Ovo su namirnice koje potiču rast kose

Ovo su namirnice koje potiču rast kose

Ovo su namirnice koje potiču rast kose
 • Objavljeno: Četvrtak, 31.10.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako vas genetika nije nagradila gustom i zdravom kosom možete si pomoći raznim preparatima i uljima koja potiču rast kose. Uz to od velike koristi bit će vam namirnice bogate esecijalnim vitaminima i mineralima.

Kosa najviše raste u dobi od 15. do 30. godine života, a nakon 40. najčešće počinje usporavati. Uzroka za ispadanje kose može biti mnogo: stres, pušenje i neuravnotežena prehrana samo su neki od njih.

Srećom, ovu neugodnu pojavu moguće je spriječiti. U tome vam mogu pomoći namirnice koje će zaustaviti proces ispadanja kose, očuvati zdravlje vlasišta, potaknuti rast i vratiti sjaj kosi.

Pomoći će vam jelovnik bogat ovim nutrijentima:

 • proteini
 • željezo
 • vitamini A, C, D i E
 • B vitamini
 • omega-3 i -6 masne kiseline
 • cink
 • selen
 • magnezij

Ako promjenom prehrane ne dođe do nikakvih rezultata, obratite se liječniku. Gubitak kose ili drastične promjene zdravlja kose mogu biti simptom bolesti, poput nedovoljno aktivne štitnjače, problema s jetrom ili lupusa. Ako ste isključili ozbiljnije stvari i jednostavno želite pojačati volumen i sjaj, jedite više ovih namirnica, koje savjetuju dermatolozi.

Orašasti plodovi

Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology pokazala je da unos omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njen rast. Osim toga, ovi nutrijenti djeluju i kao prirodni ovlaživači koji hidratiziraju kožu i kosu dajući joj željeni sjaj.

Masna riba

Masna riba poput lososa, haringe, tune i sardine pune su bjelančevina, proteina, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i drugih komponenata koje će pomoći kod rasta kose.

Kamenice

Kamenice su bogate antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i tako sprječavaju ispadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija.

Špinat

Špinat je dobar izvor željeza, a to je posebno važno ako se zna da je nedostatak željeza najčešći uzrok ispadanja kose kod žena. Takva vrsta gubitka kose naziva se kronični telogen effluvium.

Špinat je također dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, te folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten (provitamin A), te je bogat flavonoidima i karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi.

Jaja

Sadrže ključne elemente za stimulaciju rasta kose. Osim toga, u njima se nalazi i biotin, koji se preporučuje uzimati protiv opadanja kose.

Leća

Ova namirnica bogata je proteinima, željezom, cinkom i biotinom te pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje zatim prenose kisik do stanica kože i vlasišta.

Batat

Zahvaljujući udjelu vitamina B6 i beta karotena, ova fina namirnica pomoći će ubrzati rast kose. Batat je i bogat izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, a njegov manjak u organizmu može biti uzrok suhog vlasišta.

Crvena paprika

Sadrži vitamin B6, koji pomaže spriječiti gubitak kose, i veće količine željeza, zaslužene za bolju cirkulaciju vlasišta, koje će potaknuti rast kose.

Grčki jogurt

Grčki jogurt neće pomoći toliko da vam kosa magično naraste preko noći, no kalcij iz jogurta vrlo je važan mineral koji može potaknuti rast kose U kombinaciji s lanenim sjemenkama savršen je obrok za lijepu kosu i kožu.

Krastavci

Krastavac sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije