Morate prestati vjerovati u ovih 10 mitova o zdravlju!

Morate prestati vjerovati u ovih 10 mitova o zdravlju!

Morate prestati vjerovati u ovih 10 mitova o zdravlju!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.11.2017.
  • Broj pregleda: 666
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pijte 8 čaša vode dnevno

Nema potrebe za brojanjem čaša. Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju vodu samo kad su žedni, ostaju dovoljno hidratizirani i zdravi. Hrana bogata vodom poput juhe, voća i povrća te pića poput prirodnih sokova ili čaja, može zamijeniti nekoliko čaša vode. Pijete li dovoljno, lako možete uočiti po boji mokraće. Ako je ona tamnožuta, to znači da tijelu nedostaje tekućine.

Jaja su loša za srce

Ljubitelji omleta, radujte se. Jedno do dva jaja dnevno ne povećavaju rizik od bolesti srca kod zdravih ljudi. Da, žumanjci su puni kolesterola, no za većinu nas ta količina nije toliko ne zdrava, u usporedbi s ostalim namirnicama koje konzumiramo tokom dana. Štoviše, jaja sadrže hranjive tvari poput omega 3 masnih kiselina koje mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti srca.

Isprobajte ovih 11 namirnica koje potiču imunitet!

Antiperspiranti uzrokuju rak dojke

Neki znanstvenici smatraju da se kemikalije koje se nalaze u antiperspirantima i dezodoransima mogu apsorbirati kroz pazuhe. Zatim putuju do tkiva dojke i uzrokuju tumore. No, iz Nacionalnog instituta za rak kažu da nema dokaza koji povezuju antiperspirante s rakom dojke.

Hladnoća uzrokuje prehladu

Bez obzira na to što vam je rekla baka, provođenje vremena na hladnom zraku ne uzrokuje prehladu. Jedno istraživanje je pokazalo da su zdravi muškarci, koji su nekoliko sati proveli na niskim temperaturama, povećali aktivnost imunološkog sustava. Zapravo, veća je vjerojatnost da ćete se razboljeti u zatvorenom prostoru gdje se klice lakše razmnožavaju.

Trebate dnevnu dozu multivitamina

Možda ste čuli da multivitamin može nadoknaditi hranjive tvari koje ne nalazimo u svakodnevnoj prehrani, no istraživači se ne slažu. Ali, ako vam liječnik kaže da uzimate vitamine, učinite to. Ili ako ste trudni, uzmite folnu kiselinu koja će smanjiti rizik od poremećaja. Ipak, najbolji način za unos potrebnih hranjivih sastojaka je konzumiranjem svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i zdravih ulja.

Jedite doručak ako želite izgubiti na težini

Doručak pomaže ljudima da izgube težinu. Može spriječiti glad, a kasnije tijekom dana može spriječiti prejedanje i usputne zalogaje. Međutim, ako niste ljubitelj doručkovanja, svejedno možete smršavjeti. Neka istraživanja pokazuju da preskakanje doručka ne mora nužno potaknuti prejedanje.

Vjerujete li i vi u ove mitove o doručku?

Zelena sluz znači da imate infekciju

Boja sluzavog sadržaja ne može zamijeniti laboratorijske testove. Istraživanja pokazuju bakterijske infekcije često uzrokuju zelenu ili žutu sluz, no to nije pravilo. Sinusna infekcija može uzrokovati prozirnu sluz, a obična prehlada može potaknuti zelenu.

Šećer djecu čini hiperaktivnom

Šećer nije dobar za djecu, ali istraživanja pokazuju da neće uzrokovati hiperaktivnost i smanjiti njihovu koncentraciju. Budući da mnogi roditelji vjeruju da postoji povezanost, očekivat će da će se takvo što doista dogoditi. I lakše će uočiti promjene u ponašanju djeteta.

WC daska je izvor raznih zaraza

Ne paničarite ako nemate čime prekriti WC dasku. Obično su one čišće od kupaonskih vrata, kvaka ili podova. Papir radije sačuvajte za otvaranje i zatvaranje vrata.

Pucanje zglobova uzrokuje artritis

Priznajemo da zvuk pucketanja zglobova nije privlačan, ali nikako nije opasan. Rezultat pucketanja su mjehurići plina koji se formiraju između kostiju i pri određenom pokretu jednostavno puknu. Ako osjećate redovitu potrebu za pucanjem zglobova ili tešku bol za vrijeme toga, posavjetujte se s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije