Psorijaza - kožna bolest od koje boluje preko 70.000 Hrvata!

Psorijaza - kožna bolest od koje boluje preko 70.000 Hrvata!

Psorijaza - kožna bolest od koje boluje preko 70.000 Hrvata!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O uzrocima nastanka psorijaze

Specifični uzrok psorijaze nije u cijelosti poznat, ali se pretpostavlja da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša.

Psorijaza je kronična bolest kože od koje boluje otprilike 1,7 posto stanovništva Hrvatske odnosno oko 70.000 osoba.  Bolest se pojavljuje u jednakom broju kod žena i muškaraca i vrlo je važno napomenuti da psorijaza nije zarazna bolest.

Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno da je  kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna za razvoj psorijaze. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. kromosoma čija temeljna uloga je regulacija imunološkog odgovora. Upravo imunološki čimbenici i stanice poput T-limfocita koje sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi. Naime, upravo te stanice potiču keratinocite, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koje je u odnosu na zdravu kožu veće 4-6 puta.

Na temelju dobi početka bolesti postoje dva oblika vulgarne psorijaze:

  • Tip I psorijaze se nasljeđuje; bolest započinje u mlađoj životnoj dobi (prije 40. godine) i tijek bolesti je teži nego u tipa II.
  • Tip II psorijaze se javlja sporadično u kasnijoj životnoj dobi (nakon 40. godine) i ne nasljeđuje se.

Dakle, za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici (trauma, bakterijske i virusne infekcije) ili unutarnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje. Psihički stres vrlo često prethodi prvom nastupu psorijaze i u čak 30-40% bolesnika uzrokuje pogoršanje kliničkog tijeka bolesti. Streptokokna infekcija ždrijela u djece i mlađih osoba obično prethodi pojavi posebnog oblika psorijaze tzv. kapljičaste psorijaze koja je obilježena pojavom sitnih psorijatičnih žarišta. Glede klimatskih čimbenika, sunčevo svjetlo poboljšava kliničku sliku psorijaze i većina bolesnika ljeti nema psorijatičnih promjena na koži. Pojedine navike poput pušenja, alkohola također pogoršavaju tijek psorijaze.

Kako liječiti psorijazu?

Liječenje naftalanoterapijom se provodi u Naftalanu, specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu. Naftalan ulje i Naftalan kremu moguće je kupiti i u manjim pakiranjima.

Preparati ove posebne vrste naftenske nafte, koja zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi ima ljekovita svojstva koriste se u tretiranju kožnih bolesti kao što su psorijaza, atopijski dermatitis, druge vrste dermatitisa, a također i kod tretiranja i rehabilitacije raznih upalnih procesa u zglobovima, u stanjima poslije opeklina, rehabilitaciji poslije operativnih zahvata i raznih drugih bolesti i stanja.

Jedinstveni naftalanski preparati bogati su mineralima naftalanskog ulja koje smiruje nadraženu kožu i vlasište, potiču regeneraciju kože, popravljaju njenu strukturu te čuvaju obrambeni mehanizam kože. Preparati su pogodni za sve vrste i tipove kože, naročito za osjetljivu, iziritiranu, oštećenu i crvenu kožu. Naftalan krema i Naftalan ulje koriste se zajedno ili pojedinačno. Mogu se koristiti na svim dijelovima tijela. Radi poboljšanja efekta naftalana, i krema i ulje mogu se koristiti u okluzijama s prozirnom prijanjajućom folijom. Time se postiže efekt saune, pore se otvaraju i naftalan dublje prodire u kožu, čime se poboljšava njegov učinak. Takve okluzije posebno se preporučuju za vlasište, i preporuka je da se drže najmanje 2 sata (po mogućnosti cijelu noć). Nakon toga kosu oprati laganim neutralnim šamponom.

Naftalan krema i Naftalan ulje primjenjuje se svakodnevno bez nekih posebnih ograničenja.

Kod psorijaze i ostalih "suhih" dermatoza, bitno je da koža ne bude suha, pa se uz korištenje prepapata od naftalana preporučuje i korištenje neke neutralne kreme ili losiona ili mlijeka za tijelo koji bi dodatno hidratizirali kožu.

Način upotrebe

  • djeca 3 - 6 godina: maksimalno 1 put dnevno
  • djeca 6 - 12 godina: maksimalno 2 puta dnevno
  • iznad 12 godina: po potrebi.

Pošto u preparatima nema kortikosteroida, mogu se koristiti bez prekida, iako se kod djece do 12 godina preporučaju ciklusi od po 21 dan.

Preparate možete nabaviti u prodavaonici u Ivanić-Gradu, možete ih naručiti telefonski, mailom, preko web stranice www.ivalan-terme.hr, Facebook profila ili u odabranim ljekarnama diljem Hrvatske.

Naftalan proizvodi

Naftalan bolnica

Omladinska 23a

Omladinska 23a

10310 Ivanić-Grad

10310 Ivanić-Grad

01 28 34 561

01 283 4 555

01 28 34 561

01 28 81 478

info@ivalan-terme.hr

informacije.rezervacije@naftalan.hr

www.ivalan-terme.hr

www.naftalan.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije