Mjere prevencije kod proširenih vena

Mjere prevencije kod proširenih vena

Mjere prevencije kod proširenih vena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proširene vene su estetski i zdravstveni problem. Često su nasljedne, ali postoje i drugi faktori rizika. Također su posljedica loše cirkulacije, a najčešće nastaju kod venskih zalizaka, i to zbog slabih i neelastičnih venskih stijenki i povišenog krvnog tlaka u venama.

Prevencija i terapija u prvom stupnju bolesti

Već je u početnom stadiju bolesti poželjno nositi elastični zavoj ili čarape. Vrlo su praktične a usporavaju razvoj bolesti, imaju dobar terapijski efekt i izvrstan su način sprječavanja razvoja duboke venske tromboze. I stil života bolesnika može i te kako utjecati na razvoj i tok bolesti; važno je, koliko je moguće, izbjegavati dugotrajno stajanje na istom mjestu ili sjedenje. Poželjno je i svakodnevno umjereno vježbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), te smanjenje prekomjerne težine.

Kupke za noge

Ako vam zdravstveno stanje to dopušta, svaku večer prije spavanja noge pola sata naizmjenično tuširajte toplom i hladnom vodom, što je idealan i prirodno efektan način za poboljšanje napetosti kože. Taj je postupak izvrstan i za pospješivanje cirkulacije u cijelom tijelu. Osim tuširanja, noge možete namakati i u lavoru sa toplom i hladnom vodom.

Samomasaža

Počnite masažom nogu od koljena do prepona razgibavajući mišiće. Jagodicama prstiju nježno izmasirajte koljena, a zatim nekoliko puta šakama pritisnite točke ispod koljena i kružnim pokretima dobro izmasirajte to područje. Lezite na leđa, a noge savijte u koljenima. Nježnim kretanjima uz vrlo blagi pritisak izmasirajte unutrašnju i vanjsku stranu potkoljenice, a zatim protresite i opustite mišiće. Nakon toga razgibajte svaki nožni prst posebno. Kružnim pokretima masirajte tabane i pete pa energičnim pokretima istrljajte stopalo i skočni zglob. Masažom ćete pomoći uspostaviti normalnu cirkulaciju u rukama i nogama.

Kreme i lijekovi

Klasična terapija u liječenju proširenih vena jest primjena heparinskih krema, gelova i masti te povremeno antiagregacijskih lijekova ili antikoagulansa. Uz to se uvijek preporučuje odmor pri kojem noge obavezno treba držati na visini. Na tržištu se mogu naći brojni gelovi sa efektom hlađenja koji pomažu kod oticanja nogu i proširenih vena, kao što je gel sa ekstratom divljeg kestena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije