održavajte zdravim tako da pripazite na prehranu. Unosite puno svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Redovito vježbajte i dovoljno spavajte.

Provjerite koja hrana jača imunitet!

Reagirajte na vrijeme

Ako ste bili u bliskom kontaktu s osobom u čije zdravlje sumnjate, svakako se što prije obratite liječniku. Liječnik vam može propisati antibiotike koji će pomoći spriječiti nastanak meningitisa. To ne znači da se niste ili nećete zaraziti, ali je svakako mjera opreza koja vam neće odmoći.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije