Manjak ovog minerala uzrokuje anksioznost, depresiju i bolove u mišićima!

Manjak ovog minerala uzrokuje anksioznost, depresiju i bolove u mišićima!

Manjak ovog minerala uzrokuje anksioznost, depresiju i bolove u mišićima!
  • Objavljeno: Srijeda, 25.05.2016.
  • Broj pregleda: 5.789
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Magnezij je mineral koji sudjeluje u više od 300 biokemijskih tjelesnih reakcija. Pomaže u održavanju normalnog funkcioniranja živčanog i mišićnog tkiva, potiče rad imunološkog sustava, regulira rad srca i održava kosti zdravima. Većina ljudi ne obraća veliku pažnju na unos magnezija. To može uzrokovati niz problema i komplikacija u funkcioniranju organizma.

Anksioznost i hiperaktivnost

Anksioznost i hiperaktivnost su dva simptoma manjka magnezija. Ovaj mineral je neophodan za održavanje komunikacije između živčanih stanica unutar mozga. Magnezij je nužan i za regulaciju elektrolita u tijelu.

Depresija

Depresija je teška i komplicirana bolest koja može biti uzrokovana nizom različitih faktora, a nepravilna i neujednačena prehrana je jedan od najčešćih. S obzirom na to da magnezij sudjeluje u regulaciji rada mozga, manjak magnezija vrlo često može uzrokovati depresiju, anksioznost i pad kognitivnih sposobnosti.

Imate manjak magnezija? Jedite ove namirnice!

Bolovi u mišićima

Nedostatak magnezija može uzrokovati bolove u mišićima, grčeve i tikove. Jedna od primarnih funkcija magnezija je opuštanje mišića. Magnezij i kalcij stimuliraju kontrakciju mišića i reguliraju njihov rad.

Mučnina i povraćanje

Manjak magnezija negativno utječe na rad probavnog sustava. Vrlo često može uzrokovati probavne smetnje, mučninu i povraćanje. Magnezij je neophodan za regulaciju rada probavnog sustava i dobru apsorpciju nutritivnih spojeva.

Visok krvni tlak

Brojna istraživanja su pokazala da manjak magnezija povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka (hipertenzije). Osobe koje boluju od hipertenzije vrlo često boluju od manjka nutritivnih spojeva, a magnezij je jedan od njih.

Saznajte zašto gotovo svi imamo manjak magnezija!

Nesanica

Kronična nesanica i drugi poremećaji spavanja su vrlo često posljedica manjka magnezija. Znanstvenici su ustanovili da magnezij sudjeluje u regulaciji ciklusa spavanja i da manjak magnezija može uzrokovati učestala buđenja tijekom noći.

Niska razina energije

Manjak magnezija otežava tijelu nesmetan rad, što u većini slučajeva uzrokuje fizičke i psihološke smetnje. Magnezij je neophodan za prijenos kisika do svake tjelesne stanice. Direktno utječe na sportsku izdržljivost, rad mišića i srca.

Srećom, postoje različiti načini pomoću kojih možete unijeti zadovoljavajuću količinu magnezija. Povećajte unos namirnica bogatih magnezijem. To su tamno zeleno lisnato povrće, grah i mahunarke, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, banane, sušeno voće, avokado, jogurt i tamna čokolada.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije