Koliko dugo različite vrste sira smiju stajati u hladnjaku?

Koliko dugo različite vrste sira smiju stajati u hladnjaku?

Koliko dugo različite vrste sira smiju stajati u hladnjaku?
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Vrlo ste se vjerojatno nekad zapitali koliko dugo sir nakon otvaranja može stajati u hladnjaku. Ovaj popularni mliječni proizvod je hranjiv, ukusan i koristi se za pripremu mnogih jela. Iako ima relativno dug rok trajanja, trebali biste ga izbjegavati ako se pokvari. U nastavku saznajte koliko se dugo različite vrste sireva mogu držati u hladnjaku i biti sigurne za konzumaciju te naučite i nekoliko korisnih savjeta za njegovo skladištenje.

Rok trajanja sira

Duljina trajanja sireva u hladnjaku nakon otvaranja uvelike ovisi o vrsti sira. To znači da se meki sirevi kvare znatno brže od tvrdih. Tvrdi sirevi u hladnjaku traju 3-4 puta dulje od mekih jer sadrže manje vlage i zato su manje skloni kvarenju zbog bakterija. Općenito, neotvorene tvrde sireve nije potrebno držati u hladnjaku, ali će trajati puno dulje ako su na hladnom. Neotvoreni blokovi tvrdog sira u hladnjaku mogu trajati i do 6 mjeseci. U tvrde se sireve ubrajaju vrste poput cheddara, goude, emmentalera ili parmezana, a otvoreni mogu stajati u hladnjaku 3-4 tjedna.

Meki sirevi, kao što su brie, feta, mozzarella, svježi sir i ricotta, su sigurni za upotrebu unutar tjedan dana nakon otvaranja. Jedna vrsta koja se također ubraja u meke sireve, a traje nešto duže jest krem sir, koji bi trebalo potrošiti unutar 14 dana nakon otvaranja.

Kako znati kada je sir siguran za jelo

Većina zapakirane hrane, pa i sir, ima naznačen datum roka valjanosti. Iako se često poistovjećuje s rokom trajanja, on označava datum do kojeg je hrana najbolje kvalitete. To znači da prehrambeni proizvod - uz izuzetak formule za dojenčad - može biti siguran za jelo i nakon što ovaj datum prođe. Moguće je da samo neće imati optimalan okus i teksturu.

Međutim, sir se svejedno može pokvariti i prije tog datuma, u slučaju problema s kontrolom kvalitete tijekom proizvodnje te nepravilnom skladištenju u trgovini ili u vašem domu. Zbog toga ga je uvijek najbolje pregledati. Tako ćete biti sigurni da je siguran za jelo bez obzira na rok valjanosti.

Na primjer, ako primijetite plave ili zelene mrlje površinske plijesni na tvrdom siru, jednostavno odrežite najmanje 2 i pol centimetra oko i ispod tih mjesta.

Ako ste zdravi, najvjerojatnije vam neće biti ništa ako pojedete mrvicu plijesni. Svejedno, ako uočite neki od simptoma trovanja hranom poput povraćanja, bolova u trbuhu ili proljeva, obratite se liječniku jer trovanje plijesni može biti opasno.

Bijele točkice ili kristalizirane mrlje na odležanim tvrdim sirevima poput cheddara, parmezana i gaude su normalne i sigurne za jelo. Naime, te mrlje najvjerojatnije nisu plijesan nego kristali kalcijevog laktata, koji nastaju kada se mliječna kiselina u siru spoji s kalcijem.

Nasuprot tome, meke sireve poput svježeg sira i krem sira, kao i izmrvljene, nasjeckane ili narezane sireve koji sadrže plijesan bacite u smeće.

Miris sira je također dobar indikator valjanosti. Iako neke vrste sireva mogu imati neugodan miris, sir nikada ne bi trebao imati miris znoja, klora ili amonijaka.

Savjeti za čuvanje sira

Sigurna temperatura hladnjaka je ispod 4°C. Više temperature značajno povećavaju brzinu razmnožavanja bakterija, što povećava rizik od kvarenja.

Neki hladnjaci imaju ugrađene termometre. Ako vaš nema, možete kupiti termometar za hladnjak kako biste bili sigurni je temperatura optimalna. Stavite ga na najtoplije mjesto (blizu vrata), a ne straga.

Blokove sira koje ne dolaze u pakiranju koje se može ponovno zatvoriti umotajte u voštani papir ili papir za pečenje i spremite ga na gornju ili srednju policu ili u ladicu. Držite ga iznad sirovog mesa, peradi i ribe, kako biste izbjegli kontaminaciju.

Izbjegavajte umatanje sira u tijesan, neporozni materijal poput plastične folije jer ga to može isušiti i otvrdnuti.

Neki se sirevi mogu i zamrznuti, no topljeni sir i mekani sirevi poput ricotte, svježeg sira i krem sireva se ne smrzavaju dobro. Sve ostale vrste se mogu zamrzavati do 6 mjeseci na temperaturi od -18°C ili nižoj.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije