Bolesti koje možemo primijetiti na koži

Bolesti koje možemo primijetiti na koži

Bolesti koje možemo primijetiti na koži
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koža je najbolji pokazatelj zdravstvenog stanja cjelokupnog organizma. No, ako ne znate koje znakove trebate potražiti, možete ih zanemariti i ne reagirati na vrijeme.

Pažnju trebate posvetiti na nove osipe, izrasline, promjene u pigmentaciji kože ili teksturi kože. To  mogu biti pokazatelji stanja, kao što su infekcije, rak, autoimune bolesti ili alergijske reakcije. Postoje bolesti čije simptome možemo primijetiti na koži. To može uvelike olakšati njihovo dijagnosticiranje.

Psorijaza

Psorijaza je autoimuna bolest koja je uzrokovana preaktivnim bijelim krvnih stanicama i T stanicama.

Psorijazu možete primijetiti po crvenim krastama i osipu koji ne prolazi bez obzira na njegu kože. Osip i kraste se naročito pojavljuju na području koljena i laktova.

Ako osjećate bolove i u zglobovima, dermatolog vam može preporučiti posjet liječniku kako biste bili sigurni da se ne radi u nekoj vrsti artritisa.

Ako je psorijaza blaga, dermatolog će vam propisati kreme sa steroidima koje će pomoći u ublažavanju upale.

Osobe koje pate od psorijaze imaju povećan rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Stoga je jako važno da redovito mjerite krvni tlak, razinu kolesterola i triglicerida.

Alergija na neke namirnice

Alergija na neke namirnice je posljedica prekomjerne reakcije imunološkog sustava, zbog čega se oslobađaju histamini.

Oslobađanje histamina može uzrokovati osip i svrab kože. Ponekad se taj osip i svrab mogu pojaviti oko usta.

Liječnik će vam savjetovati uzimanje antihistamina i obraćanje pažnje na intenzitet simptoma. Najopasnija posljedica alergije na hranu je otežano disanje i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Hepatitis C

Hepatitis C je virusna bolest koja uzrokuje upalu jetre i može uzrokovati oštećenja tkiva jetre, nakon čega jetra počinje propadati.

Možda ćete primijetiti osip na nogama, koji ne prolazi unatoč svim tretmanima pa čak ni nakon korištenja krema sa steroidima.

Vaš liječnik će vam sigurno predložiti test krvi kako bi potvrdio da je riječ o hepatitisu C, a ne o nečemu drugome.

Bolesti jetre

Bolesti jetre mogu biti razne, uključujući sve bolesti koje oštećuju jetru, kao što su ciroza jetre, hepatitis C i rak jetre.

Ako je bolest uznapredovala, vaša kože i bjeloočnice mogu postati žućkaste boje. To nećete primijetiti odmah jer će žutilo na početku biti gotovo neprimjetno, a kasnije sve intenzivnije.

Trebat ćete napraviti testove krvi, biopsiju jetre i CT snimanje. To su testovi koji će pokazati o kojoj se točno bolesti radi.

Sifilis

Sifilis je bakterijska infekcija koja se širi spolnim putem. Sifilis se lako prenosi, a uzročnik je bakterija Treponema pallidum.

Na području vagine, cerviksa ili penisa ćete primijetiti žuljeve. Kasnije ćete primijetiti male kvržice na različitim dijelovima tijela, naročito na dlanovima i stopalima.

Liječnik će predložiti testiranje krvi. Ako se pokaže da ste zaraženi sifilisom, primat ćete cjepivo penicilina.

Infekcija stafilokokom

Infekcija stafilokokom je uzrokovana bakterijama iz roda Staphylococcus i naročito ugrožava osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Možda ćete primijetiti žuljeve, natečenost, zatamnjenost folikule dlaka. Ovi simptomi će naročito biti prisutni na području ruku i nogu.

Ako je infekcija prisutna na jednom mjestu, liječnik će vam propisati antibiotsku mast. Ako se proširila po cijelom tijelu, predložit će antibiotike.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije