Magnezij sudjeluje u više od 300 tjelesnih funkcija! Unosite li ga dovoljno?

Magnezij sudjeluje u više od 300 tjelesnih funkcija! Unosite li ga dovoljno?

Magnezij sudjeluje u više od 300 tjelesnih funkcija! Unosite li ga dovoljno?
  • Objavljeno: Srijeda, 16.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak magnezija je problem koji se javlja kod velikog broja ljudi. Ovaj mineral sudjeluje u više od 300 biokemijskih reakcija, regulira razinu krvnog tlaka, rad metabolizma i imunološkog sustava, a njegov manjak može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Kalcifikacija arterija

Iako ovo nije jedan od prvih simptoma manjka magnezija, definitivno je jedan od najopasnijih. Kalcifikacija arterija uzrokovana manjkom magnezija može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Zapravo, liječnici čak u 50% slučajeva srčanog udara pacijentu daju injekciju magnezijevog klorida kako bi zaustavili zgrušavanje krvi i kalcifikaciju.

Pročitajte zašto je magnezij važan za zdravlje srca!

Napetost i grčevi u mišićima

Ovo je jedan od najčešćih i najočiglednijih simptoma manjka magnezija. Manjak ovog minerala čini tkivo mišića napetim, što uzrokuje grčeve i osjećaj nelagode. Kalij i magnezij su ključni za pravilan rad mišića, stoga se pobrinite da oba minerala unosite u zadovoljavajućoj količini.

Anksioznost i depresija

Brojna istraživanja su pokazala da manjak magnezija može pogoršati mentalno zdravlje. Magnezij pronalazimo u sinapsama između dvaju neurona i sudjeluje u kontroli aktivacije receptora. Kada magnezij ne unosite u zadovoljavajućoj količini, tada receptori počinu nekontrolirano raditi, a vi osjećate simptome anksioznosti ili depresije. Nakon nekog vremena moždane stanice počinju umirati, što nikako nije dobro za vaše mentalno zdravlje.

Saznajte zašto gotovo svi imamo manjak magnezija!

Visok krvni tlak

Jednim istraživanjem su znanstvenici ustanovili da osobe koje unose adekvatnu količinu magnezija imaju veći rizik od nastanka hipertenzije. Također su otkrili da se potreba za uzimanjem lijekova za regulaciju krvnog tlaka drastično smanjila kod osoba koje su počele unositi adekvatnu količinu magnezija.

Problemi sa spavanjem

Bolju kvalitetu sna ćete primijetiti gotovo odmah nakon što počnete uzimati dovoljno magnezija. Magnezij potiče opuštanje tijela i uma, što poboljšava kvalitetu sna. Uz sve to, magnezij sudjeluje u održavanju pravilnog rada neurotransmitera koji dopuštaju mozgu da se opusti i pripremi tijelo za spavanje.

Provjerite zašto trebamo magnezij!

Manjak energije

Magnezij sudjeluje u tjelesnim procesima koji proizvode ATP unutar tjelesnih stanica. ATP ili adenozin trifosfat stanicama predstavlja glavni izvor energije i proizvodi se samo uz odgovarajuću količinu magnezija. Bez adekvatne količine magnezija nećete imati dovoljno energije, i to na staničnoj razini. Osjećat ćete se kronično umornima, imat ćete manjak motivacije i želje za radom.

Manjak drugih minerala

Brojni vitamini i minerali se apsorbiraju jedino kada u tijelu imate dovoljno magnezija. On je potreban za apsorpciju kalcija, kalija, vitamina K, D i niza drugih nutritivnih spojeva. Ako ne unosite dovoljno magnezija praktički uzaludno unosite ostale minerale i vitamine.

Provjerite koji su simptomi nedostatka magnezija!

Kako povećati razinu magnezija u tijelu?

Većina suplemenata magnezija dolazi u obliku pilula ili kapsula. Suplementi jesu djelotvorni, ali mogu narušiti rad i zdravlje probavnog sustava. Također apsorpcija magnezija rangira od 20 do 55%, ovisno o izvoru magnezija. To bi značilo da oko 50% unesenog magnezija tijelo ne apsorbira.

Neki stručnjaci preporučuju da magnezij nanosite površinski jer se kroz kožu apsorbira puno brže nego kada ga unosite putem prehrane. Tada direktno ulazi u krv i tkiva. To je najbolji način da obnovite zalihe magnezija u tijelu. Upravo iz tog razloga sve veći broj ljudi počinje koristiti ulje od magnezija.

Saznajte kako ulje magnezija štiti vaše zdravlje!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije