Metode Dalekog istoka i Indije

Metode Dalekog istoka i Indije

Metode Dalekog istoka i Indije
  • Objavljeno: Petak, 12.12.2008.
  • Broj pregleda: 799
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Otkrićem antibiotika i inzulina, medicina je mnogim bolestima napokon stala u kraj. Ali taj brzi napredak ima i svoje naličje, suvremena medicina bolesnike promatra kao "medicinski slučaj", u nizu mnogih. Zbog toga se sve više pacijenata okreće drevnim azijskim tehnikama liječenja koje u obzir uzimaju sva područja ljudskog života, a ne samo fiziološke poremećaje.

Akupunktura

To je stara kineska metoda liječenja koja se temelji na harmoniziranju energetskih tokova u tijelu pomoću nježnih uboda iglama u određene točke na tijelu. Svaki je fiziološki simptom, prema shvaćanju kineske medicine, posljedica poremećaja u kolanju životne energije qi, odnosno neravnoteže ženskog i muškog principa, yina i yanga. Akupunktura i na Zapadu poprima sve veće značenje pa se često koristi kao nadopuna metodama službene medicine.

Ajurveda

Ajurveda, tradicionalna iscjeliteljska metoda iz Indije, danas se u Europi primjenjuje u brojnim wellness centrima. Prevedeno znači "znanost o životu" i smatra se najstarijim medicinskim sustavom uopće. Osim sustava prehrane osmišljenog prema tri osnovna tipa energije - vata, pitta i kapha - ajurveda nudi mnogo tehnika masaže ljekovitim uljima.

Joga

Kao i ajurveda, potiče iz Indije. Taj sistem meditacije ima dugu tradiciju, stariju od dvije tisuće godina. Cilj joj je uspostavljanje tjelesnog i duhovnog zdravlja i harmonije, ali i duhovni rast i širenje svijesti. Tečajevi joge vrlo su popularni, u prvom redu, kao način oslobađanja stresa.

Reiki

Iako nije toliko rasprostranjen kao predhodni načini liječenja, reiki se kao metoda iscjeljivanja obuhvaća rad na čakrama, energetskim centrima u tijelu, raspoređenima duž kralježnice. Postoje sedam čakri koje odgovaraju pojedinim žlijezdama sa unutrašnim izlučivanjem i vežu se uz specifične tjelesne funkcije i tipove emocija. Svrha terapije je uklanjanje blokada u radu tih energetskih centara.

Thai chi quan

Dio tradicionalne kineske medicine je, uz mnoge druge metode, i thai chi quan. Riječ je o sistemu fizičkih vježbi i pokreta koji se izvode povezano i često vrlo polako, kao na usporenom filmu. Praksa je pokazala da je ovaj sistem tjelovježbe izvrsna preventivna mjera protiv mnogih bolesti, da pomaže pri oporavku od bolesti te da pridonosi vitalnosti i dugovječnosti.

Qi gong

Potiče iz Kine, a star je 4000 tisuće godina. Riječ je o kombinaciji pokreta, vježbi disanja i meditacije. Cilj vježbanja je aktiviranje i reguliranje životne energije qi, kako bi se postiglo stanje opuštenosti i unutrašnje ravnoteže, što je preduvjet zdravlja.

Najnovije

Najčitanije