Mogu li proljetne alergije utjecati na probavu?

Mogu li proljetne alergije utjecati na probavu?

Mogu li proljetne alergije utjecati na probavu?
  • Objavljeno: Petak, 06.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Proljeće nam donosi toplije vrijeme i prozračne odjevne kombinacije, ali može značiti i stalno kihanje, suzenje očiju i nosa. No osim toga, postoji još jedna činjenica vezana za proljetne alergije - one mogu negativno utjecati na vaša crijeva.

Istraživanje iz 2007. godine, kojim je obuhvaćeno 7235 odraslih osoba i koje je objavljeno u postdiplomskom medicinskom časopisu BMJ, otkriva kako su gastrointestinalni problemi češći kod bolesnika koji imaju probleme s alergijama.

Također, dopunska su istraživanja pokazala kako je poboljšanje mikrobioma crijeva u korelaciji sa simptomima alergije, a druga istraživanja, objavljena u ScienceDirect, pokazuju kako prebiotička biljna vlakna mogu smanjiti te simptome.

„Probavni poremećaj je manje poznati simptom sezonskih alergija“, kaže dr.med. Madathupalayam Madhankumar, kirurški gastroenterolog s iCliniq. Objašnjava da ispuštanje histamina (tvari koja uzrokuje simptome alergije) u gastrointestinalni (GI) trakt, može uzrokovati simptome kao što su nadutost, bol u želucu, mučnina, proljev i zatvor.

Proljetni alergeni, isto tako, mogu pogoršati već postojeće probavne probleme. "Hiperaktivacija imunološkog sustava alergenima dovela je do pogoršanja mnogih uobičajenih probavnih bolesti, kao što su sindrom iritabilnog crijeva, upalna bolest crijeva, celijakija, sindrom curenja crijeva, eozinofilni jednjak i gastritis", kaže dr.med. Harvey Hamilton Allen Jr., gastroenterolog i medicinski direktor Mohawk Valley Endoscopy Center.

Ovih nekoliko savjeta može vam pomoći da izbjegnete ili riješite te probleme:

Obratite pažnju na ono što jedete

Hrana koju konzumirate igra važnu ulogu u vašim simptomima, kaže dr. Allen, te stoga preporučuje da pripazite na sve prehrambene proizvode koji mogu pogoršati simptome alergije. Također, neke namirnice koje su inače dobre za vašu probavu poput jogurta, sireva i kiselog kupusa, sadrže više razine histamina pa biste ih trebali izbjegavati.

Kao preporuka za jelo dr. Allen navodi kupus, kelj, prokulice, cvjetaču, brokulu, protuupalne začine (poput majčine dušice i kurkume), organsku hranu, bobice, vlaknastu hranu i riblje ulje, a uz to navodi važnost hidratiziranosti.

Provjerite koncentraciju peludi prije nego krenete na otvoreno

„Za vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku izbjegavajte izlaske na otvoreno“, kaže dr. Madhankumar. Kada i koliko izlazite van može se pokazati kao ključ za rješavanje problema pa zato pratite internetske stranice na kojima možete dobiti informacije o vremenskim prilikama.

„Ako ujutro ne možete izbjeći boravak na otvorenom, kada je koncentracija peludi najveća, pokušajte nositi masku ili maramom prekrijte nos i usta", kaže doktorica farmacije Shaili Gandhi. "Također možete nositi naočale kako biste pokušali zadržati pelud od očiju", nadodaje ona.

Razmislite o kupnji pročiščivača zraka

Filteri ili pročišćivači zraka prijenosni su uređaji koje možete koristiti u zatvorenom prostoru za smanjenje neželjenih čestica zraka. "Spriječite infiltraciju alergena u vaš dom i uložite u HEPA filtre", kaže dr. Gandhi, te objašnjava kako filteri za zrak uklanjaju štetne alergene poput prašine, peludi, plijesni i bakterija iz zraka.

Uz spomenuto korištenje pročišćivača zraka, dr. Madhankumar također preporučuje često čišćenje vašeg doma, posebno alergena poput peludi, koju u svoj dom možete unijeti nakon boravka vani, i prašine.

Razgovarajte s liječnikom o lijekovima

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili alergologom o lijekovima protiv alergije. Dr. Allen predlaže da svakako s liječnikom imate razgovor o antihistaminskoj terapiji koja ne sedira, a također možete u razgovoru s liječnikom provjeriti postoje li neki bezreceptni lijekovi koji bi vam mogli pomoći.

"Uvijek biste trebali provjeriti sa svojim liječnikom ili ljekarnikom jer postoji nekoliko različitih vrsta lijekova protiv alergije", kaže dr. Gandhi. Pri izboru lijeka važno je imati na umu da neki od njih mogu imati i reakciju na druge lijekove, kaže dr. Gandhi.

Iako proljetna sezona za neke može biti bolna, rješavanje alergija na ove načine može pomoći u sprečavanju problema s crijevima i obrnuto

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije