Nemojte samo shareati! Evo kako možete pomoći amazonskoj prašumi

Nemojte samo shareati! Evo kako možete pomoći amazonskoj prašumi

Nemojte samo shareati! Evo kako možete pomoći amazonskoj prašumi
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.08.2019.
  • Broj pregleda: 171
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Otkako su šokantne fotografije katastrofalnih požara amazonske prašume obišle svijet, skoro pa da ne postoji profil na društvenim mrežama koji nije podijelio barem jednu od tih fotografija uz prikladne tugaljive statuse. “Gore pluća našeg svijeta”, “Čovjek uništava planet”, “Čovjek je Zemlji najveći neprijatelj”, “Kako nas nije stid” i slične rečenice doslovno su preplavile internet. Nažalost, većina koja je podijelila barem jednu od fotografija u svakodnevnom životu ne čini apsolutno ništa što može pomoći našoj planeti, a s time i amazonskoj prašumi.

Posljedice čovjekovog utjecaja na okoliš posljednjih godina su sve vidljivije i jasnije. Čak i one osobe koje su posve ravnodušne prema prirodi, počinju uočavati koliko se naš planet mijenja, i to ne u pozitivnom smislu. Možda se ne čini da jedan pojedinac može imati utjecaj na očuvanje okoliša, no ako se svi pojedinci ujedine sa svojim postupcima, promjene su moguće. Kako ne biste samo dijelili fotografije goruće Amazone nego uistinu nešto učinili za Zemlju, donosimo korisne savjete koje već danas možete početi primjenjivati.

Educirajte se i širite vijest dalje

Ne smijemo biti slijepi naspram prirodnim katastrofama koje se događaju oko nas. Educirajte sebe, obitelj i prijatelje jer što više ljudi zna o pojedinom problemu, to ćemo svi zajedno odgovornije postupati u svakodnevnom životu.

Donirajte udrugama za zaštitu i očuvanje amazonske prašume

Šest organizacija koje pokušavaju očuvati Amazonu, dobile su tri od četiri zvjezdice od Charity Navigatora, neprofitne organizacije koja prati i ocjenjuje rad raznih dobrovoljnih udruga/organizacija. Amazon Conservation Association, Amazon Conservation Team, Amazon Watch, Rainforest Foundation US, Rainforest Trust i Rainforest Action Network su dotične organizacije kojima svojom donacijom možete već danas pomoći.

Smanjite konzumaciju govedine ili mesa općenito

Za čak 80% deforestacije kriv je uzgoj stoke. JBS, koja uzgaja govedinu, glavni je pokretač uništavanje amazonske prašume, a samo prošle godine ova kompanija je zaradila 46 milijardi dolara. Prilikom kupnje mesa, posebice govedine, dobro proučite deklaraciju i zemlju porijekla. Smanjite tjedni/mjesečni unos govedine ili čak mesa općenito.

Kupujte svjesno od provjerenih proizvođača

To se ne odnosi samo na kupnju mesa nego bilo kojih drugih prehrambenih proizvoda. Dajte prednost lokalnom uzgoju u provjerenim uvjetima. Svaki put provjerite porijeklo pojedine namirnice i osvijestite što točno stavljajte na tanjur.

Smanjite korištenje papira i drveta

Velika količina papira na svjetskoj razini, pa tako i kod nas, napravljena je od drveća iz amazonske prašume. Manje korištenja papira i drveta, ujedno znači i manje sječe.

Izbjegavajte upotrebu jednokratne plastike

Jednokratna plastika je pošast modernog doba. Negativnih posljedica korištenja jednokratne plastike svatko je svjestan. Bilo je dovoljno tek malo bolje proučiti plažu na kojoj ste proveli ovo ljeto da biste uočili barem jednu plastičnu vrećicu na njoj. Koristite što manje jednokratne plastike, u trgovinama namirnice nosite u platnenim vrećicama, prilikom vaganja voća i povrća nemojte svaku namirnicu stavljati u pojedinačnu vrećicu, vodu pijte iz staklenih boca… Mnogo je načina na koje možete pridonijeti smanjivanju jednokratne plastike.

Reciklirajte, koristite ponovno, kupujte manje

Na brojnim poljima možete smanjiti proizvodnju raznih proizvoda, poput primjerice odjeće i obuće. Nemojte nepotrebno gomilati stvari samo zato što je nešto u trendu. Posjetite vintage i second hand trgovine, izmjenjujte odjeću s prijateljicama i savjesno i odgovorno razmislite je li vam nešto uistinu potrebno. To ne samo da će pomoći planeti Zemlji, nego će pozitivno utjecati i na vaš novčanik. Reciklirajte sve što se može reciklirati, od papira do stakla.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije