Trebate na wc, a ne možete? Ovih 16 namirnica će pomoći

Trebate na wc, a ne možete? Ovih 16 namirnica će pomoći

Trebate na wc, a ne možete? Ovih 16 namirnica će pomoći
  • Objavljeno: Petak, 05.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Vjerojatno vam je poznao da u slučaju problema s pražnjenjem crijeva treba konzumirati suhe šljive i mnogo tekućine, no znate li koja bi još rješenja iz vaše kuhinje mogla pomoći? Kad je riječ o hrani, pomažu namirnice koje su bogate vlaknima jer dodaju volumen stolici, što će potaknuti rad crijeva. Ona su važna i jer apsorbiraju vodu, koja čini stolicu mekšom. Uz vlakna, rad crijeva potiču i primjerice magnezij, sorbitol ili pektin, a koje namirnice ih sadrže saznajte u nastavku.

Batat

Batat ili slatki krumpir može pomoći pri pražnjenju crijeva jer je bogat netopivim vlaknima. Netopiva vlakna daju volumen stolici, koji stimulira probavni sustav i potiče rad crijeva.

Šljive, grožđice i ostalo suho voće

Suho voće, posebno suhe šljive, još su jedan izvrstan alat u službi redovitog pražnjenja. Osim što je bogato vlaknima, također je dobar izvor sorbitola, šećernog alkohola koji pomaže ubrzati rad crijeva. U slučaju zavora pomoći će i sok od suhih šljiva.

Chia sjemenke

Chia sjemenke mogu pomoći jer su izvrstan izvor topivih vlakana, a uz to mogu apsorbirati veću količinu vode te tako dodatno utjecati na povećanje volumena stolice, što će potaknuti rad crijeva.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke djeluju na sličan način kao i chia sjemenke, dakle doprinose formiranju stolice većeg volumena koja će potaknuti rad crijeva. Uz to, bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u podmazivanju crijeva i tako olakšati pražnjenje.

Kivi

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija kivija pomaže smanjiti vrijeme koje je potrebno stolici da prođe kroz crijeva i povećava učestalost pražnjenja crijeva. Stručnjaci misle da bi to moglo biti zbog mješavine antioksidansa, vlakana i vode u kiviju. Kivi može učinkovito pomoći u ublažavanju zatvora i jer sadrži enzim aktinidin, koji pospješuje rad crijeva.

Avokado

Avokado je bogat vlaknima i sadrži zdrave masti koje mogu pomoći u podmazivanju crijeva te olakšati pražnjenje. Sadrži i magnezij, koji privlači vodu u crijeva, a ona omekšava stolicu.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže prirodne laksative i hranjive tvari, kao što su magnezij i sorbitol, kao i netopiva vlakna koja pomažu u promicanju redovitog pražnjenja crijeva.

Citrusno voće

Agrumi poput naranči, grejpa, limuna i limete bogati su vitaminom C i vlaknima, što može pomoći u poticanju rada crijeva i poboljšanju probave.

Ulje metvice

Ulje metvice je jedina stavka na popisu koja ne uključuje vlakna, ali ipak može pomoći u ublažavanju zatvora jer sadrži spojeve koji mogu doprinose opuštanju mišića u probavnom traktu i ublažavanju zatvora.

Banane

Banane sadrže vlakna i kalij, koji mogu pomoći u regulaciji probave i pospješiti rad crijeva. Treba imati na umu da će u slučaju zatvora pomoći samo potpuno zrele banane, dok bi one još zelene mogle imati suprotan učinak.

Crni grah

Crni grah još jedna hranjiva namirnica koja pomaže da pri odlasku na WC jer je puna vlakana i sadrži tvari poput magnezija, koje mogu doprinijeti redovitosti stolice.

Brokula

Brokula sadrži sulforafan, koji može poboljšati probavu i spriječiti zatvor..

Kruške

Kruške mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže crijeva jer sadrže vrstu topivih vlakana zvanih pektin, koji mogu pomoći omekšati stolicu i potaknuti rad crijeva. Sadrže i sorbitol, prirodni laksativ.

Smokve

Smokve su bogate vlaknima i sadrže prirodni laksativ zvan pektin pa je logično da su se i one našle na ovom popisu.

Bundeva

Bundeve sadrže aminokiselinu zvanu kukurbitacin, koja može pomoći u ublažavanju zatvora i poboljšati probavu. Osim toga, sadrže i velike količine vlakana i kalija, koji su također učinkoviti kad je u pitanju rad crijeva.

Zeleno lisnato povrće

Izvrsno za vaše tijelo i cjelokupno zdravlje, lisnato povrće je još jedno učinkovito sredstvo za pomoć pri obavljanju nužde jer je puno vlakana i magnezija, što može pomoći u poticanju pražnjenja crijeva i poboljšanju probave.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije