Kako zaštititi mozak od starenja?

Kako zaštititi mozak od starenja?

Kako zaštititi mozak od starenja?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ono što je dobro za vaš cjelokupni organizam je dobro i za vaš mozak. To znači da trebate usvojiti zdrave prehrambene navike, redovito vježbati i dovoljno spavati. No, istraživanja su pokazala da niz drugih aktivnosti također može pomoći održati mozak mladim. Ne postoji niti jedna aktivnost koja će vam osigurati čuda, ali usvajanjem nekih od njih ćete zaštititi svoj mozak.

Redovito plešite

Osobe starije životne dobi koje plešu 3 do 4 puta tjedno imaju 75% manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na osobe koje plešu rijetko ili nikako. Plesanje pripada skupini aerobnih aktivnosti za koje je dokazano da potiču funkcioniranje mozga i pomažu u prevenciji poremećaja pamćenja.

Naučite strani jezik

Poznavanje većeg broja jezika se pokazalo učinkovitim u prevenciji demencije. Osobe koje pričaju barem dva jezika imaju bolje pamćenje čak 4 do 5 godina dulje, u odnosu na osobe koje pričaju samo jedan jezik. Što prije naučite drugi jezik, to bolje za vaše zdravlje. Odrastanje uz dva jezika je odlično, ali nikada nije kasno početi s učenjem.

Igrajte šah

Šah i ostale društvene igre koje potiču na razmišljanje mogu održati mozak u dobrom stanju. Osobe koje igraju šah imaju 15% manji rizik od nastanka demencije. Takvi oblici društvenih igara mogu pomoći u razvijanju kognitivnih funkcija. Što češće igrati takve igre, to bolje za vaš mozak jer mu dajete nekoliko godina više zdravog kognitivnog funkcioniranja.

Prestanite s multitaskingom

Ako mislite da multitasking pokazuje da je vaš mozak u boljem stanju, razmislite ponovno. Multitasking opterećuje prednji dio mozga koji sudjeluje u donošenju odluka i rješavanju niza problema. Istraživanja su pokazala da je uvijek bolje raditi jednu aktivnost zasebno jer ćete na taj način bolje učiti, razumjeti i zapamtiti nove informacije.

Budite društveni

Provođenje vremena s prijateljima i obitelji, naročito dok ste stariji, može biti jedan od najboljih načina da se obranite od poteškoća s pamćenjem i slabim kognitivnim funkcijama. Istraživanja su pokazala da osobe koje češće sudjeluju u društvenim aktivnostima imaju bolje kognitivne vještine. Društvene aktivnosti su povezane s dobrim mentalnim zdravljem i smanjenim rizikom od nastanka mentalnih bolesti.

Pametno rukovodite vremenom

Nemojte potrošiti jedan sat na nešto što možete napraviti u roku od 10 minuta. Također, nemojte potrošiti 10 minuta na nešto što zaslužuje da na to utrošite čitavi sat. Drugim riječima, pametno rukovodite vremenom. Odlučite unaprijed koja aktivnost zaslužuje više vremena i kojoj aktivnosti se trebate više posvetiti. Trebate naučiti kada nešto trebate obaviti što prije, a kada to neće funkcionirati.

Spavajte popodne

Kratka popodnevna spavanja potiču funkcioniranje mozga. Njemački znanstvenici su otkrili da osobe, koje popodne spavaju 10 do 20 minuta, imaju bolje kognitivne funkcije i manji rizik od nastanka apneje i nesanice, koje su povezane s povećanim rizikom od nastanka demencije. Popodnevno spavanje ne znači da možete manje spavati tijekom noći. Bez obzira na popodnevno spavanje, svaku večer biste trebali spavati 7 do 8 sati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije