Muči li i vas proljetni umor? Riješite ga se uz ove jednostavne savjete

Muči li i vas proljetni umor? Riješite ga se uz ove jednostavne savjete

Muči li i vas proljetni umor? Riješite ga se uz ove jednostavne savjete
  • Objavljeno: Petak, 12.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

S dolaskom proljeća mnogi od nas očekuju da će osjetiti nalet energije nakon sivih zimskih mjeseci. Međutim, za neke ljude proljeće može donijeti i neočekivani umor. Poznat kao proljetni umor, ovaj fenomen nije rijetkost, no još uvijek nije sasvim razjašnjeno što ga uzrokuje. Pretpostavlja se da je posljedica kombinacije nekoliko čimbenika poput narušenog cirkadijalnog ritma, manje nutritivne prehrane tijekom zimskih mjeseci, poteškoća s privikavanjem na aktivniji raspored tijekom toplijih dana, iscrpljujućih simptoma alergija...

Proljetni umor - simptomi

Proljetni umor se može manifestirati na različite načine, uključujući osjećaj umora kojeg se ne uspijevate riješiti ni uz dovoljno sna, nedostatak koncentracije, gubitak motivacije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti te opći osjećaj iscrpljenosti. Riječ je simptomima koji se mogu negativno odraziti na vašu produktivnost, ali i raspoloženje. Srećom, postoje relativno jednostavni načini kako ih suzbiti.

Kako se riješiti proljetnog umora?

1. Redovno vježbajte

Ako se ne bavite tjelovježbom, ovo će vam možda zvučati paradoksalno, ali vježbanje je jedan od najboljih načina za povećanje razine energije i smanjenje umora. Istraživanja su pokazala da čak i kratka šetnja ili lagana tjelovježba mogu stimulirati protok krvi i povećati razinu endorfina u tijelu, zbog čega ćete se osjećati puni energije. Pokušajte uključiti barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu kako biste održali povoljnu razinu energiju tijekom proljeća, a to vrijedi i za ostala godišnja doba.

2. Pravilno se hranite

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju adekvatne razine energije i borbi protiv umora. Pokušajte jesti uravnotežene obroke koji sadrže raznoliku kombinaciju proteina, zdravih masti, složenih ugljikohidrata te voća i povrća. Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju šećera i prerađene hrane jer oni mogu izazvati kratkotrajni porast energije, ali nakon toga slijedi pad koji doprinosi osjećaju umora.

3. Spavajte dovoljno

Kvalitetan san ključan je za obnavljanje funkcija tijela i uma. Pokušajte održavati redoviti raspored spavanja, izbjegavajte konzumaciju kofeina i korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja te stvorite ugodno okruženje za san u tišini i tami. Dubok i neprekinut san pomoći će vam da se osjećate odmornije i spremnije za nove izazove.

4. Povećajte unos tekućine

Dehidracija može izazvati osjećaj umora i smanjiti razinu energije. Pobrinite se da pijete dovoljno vode tijekom dana kako biste održali hidrataciju. Iako se čini očitim, mnogi ljudi zanemaruju unos tekućine, posebno tijekom proljetnih aktivnosti na otvorenom.

5. Dopustite si odmor

Nemojte zaboraviti da je vašem tijelu potreban odmor kako bi se oporavilo od svakodnevnih napora, a tu ne mislimo samo na spavanje. Dopustite si vrijeme za opuštanje i rekreaciju. To može uključivati čitanje omiljene knjige, meditaciju, ili jednostavno uživanje u tišini i miru. Prihvatite to da se osjećate umorno i pružite si priliku za regeneraciju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije