Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prepoznajte rane i suptilne simptome raka jednjaka

Prepoznajte rane i suptilne simptome raka jednjaka

Prepoznajte rane i suptilne simptome raka jednjaka
  • Objavljeno: Subota, 28.05.2016.
  • Broj pregleda: 4.701
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada govorimo o raku općenito, vrlo je važno upoznati se sa suptilnim simptomima koji se javljaju u najranijoj fazi raka. To je jedini način za povećati vjerojatnost uspješnog liječenje. Poznavanjem svog tijela i prepoznavanjem svih neobičnih promjena možete prepoznati rak jednjaka na vrijeme i smanjiti rizik od nastanka smrti.

Neobjašnjivo naglo mršavljenje

Postoji brojni potencijalni uzroci neobjašnjivog naglog mršavljenja, a rak jednjaka je jedan od njih. Znanstvenici vjeruju da je za to odgovorno otežano gutanje, zbog čega oboljela osoba s vremenom sve manje i manje jede. Aako ste u posljednje vrijeme počeli pojačano paziti na svoje prehrambene navike i redovito vježbati, mršavljenje je potpuno normalan i očekivan ishod.

Poteškoće s gutanjem

Nažalost, većina simptoma raka jednjaka se javlja tek kada je bolest uznapredovala. No, jedan od simptoma kojeg uvijek možete primijetiti i u najranijem stadiju raka je otežano gutanje. Možda ste nesvjesno počeli birati mekšu hranu ili duže žvakati krutu hranu. S vremenom ćete imati problema s gutanjem svih namirnica. Rak jednjaka može stvoriti osjećaj kao da je hrana zapela u grlu. Poteškoće s gutanjem su posljedica raka koji raste i širi se, što uzrokuje sužavanje jednjaka.

Kronična žgaravica

Veliki broj ljudi ima problema sa žgaravicom, ali kronična žgaravica koja traje nekoliko tjedana može biti razlog za zabrinutost, pogotovo ako ste uz nju primijetili i neke druge simptome. Osjećaj žarenja na području grla i jednjaka je jedan od prvih simptoma raka jednjaka. Kronična žgaravica je upozoravajući simptom raka jednjaka i definitivno je nešto što ne smijete ignorirati.

Muči vas žgaravica? Evo pet savjeta koji će vam dobro doći!

Bolovi u prsima

Bolovi u prsima mogu biti uzrokovani nizom različitih bolesti, a jedna od njih je i rak jednjaka. Neke osobe često osjećaju bolove u prsima nakon obroka, pogotovo ako je bio obilan. Ako bolove u prsima osjećate neprestano, svakako se obratite liječniku. Rak jednjaka će uzrokovati bolove u prsima koji se šire prema leđima, a bolovi u prsima će biti popraćeni osjećajem nelagode i žgaravicom.

Kronični kašalj

Kronični kašalj koji traje dulje od mjesec dana je dovoljan razlog da se obratite liječniku. Kroničan kašalj, popraćen otežanim gutanjem, je jedan od najčešćih simptoma raka jednjaka. Kronični kašalj je zapravo posljedica vraćanja želučane kiseline u jednjak. Ako uz kašalj osjećate osjećaj žarenja i neprestano peckanje, što prije se obratite liječniku.

Bolovi u grlu i leđima

Rak jednjaka će ispočetka uzrokovati blagu bol na području leđa koja će postati puno intenzivnija tek kada bolest u potpunosti uznapreduje. Ako su bolovi u leđima popraćeni bolovima u grlu, svakako se obratite liječniku.

Povraćanje

Povraćanje je jedan od najčešćih i najneugodnijih simptoma raka jednjaka. Rak jednjaka uzrokuje skupljanje želuca što drastično otežava probavljanje hrane. Pojačano oslobađanje sline je također jedan od simptoma raka jednjaka jer tijelo pokušava na drugačije načine razgraditi hranu.

Grub i dubok glas

Kronična žgaravica će nakon nekog vremena uzrokovati promjene u glasu. Glas će postajati sve grublji i dublji. Nažalost, promjene u glasu se u pravilu javljaju u najkasnijim stadijima raka jednjaka, odnosno kada grlo i jednjak postanu jako nadraženi.

Kronični umor

Svaka teška bolest ostavlja negativne posljedica na vaše zdravlje. Kronični umor je simptom svake vrste raka. Rak iscrpljuje organizam i narušava sposobnost tijela da apsorbira hranjive spojeve iz hrane. Sve to pogoršava simptome i otežava tijelu borbu protiv bolesti.

Komentari

Najnovije

Najčitanije