Zašto je kvalitetan san važan za vitkost?

Zašto je kvalitetan san važan za vitkost?

Zašto je kvalitetan san važan za vitkost?
  • Objavljeno: Utorak, 29.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako svake noći u prosjeku spavate 5.5 do 6 sati, velika je vjerojatnost da ćete imati problema sa suvišnim kilogramima. Također ćete teže skinuti suvišne kilograme ako premalo spavate.

Već znate da su manjak sna i debljanje povezani, ali zašto je to tako? Donosimo vam ono što su znanstvenici dokazali višegodišnjim istraživanjima.

Manje sna, manje potrošenih kalorija

Znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovala grupa muškaraca. Oni su spavali 12 sati jednu večer, a drugu večer nisu spavali uopće. Potom su morali ujutro doručkovati.

Znanstvenici su kasnije mjerili razinu potrošene energije tijekom mirovanja. Kada su muškarci premalo spavali, u prosjeku su trošili oko 5% manje energije, a nakon jela čak 20% manje energije.

Manje sna, više hrane

Osobe koje spavaju samo 4 sata svake večeri, u prosjeku unose 329 kalorija više, u odnosu na osobe koje spavaju 7 do 9 sati.

Jednim istraživanjem se pokazalo da učestali manjak sna povećava rizik od prejedanja u popodnevnim satima i da osobe, koje spavaju manje od 7 sati dnevno, češće odabiru namirnice pune ugljikohidrata.

Manje sna, više žudnje za grickalicama

Ovo je vjerojatno najznačajniji faktor u povezanosti manjka sna i debljanja. Premalo sna povećava razinu ghrelina, hormona koji pospješuje apetit i stvara osjećaj gladi. Ghrelin također povećava proizvodnju masnog tkiva, što je nepoželjno za sve osobe koje nisu u pubertetu.

Manjak sna će smanjiti razinu leptina, hormona koji signalizira sitost. U vašem tijelu se leptin u najvećoj razini nalazi tijekom noći, a značajno pada tijekom dana. Stoga vas visoka razina leptina drži dalje od prejedanja.

Nakon samo jedne neprospavane noći ćete osjetiti kako vaše tijelo pojačano žudi za grickalicama i nezdravim namirnicama jer su one brzi podizač energije.

Manje sna, više masti

Manjak sna će utjecati i na vaše mršavljenje. Znanstvenici su dokazali da osobe koje premalo spavaju znatno teže smršave, u odnosu na osobe koje adekvatno spavaju. Zdrava prehrana i tjelovježba će imati puno manji učinak ako ćete svake noći spavati najmanje 7 sati.

Osobe čiji je san kvalitetan nemaju problema s lažnim osjećajem gladi, lakše pobjeđuju žudnju za grickalicama i rjeđe se prejedaju.

Manje sna, više vremena za hranu

Ovo nije znanstveno dokazano, ali stručnjaci vjeruju da tih nekoliko sati koje ne trošimo na san daje više vremena da budete okupirani hranom i onime što ćete jesti.

Kada malo bolje razmislite, ima u tome istine. Nije isto hoćete li spavati 8 sati ili 5. Ako ćete spavati samo 5 sati, dnevno ćete imati čak 3 sata više tijekom kojih ćete se morati boriti sa žudnjom za grickalicama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije