Znate li prepoznati simptome urinarne infekcije? Ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice

Znate li prepoznati simptome urinarne infekcije? Ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice

Znate li prepoznati simptome urinarne infekcije? Ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice
 • Objavljeno: Petak, 30.06.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Infekcije urinarnog trakta među najčešćim su infekcijama, a do njih može doći kada bakterije uđu u mokraćni trakt, koji se sastoji od bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Većina urinarnih infekcija povezana je uz donji urinarni trakt, dakle, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev, no ponekad se mogu proširiti i na bubrege.

Pravovremeno liječenje iznimno je važno kako bi se otklonili simptomi koji obično izazivaju nelagodu i bol, ali i kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Većina urinarnih infekcija ne uzrokuje trajnu štetu ako se na vrijeme liječe, no u suprotnom mogu dovesti do ponavljajućih infekcija, sužavanja uretre kod muškaraca, trajnog oštećenja bubrega ili sepse, koja je najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija te može dovesti i do smrti.

Što uzrokuje urinarne infekcije?

Veliku većinu urinarnih infekcija uzrokuje Escherichia coli te druge bakterije koje se prirodno nalaze u donjem dijelu probavnog trakta te se mogu prenijeti od anusa do mokraćne cijevi. Međutim, mogu biti uzrokovane i bakterijama koje se izvana prenesu prstima ili tijekom spolnog odnosa.

Urinarne infekcije najčešće pogađaju žene, no mogu se razviti i kod muškaraca, posebno starije dobi. Razlog zbog kojeg su urinarne infekcije mnogo češće kod žena leži u anatomiji - kod žena je mokraćna cijev kraća i postavljena bliže anusu, što omogućuje lakši prijenos bakterija.

Ostali faktori rizika koji mogu doprinijeti razvoju urinarne infekcije su trudnoća, perimenopauza i menopauza, blokiran urinarni trakt (uslijed pojave bubrežnih kamenaca ili zbog povećanja prostate), dijabetes, upotreba katetera, nošenje neodgovarajućeg donjeg rublja.

Kako prepoznati urinarnu infekciju?

Simptomi urinarne infekcije neće nužno biti jednaki kod svakoga, no kod većine oboljelih neugodni su i bolni. Osim snažne i neprestane - ili vrlo česte - potrebe za mokrenjem, uobičajeni simptomi uključuju:

 • bol ili osjećaj peckanja prilikom mokrenja
 • izbacivanje male količine urina iz tijela unatoč pojačanoj potrebi za mokrenjem
 • zamućen urin intenzivnog mirisa
 • crvenkasti ili ružičasti urin, koji upućuje na prisutnost krvi
 • prisutnost gnoja u urinu (obično kod muškaraca).

Kad urinarna infekcija zahvati bubrege mogu se pojaviti i simptomi poput povišene tjelesne temperature, groznice, zimice ili boli u leđima, a moguće je i da se javi bol u preponama.

Urinarne infekcije kod djece

Urinarne infekcije među najčešćim su infekcijama kod djece, posebno kod novorođenčadi i djece u dobi između dvije i četiri godine, što se podudara s vremenom učenja i privikavanja obavljanju nužde na kahlici. uglavnom su, kao i kod odraslih, povezane s ulaskom bakterija u urinarni trakt, no mogu biti i znak abnormalnosti urinarnog trakta, zato je važno što ranije obratiti se liječniku kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije u budućnosti.

Simptomi urinarne infekcije kod novorođenčadi i beba nisu specifični i mogu uključivati slabost, proljev, vrućicu, pojavu asimptomatske žutice, smanjeno, ali i pojačano mokrenje. Uz to, mogu se javiti bolovi na području abdomena, a urin može biti neugodnog mirisa. Kod veće djece, posebno starije od pet godina, simptomi su slični općim simptomi koji je javljaju i kod odraslih.

Tijekom prva tri mjeseca života urinarne infekcije su češće kod muške djece, a kasnije su mnogo češće kod djevojčica. Kod male djece je posebno važno paziti na pojavu bilo kakvih simptoma i pravovremeno reagirati jer ona najčešće ne znaju verbalizirati ni precizno uputiti na to što ih boli.

Liječenje urinarnih infekcija

Ako posumnjate na urinarnu infekciju, obavezno se obratite svojem liječniku, koji će vas uputiti na analizu urina. Većina infekcija uspješno se liječi oralnim antibioticima, a samo vrlo teški slučajevi zahtijevaju hospitalizaciju i intravenoznu antibiotsku terapiju. Prilikom uzimanja antibiotika jako je važno da dozu popijete do kraja, čak i ako primijetite da su se u međuvremenu simptomi smanjili ili potpuno nestali.

Kako spriječiti pojavu urinarnih infekcija?

Kad je riječ o prevenciji urinarnih infekcija, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti.

 1. Unosite dovoljno tekućine, najbolje vode, koja će doprinijeti ispiranju bakterija.
 2. Nemojte odgađati mokrenje i tako zadržavati urin u tijelu.
 3. Brišite se toalet papirom od naprijed prema iza nakon obavljanja nužde.
 4. Birajte pamučno donje rublje umjesto sintetičkog i izbjegavajte duži boravak u mokroj ili vlažnoj odjeći, primjerice kupaćem kostimu.
 5. Pomokrite se prije i nakon spolnog odnosa.

Uz navedeno, pokušajte izbjegavati korištenje dezodoransa, pudera i klasičnih gelova za tuširanje na intimom području. Iako to nije izravno povezano uz urinarne infekcije, može povećati vjerojatnost širenja bakterija.

Kao učinkovita pomoć u prevenciji urinarnih infekcija pokazala se i D-manoza. Riječ je o jednostavnom šećeru koji se u malim količinama prirodno proizvodi u ljudskom tijelu, a djeluje tako da na sebe veže Escherichiju coli te pomaže u njezinom izbacivanju iz organizma. D-manoza je zastupljena i u različitim vrstama voća i povrća, poput brusnica, jabuka, naranči, breskvi, brokule i mahuna.

Mondopharm D-manoza* trenutno je najjača na tržištu. Ovaj je prah dobiven iz breze, a odlikuje ga 100% čistoća bez ikakvih dodataka, poput sladila i konzervansa. U obliku praha dostupna je D-manoza za djecu* u dvije verzije, odnosno s dva voćna okusa - jagodom i borovnicom. Jednostavna je za primjenu jer se uzima bez vode i lagano otapa u ustima, što je posebno praktično u situacijama kad roditelj nema bočicu vode uz sebe. Oba proizvoda dostupna su u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, uključujući ljekarnu Mondopharm na adresi Bartola Kašića 10 u Zagrebu.

*Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije