Peludni kalendar za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku

Peludni kalendar za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku

Peludni kalendar za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Peludni kalendar označava razdoblje u godini kada je pelud određene biljke prisutna na određenom geografskom području. Pelud je glavni uzrok alergijskog rinitisa, astme i atopijskog dermatitisa, a peludni kalendar pruža važne informacije koje su potrebne kako bi se osobe koje pate od alergija mogle pripremiti i pravovremeno ublažiti simptome.

Iako pelud, najčešćeg uzročnika alergijskih bolesti dišnog sustava, posjeduje manje od 100 vrsta biljaka u svijetu, alergije se smatraju bolestima modernog doba jer u zadnjih 50 godina sve veći dio svjetske populacije pati od njih. Peludna zrnca čine mali dio ukupnih čestica u zraku, ali zato predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih alergena.

Kada je pelud prisutna u zraku?

Pelud biljaka je prisutna u zraku veći dio godine, ipak o više faktora ovisi o tome kada i u kojoj mjeri će pelud određene biljke biti prisutna u zraku. Jedan od najvažnijih faktora je geografski položaj i vremenske prilike. Proljetne alergije u toplijim dijelovima zemlje mogu započeti već u veljači i trajati do ljetnih mjeseci. Osim toga, vjetrovito vrijeme bez padalina je vrijeme kada su najviše koncentracije peludi u zraku, što pogoršava simptome osobama koje pate od alergije. Jednako tako, kišovito vrijeme je idealno za osobe koje pate od alergija jer je tada u zraku prisutno znatno manje alergena.

Biljke koje uzrokuju alergije

Ovisno o broju alergena u peludnom zrnu, razlikuju se biljke sa slabo alergenom peludi – topola, vrba, bor, jela, platana, bukva, lipa te mnoge druge, zatim biljke s umjereno alergenom peludi – javor, jasen, grab, hrast, divlji kesten te biljke s jako i vrlo jako alergenom peludi – breza, čempresi, lijeska, maslina, joha, ambrozija, pelin, crkvina i vrste iz porodice trava.

Peludni kalendar za kontinentalnu Hrvatsku

U kontinentalnom dijelu Hrvatske tijekom ranog proljeća najviše je prisutna pelud stabala, kao što su breza, lijeska, čempres, hrast, joha i jasen. Tijekom svibnja i lipnja obično je prisutna visoka razina peludi trava, ali i breze i hrasta. Biljke koje uzrokuju alergiju tijekom kolovoza i rujna, zbog čega se nazivaju jesenskim alergijama, je korov kao što je ambrozija, pelin i kopriva.

Peludni kalendar za mediteransku Hrvatsku

U primorskim dijelovima Hrvatske, zbog karakteristične klime, od veljače do sredine travnja najviše je prisutna pelud čempresa. Od ostalih alergena, čija je koncentracija peludi u zraku visoka u ovom dijelu Hrvatske, prevladavaju crkvina, trave, bor, hrast i maslina. Iako je ambrozija karakterističan alergen za kontinentalni dio Hrvatske, sve se više širi prema ostalim krajevima pa se tako može pronaći i na nekim otocima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije