Opasnosti kontaktnih leća

Opasnosti kontaktnih leća

Opasnosti kontaktnih leća
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kontaktne leće su postale izrazito popularne među osobama koje imaju problema s vidom. Dovoljno je samo jednom ne poštivati pravilo čišćenja, mijenjanja ili stavljanja leća da biste ugrozili zdravlje svojih očiju.

Kod rukovanja lećama

Rizik od infekcija je velik, ipak stavljate prste u oko. Dobro operite ruke prije nego počnete dirati leće ili oko. Pazite da se ne ozlijedite noktima ili da ne oštetite leću. Nikada ne koristite vodu iz slavine kako biste oprali leće. Držite se pravila i koristite tekućinu za održavanje leća koje vam je preporučio stručnjak.

Kod predugog nošenja leća

Postoji dobar razlog zbog kojih stručnjaci savjetuju da predugo ne nosite leće. One blokiraju pristup kisiku vašim očima. Ako ih nosite tijekom noći ili duže, povećavate rizik od nastanka žuljeva i ožiljaka na područja oka koji mogu uzrokovati sljepoću.

Kod korištenja lijekova

Prije nego stavljate kapi za oči, naravno da ćete skinuti leće. No, jeste li znali da neki lijekovi mogu utjecati na leće? Na primjer, kontracepcijske pilule povećavaju razinu estrogena i oči mogu učiniti osjetljivijima na leće. Oči postaju često suhe i umorne. antihistaminici također mogu povećati osjetljivost na leće. Određeni lijekovi za akne mogu uzrokovati svrab, a aspirin iritaciju oka. Svakako se posavjetujte s liječnikom o lijekovima koje trebate uzimati ili ih već uzimate.

Kada oko postane previše suho

Leće pokrivaju površinu oka i smanjuju dotok kisika pa se brojne osobe žale na suhoću očiju koja postaje još gora u situacijama kao što su vožnja avionom, korištenje antihistaminika, suh zrak ili konzumacija alkohola. Nosite bočicu s umjetnim suzama kako bi olakšali suhoću i češće trepćite kako bi oči same proizvodile suze.

Kod nanošenja šminke

Nikada ne posuđujte sjenila, maskaru ili tuš osobi koja je imala ili ima problema s infekcijama oka. Odaberite proizvode koji se lako ispiru vodom, umjesto onih koji su otporni na vodu. Potražite sredstva za uklanjanje šminke na bazi vode. Važno je da leće stavite prije nanošenja šminke, a ne poslije.

Kod odlaska frizeru

Frizerski saloni u zraku imaju puno kemikalija zbog različitih proizvoda koji se špricaju na kosu. Ili nemojte nositi leće kod idućeg odlaska ili zaštitite oči. Trepćite češće kod sušenja fenom.

Kod izleta u prirodu

Prašina, polen, plijesan i dim mogu iritirati vaše oči, bez obzira na to nosite li leće ili ne. Pretjerano suzenje očiju stvara nelagodu kod samog nošenja leća. Razmislite o nošenju naočala umjesto leća kada idete na izlete u prirodu.

Kod ronjenja

Naravno da je zabavno roniti u bazenima ili moru, ali klor ili sol mogu povećati rizik od nastanka infekcije oka ako nosite leće. Ako ne možete zamisliti plivanje bez ronjenja, skinite leće i pričekajte barem sat vremena prije nego ih ponovno stavljate nakon kupanja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije